Στην Κορνουάλη οι λεπτομέρειες της AUKUS, πίσω από την πλάτη του Μακρόν
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”146888″ img_size=”full”][vc_column_text]Παρασκήνιο για το πότε και πώς και διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS, που είχε σαν αποτέλεσμα την ακύρωση της σύμβασης που είχαν υπογράψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, δημοσιεύει σήμερα η βρετανική The Telegraph.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι λεπτομέρειες της τριμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη, στην οποία φυσικά συμμετείχε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Όπως τονίζει το δημοσίευμα ο Μακρόν κρατήθηκε στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας.
Εξάλλου η γαλλική πλευρά ενημερώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της AUKUS, που έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της Κίνας.
Όλα τα έγγραφα για τη συμφωνία είχαν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph.
Ο Βρετανός τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (πλέον υπουργός Δικαιοσύνης) είχε προειδοποιηθεί πως η συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις με την Κίνα και τη Γαλλία.
Η εφημερίδα The Guardian έγραψε χθες Σάββατο πως οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον κ. Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ότι λένε ψέματα για τη συμφωνία περί ασφάλειας και το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του σε ΗΠΑ και Αυστραλία.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση» που προκλήθηκε από τον τορπιλισμό αυτής της συμφωνίας και κατήγγειλε «τα ψέματα (…) τη διπλοπροσωπία (…) μια σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης» και την «περιφρόνηση» εκ μέρους των συμμάχων της Γαλλίας.
«Είχαμε προειδοποιήσει» λέει η Αυστραλία
Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, Πίτερ Ντάτον, δήλωσε σήμερα ότι η Αυστραλία εξέφραζε τις ανησυχίες της στη Γαλλία αναφορικά με την παραγγελία – αποτιμήθηκε στα 40 δισεκ. δολάρια το 2016, θεωρήθηκε ότι θα κόστιζε πολύ περισσότερα σήμερα – επί περίπου 2 χρόνια. «Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Ντάτον στο Sky News.
Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σημαντικές ανησυχίες» για τη συμφωνία στον Γάλλο πρόεδρο τον Ιούνιο και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αυστραλία «θα χρειαστεί να λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό μας συμφέρον». Ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η Αυστραλία είχε ενημερώσει τη Γαλλία για τη συμφωνία αλλά σε σημερινές του δηλώσεις αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μυστικές, δεδομένου του πόσο ευαίσθητο ήταν το ζήτημα. Ο Ντάτον και ο Μπέρμιγχαμ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το κόστος της νέας συμφωνίας, πάντως ο Ντάτον παραδέχθηκε ότι «δεν πρόκειται να είναι ένα φθηνό πρόγραμμα» εξοπλισμών.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]