Στη δίνη του κορονοϊού η Ηλεία: Η πίεση στη δημόσια Υγεία και τα ισχυρά πλήγματα στην οικονομία κλονίζουν τον νομό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106813″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Τιτάνια μάχη δίνουν γιατροί και νοσηλευτές αναμένοντας ενίσχυση
-Τουρισμός εμπόριο και αγροτική παραγωγή σε τροχιά ύφεσης
Σε επικίνδυνο σπιράλ ύφεσης μπαίνει η Ηλεία εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς δεν προλαβαίνει να μετράει πλήγματα μέσα σε μόλις δέκα ημέρες. Έχοντας το θλιβερό προνόμιο να είναι ο νομός που θρήνησε το πρώτο θύμα του ιού, τον Μανώλη Αγιομυργιαννάκης, η Ηλεία βυθίστηκε ξανά στην εσωστρέφεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον, αφου οι συνέπειες στην κοινωνία, στη Δημόσια Υγεία και στην οικονομία είναι ήδη σοβαρές και απρόβλεπτες.
Το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δέχονται μεγάλη πίεση από την αυξημένη προσέλευση των πολιτών που θέλουν να εξεταστούν, καθώς ο πανικός δυστυχώς είναι εύκολο να τους κυριεύσει. Δεδομένου ότι μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω του κορονοϊού, γίνεται εύκολα αντιληπτή η πνευματική και σωματική κόπωση που έχουν συσσωρεύσει εδώ και 15 ημέρες. Χθες το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε την προκήρυη για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για όλες τις ΥΠΕ, με την ελπίδα βέβαια ότι οι γιατροί που έχουν απομείνει στη χώρα, θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει οικονομικά κίνητρα και να προσλάβει άμεσα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να δημιουργήσει νέες ΜΕΘ με κενά κρεβάτια.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 557 κρεβάτια που λειτουργούν και στη λίστα αναμονής έχουμε 50 περιπτώσεις που δεν αφορούν τον κορονοϊό. Τουλάχιστον 100 συνάδελφοί μας σε όλη την Ελλάδα έχουν αποδεκατιστεί λόγω κορονοιού», ανέφερε.
Τουρισμός τέλος
Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα τουριστικά καταλύματα ουσιαστικά επισφράγισε τη χαμένη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Κι αν για κάποιες περιοχές όπως τα νησιά, το αισιόδοξο σενάριο αντιμετώπισης του κορονοϊού επιτρέπει σχέδια για το καλοκαίρι, για την Ηλεία οι απώλειες είναι ήδη τεράστιες. Τα έσοδα από τη φετινή τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και από τον εαρινό σχολικό τουρισμό χάθηκαν εν μια νυκτί, αφού οι ακυρώσεις στον Πύργο και στην Αρχαία Ολυμπία έφτασαν το 100%, ενώ η κατάσταση στην Ιταλία ήδη έχει επηρεάσει τις αφίξεις κρουαζιέρας.
«Έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα σε σχέση με άλλες περιοχές που ακόμα τα ξενοδοχεία τους δεν έχουν ανοίξει, για αυτό και είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να πάρει έκτακτα οικονομικά και φορολογικά μέτρα τώρα για να ελαφρυνθούμε, ειδάλλως καταρρέουμε», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας και ταμίας του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Β. Τυλιγάδας, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου, Μ. Ζαχαρόπουλος δήλωσε ότι αν επεκταθεί ο κορονοϊός και δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο.
Το εμπόριο κατέρρευσε
Η ανησυχία των πολιτών και τα αναγκαστικά μέτρα καραντίνας που πήρε η κυβέρνηση για την προστασία από τον κορονοϊό, μείωσαν κατακόρυφα την αγοραστική κίνηση στο εμπόριο. Με εξαίρεση τις αγορές των απαραίτητων τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ, η πλειονότητα των εμπόρων υπέστησαν δραστική μείωση του τζίρου τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης τόνισε ότι οι 13.000 ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων βύθισαν την εμπορική κίνηση της Ηλείας, ανατρέποντας τον οικονομικό προγραμματισμό όλων των εμπόρων.
«Σε όλες τις πόλεις η εμπορική κίνηση έχει επηρεαστεί και φοβόμαστε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να περιοριστεί ο ισχυρός αντίκτυπος από τον κορονοϊό. Για αυτό καταθέσαμε προτάσεις όπως τα άτοκα δάνεια και η έκτακτη ενίσχυση, ζητώντας επίσης να ληφθούν μέτρα και για τις δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες», σημείωσε.
Η ιταλική καραντίνα διαλύει την παραγωγή
Ανεπηρέαστος δεν έχει μείνει ούτε ο πρωτογενής τομέας από τον κορονοϊό. Προς το παρόν τα τρόφιμα επαρκούν στην αγορά, ωστόσο οι μειωμένες μεταφορές και η παύση εξαγωγών προς την Ιταλία θα αφήσει απούλητα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά και το καρπούζι είτε θα οδηγήσει σε συμπίεση των τιμών σε επίπεδα εξευτελιστικά.Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι μεγάλο μέρος των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ιταλία και οι Ηλείο αγρότες θα υποστούν σοβαρή ζημιά, ζητώντας άμεση καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων και επίσπευση της πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]