FOLLOW US: facebook twitter

Στην Αθήνα οι συνταξιούχοι της Ηλείας: Πανελλαδική κινητοποίηση για την περικοπή των συντάξεων

Ημερομηνία: 11-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Έτοιμοι για τη μεγάλη κινητοποίηση το ερχόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα είναι οι συνταξιούχοι της Ηλείας. Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι επικεφαλής των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, τόνισαν πως στις 12.30 το μεσημέρι θα είναι παρόντες στην πλατεία Συντάγματος για να διατρανώσουν τα αιτήματά τους για την αντισυνταξιοδοτική και αντιασφαλιστική πολιτική της Κυβέρνησης. Από τα πυρά τους δεν γλίτωσαν όμως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τα κόμματα τα οποία στην Βουλή δεν φρόντισαν με την ψήφο τους να βάλουν φρένο στο νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων Παναγιώτης Γιάνναρος, «… η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο διατηρεί επεκτείνει και βαθαίνει όλη την αντιασφαλιστική νομοθεσία αφήνει άθικτες όλες τις θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις στα ασφαλιστικά κοινωνικά δικαιώματα. Διατηρεί το νόμο Κατρούγκαλου και τις θανατηφόρες περικοπές στο ΕΚΑΣ στις συντάξεις χηρείας και στις επικουρικές, τις τραγικές περικοπές στους νέους συνταξιούχους την προσωπική διαφορά και παγώνει τις συντάξεις για την επόμενη τετραετία. Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε και απορρίπτουμε την κοροϊδία τις ψευτιές και τα κόλπα της κυβέρνησης και δεν θα νομιμοποιήσουμε στην συνείδηση μας ότι μας έχει αφαιρεθεί. Δεν πληρώσαμε να παίρνουμε επιδόματα. Παλεύουμε και απαιτούμε» σχολίασε αναφέροντας τα αιτήματα των συνταξιούχων για τον επαναϋπολογισμό που ζητά η Κυβέρνηση στις συντάξεις, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Ζητούν αυξήσεις και κατώτατη σύνταξη στα 600 ευρώ, λένε όχι στις μειώσεις των επιδομάτων ΕΚΑΣ και Χηρείας, ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, απόδοση συντάξεων στον ΟΑΕΕ για όσους έχουν οφειλές με βάση τα χρόνια πληρωμένης ασφάλισης, εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις και πολλά άλλα.

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πέτρος Καπαρέλης μιλώντας για τον προϋπολογισμό τόνισε πως «… όπως κανείς παρατηρεί μέσα από αυτό τον προϋπολογισμό, η καπιταλιστική ανάπτυξη βασίζεται στο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων του λαού και συγκεκριμένα σε κονδύλια που οι συντάξεις μειώνονται κατά 270 εκατ. ευρώ, στα δημόσια νοσοκομεία μειώνονται και εκεί οι δαπάνες. Τα ματωμένα πλεονάσματα, στηριγμένα στην καταλήστευση των συντάξεων και των άλλων μισθών των εργαζομένων από 7,2 δις το 2018 θα εκτιναχθούν έως το 2022 σε πάνω από 10 δις ευρώ. α λάβουμε υπόψη μας ότι τα πλεονάσματα αυτά είναι βγαλμένα από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Οι νέοι συνταξιούχοι έχουν μειωμένες συντάξεις κατά 30%. Από την άλλη βλέπουμε απαλλαγές στο κεφάλαιο, από 40% που ήταν ο συντελεστής κερδών στις εταιρίες το πήγαν 29 και κλιμακωτά θα το πάνε στο 25%. Τα μερίσματα από 15% τα πάνε στο 10% και πάει λέγοντας. Και ο καιρός υποφέρει, πλειστηριασμοί, περικοπές κλπ.» είπε μεταξύ άλλων.  Άσκησε κριτική τόσο στην παρούσα κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες, αλλά και στα κόμματα που δεν επέλεξαν να προτείνουν την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αναφέρθηκε και στις άδικες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους κλάδους των συνταξιούχων.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Κωνσταντίνος Κοκκινάκης, ήταν πιο ήπιος στην κριτική επιρρίπτοντας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση κυρίως στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Τώρα μάθαμε τη διαφθορά, μάθαμε τη συναλλαγή που έκαναν τόσα χρόνια. Τους διάτρητους και χαλαρούς νόμου που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να περνούν τα μηνύματά τους, να υπηρετούν τον άλφα το βήτα, να διορίζουν. Τώρα τα μάθαμε, δεν τα ξέραμε. Αυτή τη διαφθορά δεν την ξέραμε και τώρα βάζουμε κατά της Κυβέρνησης. Κάνουμε τον αγώνα μας και πρέπει, αλλά να μην βάλλουμε κατά της Κυβέρνησης. Παίρνω ένα μήνυμα από πολλά στοιχεία, διαβάζουμε καλά στοιχεία. Αισιοδοξώ πως θα πάνε όλα πάρα πολύ καλά» σχολίασε.

Τα λεωφορεία για τη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση θα αναχωρήσουν από την πλατεία ΟΤΕ το ερχόμενο Σάββατο στις 7,30 το πρωί για την Αθήνα και θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος