Στη Βουλή ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς – Αναφορά του Δημήτρη Μπαξεβανάκη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76497″ img_size=”full”][vc_column_text]Στη Βουλή φέρνει ξανά το θέμα του επαναπλημμυρισμού της πρώην λίμνης Μουριάς ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αναφορά προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, επισυνάπτοντας το έγγραφο που απηύθυνε προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Σύλλογος Φίλων Λίμνης Μουριάς. Με το έγγραφο ο Σύλλογος ζητά την ενεργοποίηση της Περιφέρειας και την ανάπτυξη ενός σχεδίου επαναπλημμυρισμού της αποξηραμένης λίμνης, για το οποίο συμφωνούν, τουλάχιστον στα λόγια, όλοι οι τοπικοί φορείς.
Ο βουλευτής ζητά την άμεση παρέμβαση των δύο υπουργείων ώστε το θέμα να ξεκολλήσει και να προχωρήσει, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια η σημαντική αυτή παρέμβαση η οποία θα αποτελέσει μοχλό οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Το αίτημα του Φυσιολατρικού Συλλόγου προς την Π.Ε. Ηλείας
Αίτημα προς την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, για το τι προτίθεται να πράξει για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της πρώην λίμνης Μουριάς αλλά και να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σχετικά με τα 1.900 στρέμματα περίπου τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία της κατέθεσε ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Φίλων Λίμνης Μουριάς. Στο έγγραφο αίτημα του αναφέρει:
«Η ιστορία της πόλης του Πύργου είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της λίμνης Μουριάς. Αυτή η συνύπαρξη κράτησε για αιώνες έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 οπότε και η λίμνη αποξηράνθηκε.
Κατά το παρελθόν, η λίμνη της Μουριάς αποτέλεσε βασικό στοιχείο της τοπικής αλλά και εθνικής οικονομίας, όχι μόνον δημιουργώντας εισοδήματα αλλά και χρηματοδοτώντας κοινωφελείς δραστηριότητες.
Απ’ την άλλη, είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι η αποξήρανση της λίμνης Μουριάς δεν εκπλήρωσε τους σκοπούς και τους στόχους που είχαν θέσει οι εμπνευστές της. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αποξήρανση , τα χιλιάδες στρέμματα άγονης γης και η συνολικότερη οικονομική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής ακολούθησαν την αποξήρανση.
Συνεπώς, είναι χρέος μας να κινηθούμε ως τοπική κοινωνία προς την κατεύθυνση της επαναδημιουργίας της λίμνης. Το έργο αυτό θα πρέπει να γίνει τόσο με τρόπο που να προφυλάσσεται και να αναδεικνύεται η οικολογική της λειτουργία όσο και να μεγιστοποιείται η οικονομική της σημασία. Υπ’ αυτή την έννοια είναι απαραίτητο να ληφθούν πρόνοιες, ούτως ώστε η συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου παράγοντα να βασίζεται στην έννοια της αειφορίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν γίνει θεσμικές παρεμβάσεις και κοινωνικές δράσεις για την επαναφορά του αιτήματος επαναπλημμυρισμού. Συγκεκριμένα, έχουν υπάρξει συναντήσεις του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Πύργου και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ενώ έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη ΒτΕ από τους βουλευτές Ηλείας Ε.Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Δ.Αυγερινοπούλου, Μ. Μπαλαούρα και Ι. Κουτσούκο. Με τελευταία εξέλιξη την αποστολή αιτιολογικής έκθεσης από τον Δήμο Πύργου(Α.Π 521/9-1-2019) προς το ΥΠ.Α.Α.Τ. με θέμα την παραχώρηση 2.233 στρμ. της πρώην Λίμνη Μουριά στον Δήμο Πύργου με σκοπό τον μερικό επαναπλημυρισμό της.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη σημερινή εικόνα της λίμνης η οποία λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών έχει σχεδόν αναδημιουργηθεί απευθύνουμε αίτημα, στο οποίο συνηγορεί και η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το τι προτίθεται να πράξει για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της πρώην λίμνης Μουριάς. Συγκεκριμένα, αναμένουμε να μας απαντήσετε για το τι προτίθεστε να κάνετε σχετικά με τα 1.900 στρμ. περίπου τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία σας και αν συντάσσεστε με το αίτημα του Δήμου Πύργου για την αποκατάστασή της, το οποίο να συνοδεύεται από την ανάπτυξη ενός σχεδίου επαναπλημμυρισμού της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς το οποίο θα αποτελεί ταυτόχρονα μοχλό οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]