FOLLOW US: facebook twitter

Στήριξη των ξενοδόχων σε μια δύσκολη τουριστική σεζόν – Τι προσδοκούν για την φετινή σεζόν Α. Αγγελόπουλος & Μ. Δασκαλαντωνάκη

Ημερομηνία: 23-04-2020 | Συντάκτης:

Σαφή και ασφαλή πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα για το ταξίδι και τα ξενοδοχεία περιμένουν οι  μεγαλύτεροι, με βάση τη δυναμικότητα κλινών, Ελληνες ξενοδόχοι με πανελλαδικό χαρτοφυλάκιο μονάδων, πριν ανοίξουν οποιαδήποτε από τα ξενοδοχεία τους.  Δεν μασούν, όμως, τα λόγια τους: περιμένουν πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου. Ούτε όμως χάνουν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του κλάδου και την αποφασιστικότητά τους να τον ξαναστήσουν στα πόδια του το ταχύτερο δυνατόν και μάλιστα σε ακόμα πιο στέρεες βάσεις. Γίνεται επίσης σαφές πως δεν θα ανοίξουν ούτε σύντομα ούτε όλα τα ξενοδοχεία, όπως και ότι οι προσδοκίες για όσα ανοίξουν ήδη μετατίθενται χρονικά προς τον Ιούλιο, ενώ η πρώτη αγορά που αναμένεται να επανακάμψει είναι η εσωτερική.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν έργα υποδομών και ανακαίνισης, προγράμματα συνολικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος καθώς και βελτίωσης των διαύλων επικοινωνίας και διάθεσής του. Ομως, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, συμφωνούν όλοι, απαιτεί περαιτέρω τομές από την πλευρά της πολιτείας στο μέτωπο της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ειδικά του ΦΠΑ.

Για την φετινή τουριστική σεζόν μιλούν μεταξύ άλλων στην «Καθημερινή» ο  Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO Aldemar Resorts που διαθέτει και στην Σκαφιδιά μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του νομού καθώς και η Μάρι Δασκαλαντωνάκη, CEO Grecotel που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και στην Ηλεία με μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα του Ομίλου στην Κυλλήνη.

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO Aldemar Resorts

Μια πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική σεζόν και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η μετακίνηση ανθρώπων θα γίνεται με την ύψιστη ασφάλεια και αφού πρώτα βρεθούν μηχανισμοί προστασίας από τη διασπορά της νόσου.

Η όποια τουριστική σεζόν δεν θα φέρει κανένα οικονομικό αποτέλεσμα ίσως απλά επιτρέψει στους ξενοδόχους να στηρίξουν τους εργαζομένους και να κρατήσουν τη φλόγα της φιλοξενίας αναμμένη. Δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει το χρονικό σημείο της επανεκκίνησης, αφού οι χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας είναι αρκετά πίσω στη διαχείριση της κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει το μάξιμουμ για να εκμεταλλευθούμε την εξαιρετική διαχείριση που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει όμως και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επανεκκινήσουν και να έχουν τη στήριξη κράτους και τραπεζών στην απόσβεση της ζημίας που υπομένουν.

Κάποιες μονάδες θα επιλέξουν να λειτουργήσουν μικρότερο αριθμό κλινών, προσαρμοζόμενες στη ζήτηση.

Τα ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να εξετάσουν, πέρα από τα μέτρα υγείας και απολύμανσης, και εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας. Θυμίζω πως πάνω από το 66% των εσόδων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης καταλήγει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο κράτος (ΞΕΕ 2018).

Είναι λάθος να μην εξετάσουμε τις χρόνιες επιβαρύνσεις του κλάδου, που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να δείξουν το κοινωνικό πρόσωπο αλλά και την πραγματική δυναμική τους σε μια κοινωνία που αλλάζει. Μόνο με συμπράξεις και παραδοχές που περιλαμβάνουν τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον θα μπορούμε να πορευτούμε. Φτάσαμε σ’ ένα 2020 που η δεκαετής κρίση αλλά και οι χρόνιες ελληνικές παθογένειες μας βρήκαν απροετοίμαστους. Θα υποχρεωθούμε και εμείς οι ξενοδόχοι και πολλοί που εξαρτώνται από την οικονομία της φιλοξενίας να επεξεργαστούμε εναλλακτικά σενάρια και μηχανισμούς. Για τώρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επανεκκινήσουμε τον μηχανισμό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μας βγάλει από την κρίση.

Μάρι Δασκαλαντωνάκη, CEO Grecotel

Ειδικά προγράμματα για κάθε περιοχή

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, παρακολουθούμε πολύ στενά δέκα μεγάλες αγορές του εξωτερικού και σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα για τις διαφορετικές περιοχές της χώρας όπου η Grecotel έχει παρουσία.

Όταν δοθεί το πράσινο φως από το μέτωπο της υγείας –πάντοτε σε συνεννόηση με τις αρχές της κάθε περιφέρειας–, θα προτείνουμε ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό μας και σε απόλυτη συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού. Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι ο πρώτος τομέας που θα ανακάμψει είναι αυτός του οδικού τουρισμού.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συχνά μοιάζουν ανυπέρβλητες, ως Grecotel είμαστε αισιόδοξοι ότι ο πιο ζωντανός και υποσχόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας –δηλαδή αυτός της φιλοξενίας–, με επιστημοσύνη, σύστημα και συγκεκριμένο σχέδιο, επαναλαμβάνω, εξειδικευμένο για κάθε περιφέρεια, θα καταφέρει να λειτουργήσει.

Η Ελλάδα τουριστικά είναι ισχυρή, πολύ ισχυρή. Διαθέτει ενισχυμένο brand μέσω του performance της κυβέρνησης στην πανδημία, ξενοδοχειακές και τουριστικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων, επιχειρηματίες και εργαζoμένους προικισμένους με το DNA της φιλοξενίας. Ο τουρισμός μας δεν είναι κάποιο μοντέλο που εισηγήθηκαν κυβερνήσεις και τώρα πρέπει να αλλάξει. Είναι βασικό καταναλωτικό προϊόν ξεκούρασης και αναψυχής, όπως τα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

Δεν πέφτει η ζήτησή του, απλώς διακόπηκε, όπως διακόπηκαν οι ζωές μας. Να τον στηρίξουμε σωστά και θα μας ανταμείψει γρήγορα. Η Grecotel, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, πήρε όλα τα ενδεδειγμένα από την πολιτεία και τον ΠΟΥ μέτρα. Με κοινωνική υπευθυνότητα, σταμάτησε τις εργασίες στα εποχικά και ανέστειλε τη λειτουργία των αστικών ξενοδοχείων, διατηρώντας μέχρι τη λήξη των περιορισμών μόνο προσωπικό ασφαλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος