Σταθερά δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Τα διυλιστήρια πίσω από την ακρίβεια στα καύσιμα
Επιθετική πολιτική στις τιμές της εμπορίας καυσίμων ακολουθεί πλέον η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), επιδιώκοντας να διευρύνει τα μερίδια των δύο σημάτων της (ΕΚΟ, BP) στην αγορά. Όπως αναφέρουν στελέχη του ημικρατικού ομίλου διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, ο όμιλος θυσιάζει αυτή την περίοδο περιθώριο κέρδους, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του στην αγορά, καθώς παραμένουν αρκετά υψηλά τα κέρδη από τη διύλιση.
Το μεγάλο ερώτημα για τους καταναλωτές είναι αν η ένταση του ανταγωνισμού με την πρωτοβουλία της Helleniq Energy θα φέρει και κάποια αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων στην ελληνική αγορά. Προς το παρόν, παρότι η υποχώρηση των διεθνών τιμών έχει πιέσει και τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αισθητή διαφοροποίηση, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κομισιόν κατατάσσουν σταθερά την Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη στην ευρωζώνη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,828 ευρώ το λίτρο, αρκετά ακριβότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,731 ευρώ) και μόνο η Ολλανδία από τις χώρες της ευρωζώνης είχε υψηλότερη τιμή από την Ελλάδα (1,909 ευρώ το λίτρο).
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί η Κανονιστική Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά των καυσίμων, που αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, αλλά έχει καθυστερήσει για λόγους που παραμένουν άγνωστοι.
Τα ευρήματα της έρευνας
Στην προκαταρκτική της έρευνα, η Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι οι μεγάλοι της αγοράς, δηλαδή πρωτίστως τα διυλιστήρια, βρίσκονται πίσω από την ακρίβεια στα καύσιμα, καθώς το 2022 σχεδόν διπλασίασαν τα περιθώρια κέρδους τους.
Τα πρώιμα ευρήματα της έρευνας ήταν τα ακόλουθα:
(α) Υψηλός βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά διύλισης. Μέτριος προς χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά χονδρικής. Σημειώνεται ότι στην αγορά λιανικής λειτουργούν περί τα 5.000 πρατήρια στην Ελλάδα, ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι τοπικός, επομένως το επίπεδο συγκέντρωσης ενδέχεται να διαφέρει ανά περιοχή και θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς.
(β) Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και δεικτών κερδοφορίας των επιχειρήσεων διύλισης και χονδρικής εμπορίας το εξεταζόμενο διάστημα.
(γ) Εκ πρώτης όψεως, ιδιαίτερα αυξημένο περιθώριο κέρδους των εταιριών διύλισης το 2022 (σχεδόν διπλασιάζεται σε σχέση με το 2021).
(δ) Αύξηση του περιθωρίου διύλισης όπως υπολογίζεται από τις εταιρίες παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις που έλαβαν χώρα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Πηγή: sofokleousin.gr