Στενεύουν τα περιθώρια για εορταστικό μέρισμα
Σημάδια έντονης κόπωσης δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ στο τέλος Οκτωβρίου, με την παρτίδα να σώζουν τα ανεκτέλεστα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που τα τελευταία χρόνια αιμορραγεί συστηματικά.
Ενα ποσό κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο αρωγό στην εκκίνηση των μεγάλων έργων και την περαιτέρω τόνωση της επιχειρηματικότητας, θα μείνει κατά πάσα πιθανότητα στο συρτάρι.
Στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών γίνεται προσπάθεια η φετινή απόκλιση των δαπανών για επενδύσεις να συγκρατηθεί στα 600 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί από πολύ νωρίς με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Μία άλλη εναλλακτική για την κυβέρνηση είναι με τα αδιάθετα χρήματα από τις επενδύσεις να εξυπηρετήσει τις φετινές ανάγκες για το κοινωνικό μέρισμα και ταυτόχρονα τις πολιτικές επιδιώξεις της.
Με τα κρατικά έσοδα να παρουσιάζουν οριακή υπέρβαση μόλις κατά 95 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, όταν οι ενδείξεις πριν από την προσαρμογή των στόχων στις νέες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2020 ήταν για υπέρβαση 1,66 δισ. ευρώ, τα πράγματα μάλλον δυσκολεύουν για το οικονομικό επιτελείο.
Η εξέλιξη των εσόδων ψαλιδίζει τις προσδοκίες για διευρυμένο κοινωνικό μέρισμα, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Εάν από τον δημοσιονομικό χώρο των 436 εκατ. ευρώ καταστεί εφικτό να περισσέψουν 300 εκατ. ευρώ, τότε το ποσό θα διατεθεί για την εφάπαξ περικοπή ενός φόρου.
Το μέτρο δεν θα είναι επαναλαμβανόμενο και θα ισχύσει μόνο για το 2019. Εάν το υπερπλεόνασμα δεν ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ, τότε θα μοιραστεί σε αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.