FOLLOW US: facebook twitter

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Πύργου

Ημερομηνία: 12-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Ολοκληρώνεται στις 7 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των προσφορών

-«Θα ζητήσω πολιτική δέσμευση ότι δεν θα υπονομευτεί το έργο δικαστικά», δήλωσε ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος

Μέσα στον Ιούλιο θα δημοπρατηθεί η αστική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Πύργου, καθώς στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής των προσφορών και στις 13 του ίδιου μήνα θα γίνει η ηλεκτρονική αποσφράγιση.  Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 2,68 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Πριν από έναν μήνα περίπου η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές κατά πλειοψηφία (διαφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος Β. Παναγόπουλος με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη διαβούλευση και ότι δεν τον εκφράζει η λογική της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τεχνική έκθεση της μελέτης, η παρέμβαση περιλαμβάνει τον χώρο της πλατείας, ξεκινώντας έμπροσθεν του καταστήματος «ΚΕΝΤΡΟΝ», μέχρι τον χώρο νότια του Επαρχείου. Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη του Επαρχείου ως «μπαλκονιού» της πόλης και η αξιοποίηση της πλατείας, ώστε να ικανοποιεί τις καλαισθητικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των κατοίκων του Πύργου αλλά και των επισκεπτών, καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης ως πόλου τουριστικού προορισμού.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου, η ανάδειξη της περιοχής του ιστορικού κέντρου, η λειτουργική αναβάθμιση και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αστικού τοπίου. Στη μελέτη, κυρίαρχη υπόσταση αποκτούν οι δύο βασικοί άξονες της πλατείας, ο άξονας από βορρά προς νότο και ο άξονας στην κατεύθυνση του μνημείου από ανατολή προς δύση.

Σημειώνεται ότι η επιλογή του συνόλου των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, βασίζεται στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, της φιλικής προς το περιβάλλον παρέμβασης και της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και τη μείωση της θερμοκρασίας.

Βασική παράμετρος του έργου είναι η αλλαγή θέσης στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, που είναι στο Επαρχείο, και στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη, που είναι απέναντι από το Επαρχείο.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται μεταξύ άλλων:

➢ Καθαίρεση του τμήματος που οδηγεί στο μνημείο του “Άγνωστου Στρατιώτη” έως το τέρμα της πλατείας, συμπεριλαμβανομένου και του υφιστάμενου σιντριβανιού, και την διαμόρφωσή του, σε χώρο πρασίνου και χώρου αναψυχής. Επί του ανωτέρου χώρου, προβλέπεται η κατασκευή περιστυλίου ημικυκλικής κατασκευής από σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25 με επένδυση από μάρμαρο Θάσου μήκους 30 μέτρων 20 περίπου, η κατασκευή χώρου καθιστικού επιφανείας 15,0μ2 περίπου, η κατασκευή τέντας σκίασης εφελκυόμενης κατασκευής καθώς και διάδρομος για Α.Μ.Ε.Α μήκους 40,0μ. και πλάτους 2,60μ. με σκοπό την ασφαλή και ομαλή πρόσβασή τους στον υπό διαμόρφωση χώρο.(βλ. σχέδιο)

➢ Διαμόρφωση διαδρόμου πλάτους 5,50μ. και μήκους 110μ. ο οποίος ξεκινάει έμπροσθεν του καταστήματος “ΚΕΝΤΡΟΝ”, διασχίζει τον υπό διαμόρφωση χώρο πρασίνου και αναψυχής και καταλήγει στο τέλος της πλατείας(νότιο τμήμα).

«Πολιτική δέσμευση ότι δεν θα υπονομευτεί το έργο»

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου, θα ζητήσει την πολιτική δέσμευση των μελών του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν θα προβούν σε νομικές ενέργειες που θα το ακυρώσουν, και πρόσθεσε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις για μικρές μεταβολές, σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία και με την εταιρεία που θα αναδειχθεί ανάδοχος του έργου.

«Έχουμε μιλήσει με τη διαχειριστική αρχή και έχουμε δυνατότητα για κάποιες μικροαλλαγές σε κατασκευές που αφορούν την αισθητική του χώρου. Θα ζητήσω δέσμευση από όλο το δημοτικό συμβούλιο, αφού προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος κα, ότι δε θα πολεμήσουν το έργο με δικαστικές προσφυγές και δεν θα το οδηγήσουν σε ατέρμονη διαδικασία κατασκευής. Αν δεν δεσμευτούν, είναι πρόθεσή τους να στερήσουν από τον Πύργο αυτό το έργο και θα τους αποδώσω εις τη μήνιν του λαού. Δεν θα προχωρήσω σε ένα έργο που διάφοροι δικομανείς θα προκαλέσουν εμπλοκή και θα εξοντώσουν την επιχειρηματικότητα στην πλατεία. Το 80% του έργου είναι υποστηρίγματα στο πίσω μέρος του Επαρχείου, δεν είναι ριζική ανάπλαση της πλατείας. Κάθε πολιτική διαφωνία είναι επιθυμητή, υπάρχει χώρος για σύνθεση απόψεων και για μικρές αλλαγές, όμως είναι βασικό θέμα να δεσμευτούν όλοι πολιτικά ότι δεν θα το υπονομεύσουν με ανώνυμες ή μέσω τρίτων δικαστικές προσφυγές, διότι το έχουμε ξαναδεί αυτό να συμβαίνει στο παρελθόν. Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του…», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος