Στήνουν σκηνικό «καµένης γης»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”91436″ img_size=”full”][vc_column_text]Κλίµα κινδυνολογίας που καλλιεργείται από τη Νέα Δηµοκρατία και µερίδα µέσων ενηµέρωσης περί την οικονοµία «βλέπει» το Μαξίµου, διαπιστώνοντας ότι κάποιοι καταστροφολογούν την ώρα που τα επίσηµα στοιχεία διαψεύδουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις.
Ετσι, ενώ η «Εργάνη» δίνει εντυπωσιακά στοιχεία για νέες θέσεις εργασίας και τα οικονοµικά δεδοµένα του πρώτου πενταµήνου για τη δηµοσιονοµική πορεία της χώρας δεν προκαλούν ανησυχία για την επίτευξη των στόχων, ορισµένοι επιµένουν να µιλούν για εικόνα καταστροφής.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία η τεχνητή δηµιουργία αρνητικής εικόνας γύρω από την ελληνική οικονοµία δεν είναι άσχετη µε την επιδίωξη της Νέας Δηµοκρατίας -εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- να ισχυριστεί πως παρέλαβε «καµένη γη» και να προχωρήσει στη λήψη µέτρων λιτότητας για να «διορθώσει» την κατάσταση.
Συνταγή ΔΝΤ
Δεν πέρασαν, µάλιστα, καθόλου απαρατήρητες οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύµφωνα µε τις οποίες µέσα στο 2019 δεν υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος, εποµένως οι όποιες παρεµβάσεις (π.χ. φοροελαφρύνσεις) θα γίνουν από το 2020 και έπειτα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα συζητήσει µε τους ευρωπαϊκούς θεσµούς για την πιθανότητα µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων. Στην Κουµουνδούρου θεωρούν πως οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ σε «µεταρρυθµίσεις» που θα γίνουν το 2019 δεν είναι τίποτε άλλο από προαναγγελία µέτρων λιτότητας και επιστροφή στη συνταγή του ΔΝΤ.
«Γιατί, άραγε, επιχειρείται να δηµιουργηθεί µια ψευδής εικόνα κατάρρευσης για την ελληνική οικονοµία από τη Νέα Δηµοκρατία;» διερωτήθηκε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία, Εφη Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας πως «η Ν∆ προετοιµάζει το έδαφος για τις πολιτικές που θα εφαρµόσει σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ώστε όλα να µοιάζουν προδιαγεγραµµένα και αναπόφευκτα».
Νωρίτερα η κ. Αχτσιόγλου είχε δηλώσει πως οι θετικές ειδήσεις απουσιάζουν από τη δηµόσια συζήτηση, και µάλιστα είχε επικαλεστεί τα στοιχεία για την απασχόληση µε βάση τα οποία δηµιουργήθηκαν 265.059 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα το πρώτο πεντάµηνο του 2019 – επίδοση που συνιστά ρεκόρ. Συγχρόνως, από την Κουµουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητη η ειδησεογραφία σε σχέση µε τη βιωσιµότητα της ΔΕΗ.
«Η µόνη λύση είναι η ιδιωτικοποίησή της, η ∆ΕΗ είναι στα όριά της» σχολίασε δηκτικά η εκπρόσωπος, µιλώντας για γνωστή συνταγή που περιλαµβάνει εκ µέρους της Ν∆ περικοπή των κρατικών δαπανών, δηλαδή επιδοµάτων και συντάξεων. Για το θέµα της ∆ΕΗ παρενέβη και το υπουργείο Ενέργειας, λέγοντας πως η κινδυνολογία για το µέλλον της επιχείρησης έχει στόχο να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση, αλλά και να προετοιµάσει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση που επιθυµεί να προωθήσει εφόσον εκλεγεί η αξιωµατική αντιπολίτευση.
Το υπουργείο θυµίζει πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε το σενάριο τεµαχισµού και πώλησης της ∆ΕΗ, ο δανεισµός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιµές του ρεύµατος µειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα ενισχύθηκε µε την αποπληρωµή παλαιών οφειλών του ∆ηµοσίου, ενώ, όπως σχολιάζει, απαιτεί θράσος εκείνοι που ευθύνονται να εµφανίζονται τώρα ως κατήγοροι.
Αντιπαράθεση για το debate
Ακόµη και για τους όρους του τηλεοπτικού debate µε τη συµµετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών δυσφορεί η Νέα Δηµοκρατία, όπως διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που συµµετέχουν στη σχετική διακοµµατική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η Κουµουνδούρου πρότεινε, σύµφωνα µε πληροφορίες, µια ανοιχτή διαδικασία, κάτι που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης τρία θέµατα: τη δυνατότητα των δηµοσιογράφων να κάνουν follow up στην ερώτησή τους, τη δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να υποβάλουν ερωτήσεις στους αντιπάλους τους και τη µέθοδο της «κάρτας», δηλαδή να µπορεί ένας πολιτικός αρχηγός να βγάζει «κάρτα» στον αντίπαλό του όταν θεωρεί ότι εκείνος δεν έχει απαντήσει στο ερώτηµα που του τέθηκε.
Το µοντέλο της «κάρτας» εφαρµόστηκε, άλλωστε, και στο πρόσφατο ντιµπέιτ που έγινε ανάµεσα στους υποψηφίους για την προεδρία της Κοµισιόν. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Ν∆ και τα άλλα κόµµατα δεν ενθουσιάστηκαν από τις συγκεκριµένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απέρριψαν και τη συµµετοχή δηµοσιογράφων από εφηµερίδες στο ντιµπέιτ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]