FOLLOW US: facebook twitter

Στάθης Καννής: «Δέχομαι κριτική επειδή δεν λειτουργώ εκδικητικά»

Ημερομηνία: 07-06-2024 | Συντάκτης:

-Ξεκάθαρος για την πολιτική αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών στον δήμο Πύργου ο δήμαρχος Στάθης Καννής κατά την προχθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του συμβουλίου

-Κυριάρχησε στη συζήτηση η ανάθεση υπηρεσιών σε επιχείρηση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Ν.ΣΚορδαλή, με έντονους διαλόγους

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Η κριτική που δέχομαι στους πρώτους έξι μήνες της θητείας μου, είναι ότι δεν προσέχω τα δικά μας παιδιά και ότι αναθέτω δουλειές σε πρόσωπα που προεκλογικά ήταν απέναντι και μας έβριζαν. Αυτό συμβαίνει διότι δεν λειτουργώ τιμωρητικά και εκδικητικά, αλλά με τη λογική των ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας. Θα κάνουμε πράξη την αξιοπρέπεια την οποία επαγγελθήκαμε προεκλογικά. Με πονάει η ανάγκη για δουλειά που έχει ο κόσμος, υποσχεθήκαμε όμως σε όλους τις ίδιες δυνατότητες. Δεν είμαστε ίδιοι ούτε θα κάνουμε τα ίδια, κι αυτό φαίνεται από την ένδεια επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης.».

Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στην προχθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου ο δήμαρχος Στάθης Καννής, στην οποία κυριάρχησε η ανάθεση προμήθειας πυροσβεστικών ειδών σε εταιρεία του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκου Σκορδαλή.

Παράλληλα, εξαπέλυσε «βολές» κατά του προκατόχου του για τα πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας, κάνοντας λόγο για αναθέσεις των 100.000 ευρώ σε συγγενικές επιχειρήσεις που συστάθηκαν αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, για ΚΟΙΝΣΕΠ αιρετών και για χρήση δημοτικών οχημάτων για μη υπηρεσιακούς λόγους.

Η συζήτηση στη συνεδρίαση ξεκίνησε με τοποθέτηση του κ. Σκορδαλή, ο οποίος υποστήριξε πως δεν υφίσταται νομικό ζήτημα, επικαλούμενος σχετική γνωμοδότηση της ΚΕΔΕ και καταλόγισε στον κ. Αντωνακόπουλο ότι άφησε τα δημοτικά κτίρια χωρίς πυροπροστασία από το 2020, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ανάθεσης και στάθηκε στην ηθική διάσταση της ανάθεσης, αφήνοντας αιχμές για «προεκλογικά γραμμάτια» ανάμεσα στην παράταξη της πλειοψηφίας και της ελάσσονος μειοψηφίας

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την έκρηξη του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Διονύση Μπέλτσου, ο οποίος έκανε λόγο για βρόμικο πόλεμο εις βάρος του αφήνοντας να εννοηθεί ότι ηθικός αυτουργός είναι η παράταξη Αντωνακόπουλου. Ταυτόχρονα, επανέλαβε προς τον δήμαρχο το αίτημά του για διαχειριστικό έλεγχο στον δήμο, σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι «χρυσάφι» για τα πεπραγμένα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, και στη συνέχεια αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Αθανάσουλας, εξέφρασε την άποψη ότι ο δήμος θα έπρεπε να εξετάσει και εκτός Πύργου επιλογές για την πυροπροστασία, προτού καταλήξει στην επιχείρηση του κ. Σκορδαλή, και παράλληλα έκανε λόγο για ανθρωποφαγίας εις βάρος του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου.

Διαφωνία περί νομιμότητας

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Θεοδώρου, ο οποίος υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της ανάθεσης, και τόνισε ότι προηγήθηκε έρευνα τιμών της αγοράς, σημειώνοντας ότι μόνο η συγκεκριμένη επιχείρηση πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η ανάθεση δεν ζημιώνει τα οικονομικά του δήμου και κατηγόρησε την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ότι άφησε τον δήμο χωρίς προγραμματισμό για το 2024.

«Αν είχατε κάνει στοιχειώδη προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά, τώρα θα αποφεύγαμε τις αναθέσεις προμηθειών», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Αργυρόπουλος, αφού πρώτα άφησε αιχμές για την ηθική διάσταση της ανάθεσης, στη συνέχεια διατύπωσε αμφιβολίες για τη νομιμότητα της ανάθεσης και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να την προχωρήσει, εφόσον θεωρεί ότι δεν συντρέχει νομικό κώλυμα. Σε σύντομη τοποθέτησή του, ο κ. Αντωνακόπουλος ζήτησε να ληφθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, αλλά ο πρόεδρος Δημήτρης Μεσσαλάς του απάντησε πως δεν προβλέπεται.

Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο αναπλ. δημάρχου, Νώντας Κυριαζής, ο οποίος επίσης δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα γιατί έχει αλλάξει η νομοθεσία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλος επαγγελματίας στον Πύργο να δώσει προσφορά, ώστε τα κτίρια του Δήμου και το Λάτσειο να αποκτήσουν πυρασφάλεια. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του κ. Αντωνακόπουλου, αναφέροντας ότι πρέπει να σταματήσει να μετατρέπεται το δημοτικό συμβούλιο σε αρένα συγκρούσεων, και επικαλέστηκε τη φράση του Γκάντι «δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ηθική», λέγοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».

Οι τοποθετήσεις των συμβούλων δεν ήταν ανέφελες, αφού οι εκατέρωθεν αιχμές οδήγησαν σε εκρηκτικούς διαλόγους με συνέπεια να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση έπειτα από έντονη λογομαχία ανάμεσα στον κ. Σκορδαλή και τον κ. Αντωνακόπουλο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot