FOLLOW US: facebook twitter

Στη Δικαιοσύνη για τα χρέη στο νερό! – Συνέντευξη Τύπου με αιχμές για τον δήμο Αρχ. Ολυμπίας από Αντωνακόπουλο & Κοτσώνη

Ημερομηνία: 13-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111758″ img_size=”full”][vc_column_text]«Καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα του συνδέσμου Ύδρευσης Ερυμάνθου χτύπησε χθες ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη εφόσον συνεχιστεί η οικονομική ασυνέπεια από την πλευρά της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας.Ο κ. Αντωνακόπουλος υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει για τη φύση του προβλήματος, πριν προκύψει κίνδυνος πανδημίας, και τη γενικότερη λειτουργία του συστήματος όσον αφορά την οικονομική του δυνατότητα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”82331″ img_size=”full”][vc_column_text]«Δυστυχώς παραλάβαμε μια κατάσταση χλιαρής αναζήτησης πόρων για το δίκτυο ύδρευσης και γενικώς μιας χαλαρής κατάστασης είσπραξης οφειλών και από τους χρήστες του έργου, όπωςο δήμος Αρχ. Ολυμπίας που χρησιμοποιούμε από κοινού έργο, και άλλων πόρων όπως η επιστροφής ΦΠΑ», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε ότι η κατάσταση πλέον είναι οριακή.

«Έχει χτυπήσει καμπανάκι για το έργο. Αυτή την ώρα αναζητούνται τα 500.000 επιστροφής φόρου λόγω του ότι το τέλος Ερυμάνθου, το όποιο αποτελεί μέγιστο στοιχείο ασυνέπειας απέναντι στους πολίτες, επιβλήθηκε για λίγα χρόνια και έχειγίνει καθεστώς. Για μας είναι πρόκληση άμεσα να το καταργήσουμε,αφού αποκαταστήσουμε τα έσοδα, όχι αυξάνοντας την τιμή του νερού αλλά εισπράττοντας αποδεδειγμένες οφειλές που έχουν τρίτοι έναντι ημών, όπως η Εφορία, που πρέπει να μας δώσει τις 500.000€ που μας χρωστάει. Υπήρξε αδιαφορία από προηγούμενες αρχές να τα διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα, που είναι νόμιμα και εφικτά», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική ασυνέπεια του δήμου Αρχ. Ολυμπίας.

«Έχουμε μια ασυνέπεια του συνέταιρου του έργου, του δήμου Ολυμπίας. Δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. είναι 540.000 €διαχρονικά. φέτος δεν είχαν βάλει ούτε   στον προϋπολογισμό του δήμου για να πληρώσουν τα χρέη. Δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε ένα έργο που χρησιμοποιείται με μια συμφωνία λεόντεια υπέρ της Ολυμπίας. Γιατί το 1 προς 6 δεν υφίσταται. Υπάρχουν αυτόματα συστήματα που καταγράφουν οι ποσότητες και είναι πολύ περισσότερα αυτά που καταναλώνει η Ολυμπία», είπε επισημαίνοντας ότι ο δήμος Πύργου επωμίζεται δυσανάλογο βάρος.

«Είναι 1,277 εκ. € οι οφειλές στη ΔΕΗ, η οποία επανειλημμένως διεκδικεί χρήματα με απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης. Αυτά είναι εκκρεμότητεςαπό το παρελθόν, όχι σε ένα μήνα αλλά σε πολλές τετραετίες. Έχουν ευθύνες οι διοικήσεις και του διαβαθμιδικού και του δήμου και όσοι είχαν εξουσία πάνω στο σύστημα αυτό. Διότι κάνουμε τους ευχάριστους συνεργάτες και δεν εισπράττουμε τα λεφτά για ένα έργο και πληρώνει μόνο ο πολίτης του Πύργου; Είναι δίκαιο αυτό; Έχει γίνει καθεστώς να πληρώνει ο έναςαπό τους δυο. Πέρυσι πχ για αποκαταστάσεις ζημιών είχε 77.000ευρώ ενώ φέτος για το ίδιο διάστημα 11.000ευρώ. Τυχαίο; » σχολίασε και συμπλήρωσε ότι σύντομα θα χρειαστούν πρόσθετοι πόροι για την υλοποίηση παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού.

