FOLLOW US: facebook twitter

«Στέγνωσαν» οι αγρότες της Ηλείας

Ημερομηνία: 09-07-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Ηλεία, Νέα

-Οι ελλιπείς και καθυστερημένες πληρωμές των ενισχύσεων έχουν ανατρέψει τον φετινό προγραμματισμό των καλλιεργειών τους

-Λιγότερες κατά 30% οι επιδοτήσεις της περασμένης εβδομάδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σοβαρά πρόβλημα στον προγραμματισμό των καλλιεργειών τους αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, καθώς η μεγάλη καθυστέρηση και οι ελλείψεις στην εξόφληση των γεωργικών ενισχύσεων -κυρίως στη συνδεδεμένη- έχει δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας. Την περασμένη εβδομάδα πληρώθηκαν εκ νέου λιγότερα χρήματα, περίπου 30% από τους αρχικούς υπολογισμούς, ενώ αρκετοί αγρότες δεν έλαβαν τίποτα.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του «ΓΑΙΑ Επιχειρείν», Άλκης Κωνσταντόπουλος, καταβλήθηκαν συνολικά 80 εκατ. ευρώ λιγότερα καθώς δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως όλοι οι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Μια πιθανή αιτία είναι το γεγονός ότι όλες οι καταστάσεις εστάλησαν στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αντί να επιμεριστούν στα περιφερειακά τμήματα, με συνέπεια να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν όλους τους ελέγχους και να μην απλήρωτοι αρκετοί δικαιούχοι. Σαφέστατα, οι φετινές καθυστερήσεις στις πληρωμές επιδρούν αρνητικά στη ρευστότητα των παραγωγών, διότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι καλλιέργειες αυτήν την περίοδο και αρκετοί περίμεναν αυτά τα χρήματα, για να τα ρίξουν στην υποστήριξη της παραγωγής», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αναμένει ενημέρωση επίσημη για δεύτερη πληρωμή τους επόμενους μήνες.

«Δυο χρόνια τώρα βάζουμε από την τσέπη μας»

Ο παραγωγός Νίκος Παναγιωτόπουλος από το Χειμαδιό δήλωσε στην «Πρωινή» πως η φετινή χρονιά συνοδεύτηκε από μεγάλα προβλήματα στις επιδοτήσεις, τα οποία οδήγησαν σε απώλεια εισοδήματος και σε καθυστέρηση πληρωμών, με συνέπεια να δυσκολεύεται πολύ στη φετινή παραγωγή.

«Φέτος είχαμε τα Οικολογικά Σχήματα που αντικατέστησαν το πρασίνισμα, από το οποίο εγώ έπαιρνα 2.000 με 3.000 ευρώ και φέτος δεν πήρα τίποτα. Με αυτά τα χρήματα υπολόγιζα να ξεκινήσω τη φετινή παραγωγή. Τώρα πρέπει να τα βάλω από την τσέπη μου, αν έχει περισσέψει τίποτα, γιατί δυο χρόνια η σταφίδα δεν έχει τιμή. Τη συνδεδεμένη ενίσχυση την περιμένουμε εδώ και ένα μήνα και πολλοί από μας δεν έχουν πάρει τίποτα φέτος. Αν δεν πληρωθούμε, δεν είναι εύκολο να μπούμε στα χωράφια να καλλιεργήσουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεκάδες αγρότες είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

«Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι έχει γίνει φέτος. Οι επιδοτήσεις μειώθηκαν από 30 έως και 50% σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς να μας έχει εξηγήσει κανένας για ποιο λόγο έγινε αυτό. Με τη συνδεδεμένη μάς ανάγκασαν να τη δώσουμε όσο όσο και ακόμα λεφτά δεν έχουμε πάρει. Αναγκάζουν τους παραγωγούς να χρεώνονται στα γεωργικά καταστήματα και να χρωστάνε μέχρι να πληρωθούν – κι αν πληρωθούν. Ξεκινά με μαύρα χάλια η χρονιά γιατί το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη και μονίμως βάζουμε από την τσέπη μας και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, διότι από την αρχή του καλοκαιριού έχουμε διαρκώς πολύ υψηλή θερμοκρασία», εξήγησε.

Αναγκαία η συνέπεια στις πληρωμές

Ο γεωπόνος Ξενοφώντας Γιαρμενίτης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υφιστάμενη κατάσταση, σημειώνοντας ότι όσο καθυστερούν οι πληρωμές και δεν  υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης, δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο.

«Καλλιέργειες όπως τη σταφίδα, η βιομηχανική τομάτα ή το καλαμπόκι, είναι συνδεδεμένες με τις οποίες επιδοτήσεις και ο κάθε παραγωγός βασίζει ένα μέρος των εξόδων του σε αυτές. Αν καθυστερούν οι πληρωμές, ανατρέπεται όλος ο προγραμματισμός. Άλλωστε φαίνεται και στη γενική αγορά της περιοχής τι κακό κάνει αυτή η καθυστέρηση πληρωμών. Το κυριότερο είναι να υπάρξει σταθερό πλάνο των πληρωμών και έπειτα να δούμε κατά ποσόν αυτές είναι αρκετές, διότι η εκάστοτε καλλιέργεια θέλει ένα πλάνο μακροπρόθεσμο, ειδικά στην προμήθεια των αγροεφοδίων», υπογράμμισε ο κ. Γιαρμενίτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot