FOLLOW US: facebook twitter

Στην αφετηρία με ισχυρό προβάδισμα

Ημερομηνία: 21-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Δημοσκόπηση DATA C – Περιφερειακές εκλογές 2023: «Πρόγευση» διαθέσεων των ψηφοφόρων
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ



«Πρόγευση» διαθέσεων των πολιτών, για τις περιφερειακές εκλογές του 2023, δίνει δημοσκόπηση της DATA C για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και του pelop.gr . Το εκλογικό σώμα έχει διαμορφώσει άποψη για τον περιφερειάρχη, η οποία αναμφίβολα είναι θετική. Και στους τρεις νομούς ο Ν. Φαρμάκης αντιμετωπίζεται πολύ πιο θετικά από τα άλλα πολιτικά πρόσωπα και δείχνει, ως υποψήφιος, να βρίσκεται σε εξαιρετικά ισχυρή εκκίνηση. Ο Α. Κατσιφάρας εξακολουθεί να επιλέγεται από σημαντικό μέρος των πολιτών.

Η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση αποτελεί νέο θεσμό για την Ελλάδα. Οι πρώτοι αιρετοί άρχοντες εκλέχτηκαν μόλις το 2012. Οι πολίτες λίγα γνωρίζουν για τις αρμοδιότητες και τον ρόλο τους. Αλλά η σημασία που έχουν είναι τεράστια, αφού οι περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν το 1/3 από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ποιος θα αναλάβει αυτή την μεγάλη ευθύνη για την Δυτική Ελλάδα; Την απάντηση θα την δώσουν οι πολίτες στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο. Μια «πρόγευση» των διαθέσεων των πολιτών μας δίνει η δημοσκόπηση που σήμερα δημοσιεύουμε.

Καταγράφοντας και αναλύοντας τις απόψεις του εκλογικού σώματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε σχέση με την Περιφερειακή Αρχή, τις παρατάξεις, τα πρόσωπα, την απόδοση έργου και τις επερχόμενες εκλογές στην παρούσα χρονική στιγμή, η έρευνα δίδει σημεία με βεβαιότητες και αβεβαιότητες.

Οι βεβαιότητες αφορούν, όπως είναι φυσικό κύρια το παρόν, δηλαδή το πως οι πολίτες αξιολογούν πρόσωπα και καταστάσεις και οι αβεβαιότητες τα εκλογικά (ως προς ένα τμήμα τους). Πιο συγκεκριμένα:

• Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό της πρώτης θητείας της παρούσας περιφερειακής αρχής και το εκλογικό σώμα, στο σύνολο του σχεδόν ποια, διαμόρφωσε άποψη για αυτήν, όσο και για τον περιφερειάρχη προσωπικά και αυτή αναμφίβολα είναι θετική. Τον περιγράφουν ως ένα πολιτικό νέας γενιάς με υπερκομματικό χαρακτήρα, χωρίς έπαρση, που κατανοεί και αγωνίζεται για τα προβλήματα τους και χωρίς εκλογικό αντίπαλο στην παρούσα συγκυρία. Και στους τρείς Νομούς και σε όλα τα δημογραφικά και κοινωνικά στρώματα. Ακόμα και σε μεγάλο μέρος των περιφερειακών παρατάξεων και των πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης (όπως και ο προκάτοχος του) αντιμετωπίζονται από το εκλογικό σώμα διαφορετικά, πολύ πιο θετικά από τα άλλα πολιτικά πρόσωπα.
• Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επερχόμενες εκλογές οι βεβαιότητες είναι:
Ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης είναι ένας υποψήφιος με εξαιρετικά ισχυρή εκκίνηση.
Ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, εάν είναι υποψήφιος, εξακολουθεί να επιλέγεται από πολύ σημαντικά τμήματα του εκλογικού σώματος.
Κανένας εξ όσων ήταν υποψήφιοι το 2019 δεν δείχνει να μπορεί να ανατρέψει την πορεία του κ. Νεκτάριου Φαρμάκη.
• Οι αβεβαιότητες είναι:
Εάν θα έχουμε δεύτερο γύρο
Ποια θα είναι τα τελικά ποσοστά των υποψηφίων, διότι εάν το επόμενο διάστημα υπάρξουν υποψηφιότητες που το εκλογικό σώμα τις αντιμετωπίσει ως ισχυρές τότε αναμένονται ανακατατάξεις.