«Πώς θα βρεθούν τα χρήματα αυτά όταν χρηματοδοτούμε άλλους δήμους, που δεν το αναγνωρίζουν και ούτε ένα ευχαριστώ δε λένε. Θα πάμε στα δικαστήρια, διότι με μεγάλες προσπάθειες, καβγάδες και οχλήσεις παίρνουμε λίγα χρήματα από την Ολυμπία», τόνισε προσθέτοντας ότι οι εισπράξεις έχουν μειωθεί κατά 35% λόγω της πανδημίας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”102001″ img_size=”full”][vc_column_text]Τι τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ν. Κοτσώνης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Κοτσώνης, αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε.

Ο Διαβαθμιδικός λειτουργεί από το 2010 με σύνθεση 50% από την Περιφέρεια, ως φορέας υλοποίησης, 30% από το δήμο Πύργου και 20% από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Πλέον η Περιφέρεια δεν έχει καμία ευθύνη από τη στιγμή που λειτούργησε το έργο που κόστισε 34 εκατομμύρια ευρώ, απλά εκλέγει 4 από τα 8 άτομα του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Βρήκα χρέη 1,27 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και περίπου 200.000 ευρώ προς τρίτους, όπως βλάβες. Το 2019 δεν υπήρχε σύμβαση συντήρησης στο έργο, με αποτέλεσμα να συντηρείται από την εταιρεία που το είχε πριν, με την οποία βρισκόμαστε στα Δικαστήρια, αφού διεκδικεί ποσό περί τα 280.000 ευρώ. Υδρεύονται συνολικά 70.000 άτομα των Δήμων Πύργου και Ολυμπίας. Για τη συντήρηση του έργου απαιτούνται περίπου 110.000 ευρώ το μήνα (90 ο Πύργος – 20 η Ολυμπία κατά προσέγγιση), από αυτά η ΔΕΗ είναι κατά μέσο όρο 57.000 το μήνα, ενώ 35.000 ευρώ είναι η συντήρηση του έργου. Τις βλάβες τις έχουμε αναλάβει ως φορέας συν το λογιστή κι έναν υπάλληλο. Η συμφωνία από το 2012 προέβλεπε πληρωμή 6/7 από τον Πύργο και 1/7 από την Ολυμπία, όπως προέκυπτε από τα ρολόγια μέτρησης των καταναλωτών. Είχε ο Πύργος περί τις 18.000 και η Ολυμπία περίπου 3.000. Σε αυτά εντασσόταν και το τέλος των 3 ευρώ σε κάθε λογαριασμό. Οι συμφωνίες δεν τηρήθηκανκαι φτάσαμε σε ένα υπέρογκο ποσό οφειλής στη ΔΕΗ», εξήγησε και πρόσθεσε ότι πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ, συγκρατώντας το χρέος.

«Από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τώρα η Ολυμπία έχει δώσει γύρω στα 20.000 ευρώ, ενώ ο Πύργος είναι συνεπής πληρώνοντας κάθε μήνα περί τα 75.000 ευρώ.Η συνολική συσσωρευμένη οφειλή της Αρχ. Ολυμπίας είναι 540.000 ευρώ. Ο κ.Μαρούντας μας λέει ότι βρήκε ταμείο άδειο . Συμφωνώ ότι είναι έτσι, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι κάθε μήνα η Αρχαία Ολυμπία πρέπει να δίνει 20.000 ευρώ και από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει δώσει συνολικά 40 αντί 180.000 ευρώ », ανέφερε και τόνισε ότι έχει ζητήσει Διαχειριστικό έλεγχο από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου στον Ερύμανθο, ενώ έχει αποφασιστεί η άσκηση ενδίκων μέσων κατά της Αρχαίας Ολυμπίας με ένδικα μέσα για τα χρέη. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον  βουλευτή Κ. Τζαβάρα για τη στήριξή του στη διεκδίκηση επιστροφής ΦΠΑ. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Α. Τζανέτου και Γ. Καραστέργιος αντίστοιχα καθώς και ο Διευθυντής και ο Τεχνικός Προιστάμενος της ΔΕΥΑΠ Ν. Καλαμπρέζος και Τ. Βασιλόπουλος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot