FOLLOW US: facebook twitter

Στην Δυτική Ελλάδα τριπλασιάστηκε σε δύο χρόνια το ποσοστό της φτώχειας!

Ημερομηνία: 28-07-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Σχεδόν 3 εκατ. πολίτες σε κοινωνικό αποκλεισμό


Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους πολίτες που είτε κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας είτε σε κοινωνικό αποκλεισμό. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα, αφορούν στο 2021.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ,  το 28,3% του πληθυσμού της χώρας (2.971.200 άτομα) βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2020. Σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021) και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας από 17,7% το 2020 σε 19,6% το 2021. Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.251 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.028 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Σε τρεις περιφέρειες (Αττική, Κρήτη, και Νότιο Αιγαίο) καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας χαμηλότερα από αυτό του συνόλου της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες δέκα περιφέρειες (Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Ήπειρος, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα.

Σε ότι μας αφορά, η  επίδοση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με κριτήριο το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, το οποίο σκαρφάλωσε το 2021 στο 28,5%. είναι σχεδον θλιβερή καθώς σημειώνει μετά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, την στιγμή  που το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της χώρας βρίσκεται στο 19,6% (9 περίπου μονάδες κάτω).

Επίσης το  ανησυχητικό είναι ότι η αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού συγκριτικά με το 2019 στη Δυτική  Ελλάδα είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη σε επίπεδο χώρας!  Στη Δυτική Ελλάδα ανεβήκαμε  από το 23,8% στο 28,5% και στο σύνολο της χώρας από το 17,9% στο 19,6% γεγονός που σημαίνει πως χρόνο με το χρόνο γινόμαστε ακόμα φτωχότεροι!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia