Στη μάχη του κορονοϊού οι εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93875″ img_size=”full”][vc_column_text]
Παράταση στη χρηματοδότηση αλλά δύσκολη η μονιμοποίηση των δομών
Στη μάχη κατά του κορονοϊου συμμετέχουν ενεργά και οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, καθώς ανταποκρίθηκαν ομόθυμα στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να μετακινηθούν στις έκτακτες υποστηρικτές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, που συστήνονται και στελεχώνονται με αποφάσεις Δημάρχων, για το διάστημα που έχει ανασταλεί με Κ.Υ.Α. η λειτουργία των Δομών, βοηθώντας κοινωνικά ευάλωτους πολίτες.
Ωστόσο, το καθεστώς αβεβαιότητας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη λειτουργία των ΚΔΑΠ παραμένει, αφού ακόμα και τώρα η κυβέρνηση δεν θεσμοθετεί τη βιώσιμη λειτουργία τους σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν συνεχίζεται η χρηματοδότηση των δομών και οι πληρωμές, παρά την αναστολή της λειτουργίας, όπως συναποφάσισαν η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30.03.2020 (ΦΕΚ Α’ 75).
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον εν αναμονή της νέας πρόσκλησης για την επόμενη χρονιά, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να παραδώσουν στον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, την τεκμηριωμένη έκθεση με τις προτάσεις που συνέταξαν από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για να δρομολογηθούν αποφάσεις για το μέλλον των ΚΔΑΠ.
Πάγιο αίτημά τους είναι η μονιμοποίηση των δομών καθώς προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο στα παιδιά των μικρών ηλικιών, κάτι που είναι ακόμα πιο ορατό αυτήν την περίοδο.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ουπεύθυνος-συντονιστής στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Ζαχάρως, Γιάννης Μπιτζούνης, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες τόσο από τα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Εσωτερικών) όσο και από μεγάλη πλειοψηφία δραστήριων εκπαιδευτικών ώστε να εξισορροπηθεί το κενό που δημιουργήθηκε λόγω των μέτρων περιορισμού στην τυπική και στη μη τυπική εκπαίδευση.
«Είναι πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πριν. Ας ελπίσουμε ότι όταν βγούμε από όλο αυτό θα γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι και ως κράτος.Ο κορωνοϊός δεν είναι μόνο ένας ιός που προσβάλλει τον οργανισμό μας. Είναι και ένα διαγώνισμα που μας έπιασε αδιάβαστους και απροετοίμαστους όχι μόνο στο σύστημα υγείας αλλά και στο σύστημα παιδείας», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες των ΚΔΑΠ είχαν ευεργετικά αποτελέσματα στα παιδιά και η παύση τους λόγω του ιού τα έχει επιβαρύνει. «Τα ΚΔΑΠ είναι ένας χώρος εκτόνωσης που τα παιδιά ήθελαν να έρχονται ευχάριστα γιατί απασχολούνταν με όμορφες δραστηριότητες πέρα από το στενό σχολικό πλαίσιο & σίγουρα χωρίς τις υποχρεώσεις της καθημερινής μελέτης», ανέφερε σημειώνοντας ότι τέτοιες δομές θα είναι απολύτως απαραίτητες στη μετα-κορονοϊό εποχή.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]