1 Το έργο της Πατρών – Πύργου

1.1 Τι γνωρίζουν για τον έργο της Πατρών – Πύργου
Από την ερώτηση: «Γνωρίζετε ότι ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου;» & « Γνωρίζετε πότε θα ολοκληρωθεί;»
• Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες της ΠΔΕ γνωρίζουν ότι ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου.
• 39% όσων γνωρίζουν την εκκίνηση του έργου, δηλώνουν ότι γνωρίζουν πότε θα ολοκληρωθεί, αλλά μόνο οι μισοί εξ αυτών πράγματι γνωρίζουν το ορθό έτος ολοκλήρωσης.
• Όπως είναι αναμενόμενο για την έναρξη και λήξη του έργου γνωρίζουν περισσότερο οι πολίτες της Ηλείας και της Αχαΐας, που τους αφορά άμεσα, και λιγότερο της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, γνωρίζουν περισσότερο οι άνδρες, οι πολίτες ανώτερης μόρφωσης, υπάλληλοι και επιχειρηματίες.


1.2 Βαθμός συμβολής κάθε φορέα στην εκκίνηση του έργου της Πατρών – Πύργου

• Η εκκίνηση του έργου του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου αποδίδεται ξεκάθαρα από τους πολίτες στην Ε.Ε., στην Περιφέρεια και στον Περιφερειάρχη και στην παρούσα κυβέρνηση.
• Οι απόψεις των πολιτών για τον βαθμό συμβολής κάθε φορέα διαφοροποιείται ανάλογα με την κομματική προέλευση και την πολιτική αυτοτοποθέτηση. Συγκεκριμένα, για τους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και όσους αυτοτοποθετούνται ως κεντρώοι, κεντροδεξιοί ή δεξιοί η συμβολή της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη και της παρούσας κυβέρνησης αυξάνεται σημαντικά.


2 Δημοτικότητες
Από την ερώτηση: «Τι γνώμη έχετε για τον …… ως πρόσωπο; Θετική, μάλλον θετική, μάλλον αρνητική, αρνητική;»

• Η έρευνα, όπως είναι φυσικό, καταγράφει τάση αύξησης όσων γνωρίζουν τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη όπως και παγίωσης των ποσοστών όσων εκφράζουν γνώμη για αυτόν με αύξηση των άκρων της κλίμακας, κύρια όσων έχουν θετική γνώμη αλλά και όσων έχουν αρνητική. Τον κ Ν. Φαρμάκη δηλώνει ότι δεν τον γνωρίζει το 3,6% και ότι «τον έχει απλά ακουστά χωρίς να μπορεί να διαμορφώσει γνώμη» το 10,5%, (από 19,1% στην προηγούμενη έρευνα).
• Η «θετική γνώμη» (η διαφορετικά «δημοτικότητα») για τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ανέρχεται στο 63,2% (από 56,4% τον 9ο του 2021) ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο και ασύνηθες για πολιτικό. Η «θετική γνώμη» είναι άθροισμα του «θετική» και του «μάλλον θετική» και η έρευνα καταγράφει άνοδο κύρια του «θετική».
• Η «αρνητική γνώμη» είναι 22,5% σε σχέση με 21,4% τον Σεπτέμβριο του 2021. Η «αρνητική γνώμη» είναι άθροισμα του «αρνητική» και του «μάλλον αρνητική» και η έρευνα καταγράφει άνοδο του «αρνητική», στοιχείο που δηλώνει την αρχή της «συσπείρωσης» όσων δεν ευνοούν την επανεκλογή του Ν.Φ. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η τάση αυτή αναμένεται να ενισχύεται.
Για τον κ. Α. Κατσιφάρα: δηλώνει θετική ή μάλλον θετική γνώμη το 49,8%. Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό, εύρημα που καταγράφει «προσωπική αντοχή και επιρροή» του κ. Α. Κατσιφάρα στο εκλογικό σώμα (η δημοτικότητα στις δυο προηγούμενες έρευνες ήταν 42,9% αι 41,8%).


3 Αξιολόγηση έργου Περιφερειάρχη – Βαθμός ικανοποίησης
Από την ερώτηση: «Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε, πως κρίνετε συνολικά το έως τώρα έργο του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη;»

• Η έρευνα καταγράφει ότι ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης διάγει την καλύτερη, έως τώρα, φάση της θητείας του με κριτήριο την άποψη του εκλογικού σώματος για το έργο του. Ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι παίρνουν θέση για το έργο του και αυτή είναι –για τους περισσότερους- θετική και παράλληλα καταγράφεται μείωση όσων εκφράζουν αρνητική γνώμη για το έργο του.
• Το έργο του περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη αξιολογείται «θετικά ή μάλλον θετικά» από το 62,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 51,3%. Είναι σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσοστού ανήκει σε όσους τον αξιολογούν «θετικά».
• Το έργο του περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη αξιολογείται «αρνητικά ή μάλλον αρνητικά» από το 22,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 29,9%. Είναι σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσοστού ανήκει σε όσους τον αξιολογούν «μάλλον αρνητικά».
• Θετικότερα αξιολογούν το έργο του Ν. Φαρμάκη οι άνδρες, οι πολίτες νεαρής ηλικίας έως 35 ετών, οι υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες και οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.


4 «Συσχέτιση Κυβέρνησης και Περιφερειάρχη»
Από την ερώτηση: «Για εσάς προσωπικά, η ψήφος για Περιφερειάρχη:»

• Όπως φαίνεται από τα ευρήματα το 76,5% απαντά ότι «θα ψηφίσει για περιφερειάρχη με κριτήριο τους υποψήφιους, ανεξάρτητα από την γνώμη τους για την κυβέρνηση και τα κόμματα». Εάν αυτή η «δήλωση – στάση» αναγνωστεί σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του Ν.Φ. σε όλους τους άλλους δείκτες δημοτικότητας και εκλογής, τότε είναι σαφές ότι λειτουργεί υπέρ του.
• Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μακριά από τις εκλογές και σε συνθήκες μη πόλωσης και έλλειψης ενδιαφέροντος. Σε ένα βαθμό τα αποτελέσματα πιθανά υπο εκτιμούν την δυνατότητα των κομμάτων να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους υπέρ των επιλογών τους. Όπως και να έχει όμως καταγράφουν την διάθεση και τον προσανατολισμό του εκλογικού σώματος.


5 Κοινός υποψήφιος της Αριστεράς
Από την ερώτηση: «Θεωρείτε ότι στις εκλογές για Περιφερειάρχη το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να: Έχουν κοινό υποψήφιο, Το κάθε κόμμα να έχει τον δικό του υποψήφιο».

• Η ερώτηση ετέθη προκειμένου να καταγραφεί εάν υπάρχει διάθεση από το εκλογικό σώμα να υποστηριχτεί μια κοινή υποψηφιότητα της κέντρο – αριστεράς προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εκ νέου υποψηφιότητα του Ν.Φ. Η ιδέα του κοινού υποψήφιου υποστηρίζεται από 31,3% και απορρίπτεται από το 59,9%.
• Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιο θετικοί στην ιδέα του κοινού υποψήφιου. Το 47,9% απαντά θετικά και το 45,5% αρνητικά. Η στάση τους αυτή πιθανά συσχετίζεται και με την έλλειψη, στον παρόντα χρόνο, ισχυρής υποψηφιότητας προερχόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
• Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δεν είναι θετικοί στην ιδέα του κοινού υποψήφιου. Το 28,2% απαντά θετικά και το 70,9%. Η στάση τους αυτή πιθανά συσχετίζεται με την δυναμική πορεία του κόμματος κατά τον παρόντα χρόνο.
• Οι ψηφοφόροι του Α.Κατσιφάρα μοιράζονται. Το 43,8% απαντά θετικά και το 51,9% αρνητικά.
• Οι ψηφοφόροι του Κώστα Σπηλιόπουλου δεν είναι θετικοί στην ιδέα του κοινού υποψήφιου. Το 32,9% απαντά θετικά και το 67,1%.


6 Πρόθεση ψήφου
Από την ερώτηση: «Εάν είχαμε αύριο εκλογές και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες ήταν ….., ποιον θα ψηφίζατε;»

Παρατήρηση: Η DATA C, από τον Δεκέμβριο΄20 εισήγαγε μια νέα μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «Εκτίμηση») με βάση την οποία δε σταθμίζει αλλά υπολογίζει για κάθε παράταξη, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.
• Στο γράφημα 7 παρουσιάζεται η πρόθεση ψήφου Α γύρου για περιφερειάρχη επί του συνόλου των εκλογέων όπως έχει προκύψει με την «παραδοσιακή» στάθμιση με τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές 2019. Εάν είχαμε αύριο εκλογές και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες ήταν οι ίδιοι με το 2019 τότε η πρόθεση ψήφου για τον Ν. Φαρμάκη με την παραδοσιακή στάθμιση φθάνει στο 39,5% καταγράφοντας αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από την δημοσκόπηση του Σεπτ΄21, ενώ ακολουθεί ο Α.Κατσιφάρας με ποσοστό 22,6% (+7,4 ποσ.μονάδες από Σεπτ΄21).
• Ο Ν. Φαρμάκης συσπειρώνει σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων (80,5%) που τον επέλεξαν το 2019 χωρίς σημαντικές απώλειες προς άλλους υποψηφίους όπως ο Α.Κατσιφάρας (6,4%) και ο Κ.Σπηλιόπουλος (3%) (σχήμα 1). Το ποσοστό συσπείρωσης καταγράφεται αυξημένο συγκριτικά με τον Σεπτ΄21.
• Ο Α. Κατσιφάρας παρουσιάζει ακόμα χαμηλή συσπείρωση στους ψηφοφόρους του 2019 η οποία καταγράφεται στο 55% με απώλειες προς τον Ν.Φαρμάκη (22%) και μικρότερες προς τον Β.Χατζηλάμπρου (6,2%) αλλά και ποσοστό 5,7% αναποφάσιστων (σχήμα 2).
• Η πρόθεση ψήφου για τον Κ.Σπηλιόπουλο με την παραδοσιακή στάθμιση φθάνει στο 7,1% καταγράφοντα αύξηση από την προηγούμενη μέτρηση (4,5% Σεπτ΄21).
• Η πρόθεση ψήφου για τον Ν.Καραθανασόπουλο με την παραδοσιακή στάθμιση διατηρείται στα επίπεδα της προηγούμενης έρευνας φθάνοντας στο 6,1% (6,8% Σεπτ΄21).
• Το ποσοστό των αναποφάσιστων καταγράφεται σημαντικά μειωμένο
• Σύμφωνα με την μεθοδολογία «εκτίμησης ψήφου» της εταιρείας μας (πίνακας 4), εάν είχαμε αύριο εκλογές, πρώτος θα ήταν ο Νεκτάριος Φαρμάκης με 26%. Στις εκλογές του 2019 (Α γύρο) είχε λάβει το 20,9%. Ο Απόστολος Κατσιφάρας θα ακολουθούσε με 19% και μετά ο Κ.Σπηλιόπουλος με 11,5%. Οι υπολογισμοί είναι επί των εγγεγραμμένων.
• Η βασική διαφορά αυτού του τρόπου υπολογισμού από την «παραδοσιακή στάθμιση» αφορά το ποσοστό όλων των μικρών παρατάξεων που αυξάνουν το ποσοστό τους. Αυτό διότι το εκλογικό σώμα των μικρών κομμάτων υπο αντιπροσωπεύεται στο δείγμα με αποτέλεσμα η «παραδοσιακή στάθμιση» να μην αποκαθιστά επαρκώς. Το ποσοστό του κ. Α. Κατσιφάρα με οποιοδήποτε τρόπο υπολογισμού παραμένει περίπου το ίδιο.


Η ταυτότητα της έρευνας

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων των κατοίκων της Π.Δ.Ε. για την θητεία της περιφερειακής αρχής, τον περιφερειάρχη και της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης. Σημείωμα: Για λόγους συγκρίσεων παρουσιάζονται τα ευρήματα της έρευνας που διενεργήθηκαν από την Data C: 17/9-9/10/2021 σε 1.582 ψηφοφόρους Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia