FOLLOW US: facebook twitter

Στην αρένα της Εκπαίδευσης για μια μόνιμη θέση

Ημερομηνία: 09-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Αντιδράσεις με τις προκηρύξεις των πρώτων διορισμών σε ειδική και γενική παιδεία ● Από τη μια οι κάτοχοι ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών αλλοδαπής διαμαρτύρονται για τη μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες αναγνώρισης των τίτλων σπουδών, με αποτέλεσμα να στερούνται τα αντίστοιχα μόρια στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, και από την άλλη οι αναπληρωτές αδιόριστοι αντιδρούν στο σύστημα αξιολόγησης που απαξιώνει εντελώς το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία. Για εμπόριο ελπίδας και κυνήγι προσόντων κάνουν λόγο οι χιλιάδες υποψήφιοι που τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες του ΑΣΕΠ.

Tο νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση ή «προσοντολόγιο των απολύσεων», όπως το χαρακτηρίζουν χιλιάδες αναπληρωτές, που βλέπουν το πτυχίο τους να υποβαθμίζεται και την προϋπηρεσία τους να εξαϋλώνεται, αρχίζει και δείχνει το άσχημο πρόσωπό του.

Οι προκηρύξεις για τους πρώτους διορισμούς σε ειδική και γενική παιδεία έχουν ήδη βγει, με τους αναπληρωτές να κάνουν αγώνα δρόμου για να καταθέσουν τα χαρτιά τους, μεταξύ των οποίων και πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών και χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταπτυχιακά και ένα σωρό άλλα αποδεικτικά παρακολούθησης σεμιναρίων και επιμορφώσεων κάθε λογής προκειμένου να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια που θα τους τοποθετήσουν ψηλά στον πίνακα κατάταξης και θα τους εξασφαλίσουν μια θέση σε σχολείο τα επόμενα χρόνια.

Τα προβλήματα πολλά. Τόσο πρακτικά όσο και ιδεολογικά, με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να αντιδρούν έντονα και να παλεύουν να εξηγήσουν γιατί ο νόμος είναι λάθος και πρέπει να καταργηθεί, προσπαθώντας παράλληλα να μην πέσουν στην παγίδα της ανθρωποφαγίας.

Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Πέρυσι τον Γενάρη, όταν και ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, χιλιάδες εκπαιδευτικοί απ’ όλη τη χώρα βγήκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στο «προσοντολόγιο Γαβρόγλου», όπως το χαρακτηρίζουν, με μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες μάλιστα σημαδεύτηκαν και από την αστυνομική καταστολή.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τη Βουλή και το νέο σύστημα διορισμών τέθηκε σε ισχύ.

Η πρώτη προκήρυξη, που αφορούσε την ειδική αγωγή, βγήκε τον Μάιο του 2019, ενώ μόλις πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε και η πρόσκληση για τη γενική παιδεία. Φυσικά, οι προσκλήσεις συνοδεύτηκαν από πάμπολλα προβλήματα, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των περίπου 2.000 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, που απορρίφθηκαν από τους πίνακες του ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή λόγω ενός προβλήματος που προέκυψε με την πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου των τριών ευρώ

Πίνακες κατάταξης

Χθες, εκπαιδευτικοί κάτοχοι ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών αλλοδαπής απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, τον ΔΟΑΤΑΠ και το ΑΣΕΠ με θέμα τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στις διαδικασίες αναγνώρισης των τίτλων σπουδών, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί αυτοί να στερούνται τα αντίστοιχα μόρια στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και άρα να χάνουν τη σειρά προτεραιότητας στους πίνακες κατάταξης, οι οποίοι «κλειδώνουν» για τα επόμενα τρία χρόνια, καταδικάζοντας έτσι στην ανεργία όσους δεν συμπεριληφθούν σε αυτούς.

Περίπου 300 εκπαιδευτικοί υπογράφουν την επιστολή με την οποία ζητούν από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) την άμεση επίσπευση των διαδικασιών αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών προκειμένου να προλάβουν τις ορισθείσες ημερομηνίες των πρόσφατων προκηρύξεων του ΑΣΕΠ για τους μόνιμους διορισμούς στη γενική παιδεία (1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 για 5.250 θέσεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια)

Το αίτημα των εκπαιδευτικών στηρίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία βάσει της οποίας η διαδικασία αναγνώρισης τίτλων της αλλοδαπής πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, από την πλευρά του, αποδομεί το αφήγημα τόσο της προηγούμενης όσο και της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος ορίζει τον τρόπο πρόσληψης και απόλυσης των εκπαιδευτικών μέσω ενός συστήματος μοριοδότησης προσόντων που απαξιώνει εντελώς το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Κανιβαλικό σύστημα

Οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν το σύστημα ανταγωνιστικό και κανιβαλικό καθώς «χιλιάδες συνάδελφοί μας είδαν τους εαυτούς τους να κατρακυλούν στους πίνακες, 2.000 οδηγούνται σε απόλυση γιατί στο σκληρό αξιολογικό τους σύστημα και στην ανθρωποφαγία θα θυσιαστούν για 3 ευρώ, αρκεί να αποδείξουν ότι μόνο όσοι βγουν «νικητές» στην αρένα επιβίωσης θα διεκδικήσουν μια θέση εργασίας, άλλωστε «υπάρχουν κι οι άλλοι που τα κατάφεραν».

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί κρατούν μικρό καλάθι σχετικά με τον μόνιμο χαρακτήρα των προσλήψεων καθώς, όπως λένε, οι εξαγγελμένοι αριθμοί (10.500 στη γενική παιδεία και 4.500 στην ειδική αγωγή) δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο για να καλυφθούν τα κενά στην εκπαίδευση, με ολόκληρους κλάδους και ειδικότητες να απουσιάζουν πλήρως από την κατανομή θέσεων. Η αναντίρρητη αυτή αλήθεια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των αναπληρωτών, που για περισσότερα από δέκα χρόνια τώρα οργώνουν πάνω-κάτω τη χώρα, θα συνεχίσει να βρίσκεται στις λίστες αναπληρωτών και μάλιστα με δυσμενέστερες πλέον συνθήκες, με το όνειρο της μονιμοποίησης να φαντάζει… θερινής νυκτός παρά τις μεγαλοστομίες των κυβερνώντων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot