Στη Βουλή η θνητότητα της ΜΕΘ covid-19 του νοσοκομείου Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53145″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ερώτηση κατέθεσαν 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
[/vc_column_text][vc_column_text]Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ αυτών και ο Ηλείος Διονύσης Καλαματιανός, με επίκεντρο τις αποκαλύψεις για την θνητότητα που προσεγγίζει το 100% στις ΜΕΘ covid των νοσοκομείων Πύργου, Αγρινίου και Κέρκυρας.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν τα ακριβή στοιχεία για όλες τις ΜΕΘ covid όλων των νοσοκομείων της χώρας.
Μεταξύ άλλων, στην ερώτηση αναφέρεται:
“Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη δομή ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Την 4ετία 2015-2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι παρέλαβε ένα καταρρέον από τις μνημονιακές συστημικές πολιτικές Εθνικό Σύστημα Υγείας και παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις κατόρθωσε και παρέδωσε 560 περίπου κλίνες ΜΕΘ από 430 που παρέλαβε.
…Αντί των απαιτούμενων η κυβέρνηση του «επιτελικού» κράτους προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Δηλαδή με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με εμβαλωματικές, δήθεν, λύσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν αφενός μεν να νοσηλεύονται την περίοδο των πολλών κρουσμάτων 10άδες ασθενείς στους διαδρόμους διασωληνωμένοι, αφετέρου δε να έχουν υγειονομική υποστήριξη από προσωπικό που δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία (εντός ΜΕΘ και εντός δήθεν ΜΕΘ) και τελικά πολλοί από αυτούς δυστυχώς να καταλήγουν. Πρόσφατα ζητήθηκε επί πίνακι η κεφαλή του Διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου γιατί αποκαλύφθηκε ότι η θνητότητα των ασθενών στη ΜΕΘ του εν λόγω νοσοκομείου πλησίασε το 100%. Φαίνεται όμως ότι και σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Κέρκυρας, του Πύργου κλπ, η θνητότητα πλησιάζει το 100% προφανώς για τους λόγους που προαναφέρονται.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας σε κάθε ΜΕΘ-COVID της χώρας
- Γιατί ενώ τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας ήταν έγκαιρα γνωστά στους αρμοδίους (Υπουργείο, ΥΠΕ, Επιτροπή Κοτανίδου) δεν ανέλαβαν καμιά πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος
- Ήταν σε γνώση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη τα δεδομένα αυτά όταν δήλωνε στις 24/11/20 ότι «..αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών..» και τέλος
- Αγνοούσε η κυρία Κοτανίδου, σε αντίθεση με τον Κ. Γεραπετρίτη, τη μακάβρια στατιστική όταν ανακοίνωνε επισήμως στις 10/11/20 «.πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας στις ελληνικές ΜΕΘ, καλύτερο και από αυτά αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.»;
- Υπάρχουν πρακτικά και προτάσεις της Επιτροπής Κοτανίδου και ποια είναι αυτά».
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]