FOLLOW US: facebook twitter

Σταμάτης Αλεξανδρόπουλος: Μπήκε με άριστα βγήκε με άριστα!

Ημερομηνία: 29-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Πρωτιά με Άριστα για τον Σταμάτη Αλεξανδρόπουλο από τα Λεχαινά από την σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

«Κάθε επιτυχία δεν πρέπει να μας οδηγεί στον εφησυχασμό- Μόνο η ευτυχία δίνει νόημα στη ζωή»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Ο Σταμάτης Αλεξανδρόπουλος είναι ένα νέο παιδί από τα Λεχαινά, που σίγουρα η περίπτωσή του θα μας απασχολήσει στο μέλλον, καθώς η πορεία του ως επιστήμονα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην οποία θα εξειδικευτεί, προδιαγράφεται λαμπρή.

Ο Σταμάτης αποφοίτησε πρώτος μεταξύ 319  διπλωματούχων  έτους 2022, από τη πενταετή σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με βαθμό με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ  9.79/10! Και αυτή η σπουδαία πρωτιά δεν ήταν η μοναδική, αφού τον δρόμο της αριστείας άρχισε να τον βαδίζει από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, ήταν από τους πρώτους των πρώτων στην Ηλεία το 2017 ως απόφοιτος του ΓΕΛ Λεχαινών. Με 19.067 μόρια, έχοντας βαθμολογηθεί με  το απόλυτο 20 στην Φυσική και 19.9 στα μαθηματικά, λαμβάνοντας το απολυτήριό του Γενικού Λυκείου  με «Άριστα 20»!  Επομένως δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η πορεία του που έχει θεμελιωθεί σε στέρεες βάσεις, είναι προδιαγεγραμμένη.

Μόνο που δυστυχώς, όπως συμβαίνει με τους ευφυείς ανθρώπους που επιθυμούν να εξελιχθούν, το μέλλον τους δεν είναι τελικά η Ελλάδα, αλλά όπως και χιλιάδες άλλα νέα παιδιά οδηγούνται στο εξωτερικό. Ίδιος είναι και ο δρόμος του Σταμάτη, αφού όπως λέει μιλώντας στην Πρωινή, εκ των πραγμάτων θα συνεχίσει τις σπουδές του σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού με βάση την επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ακολουθώντας την ειδικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Σταμάτη, τι σημαίνει για σένα αυτή η πρωτιά στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Να θυμίσουμε ότι το 2017 ήσουνα από τους πρώτους των πρώτων στην Ηλεία στις Πανελλαδικές και ακολούθησες αυτήν την πορεία της αριστείας και στο Πανεπιστήμιο.

Αυτή η πρωτιά είναι η ανταμοιβή για την προσπάθεια μου όλα αυτά τα 5 χρόνια και μου δίνει το κίνητρο να συνεχίσω δυναμικά προκειμένου να εκπληρώσω τα όνειρά μου. Γενικότερα, σε όλη τη διάρκεια των σπουδών μου με γοήτευε η απόκτηση νέων γνώσεων σχετικά με την Επιστήμη των Υπολογιστών. Από τα πρώτα έτη, η θέληση μου να χτίσω γερές βάσεις στα μαθήματα κορμού βραβεύτηκε από υποτροφίες και βραβεία για τις άριστες επιδόσεις μου στα Μαθηματικά από το ίδιο το Πολυτεχνείο.

Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου διάνοια, η θεωρείς ότι ο καθένας με σκληρή δουλειά μπορεί να επιτύχει ανάλογες πρωτιές;

Δεν θεωρώ σαφώς ότι είμαι διάνοια. Ο βαθμός ήταν αποτέλεσμα μεθοδικού διαβάσματος χωρίς να στερηθώ την ψυχαγωγία και κοινωνική μου ζωή. Σε πολλά μαθήματα δεν περιορίστηκα μόνο σε ένα βιβλίο, ενώ πολλές ήταν και οι ώρες αναζήτησης εννοιών στο διαδίκτυο.  Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι η διαδικασία επίλυσης δύσκολων προβλημάτων μου κέντριζε το ενδιαφέρον και με συνάρπαζε, με αποτέλεσμα να θέλω να ψάχνομαι ολοένα και περισσότερο. Άλλωστε όταν δεν υπάρχει πόθος και πάθος για ένα θέμα, δεν επιτυγχάνεις τους  στόχους σου. Για αυτό και πρέπει όλοι να ακολουθούν τα όνειρά τους και οι κόποι τους θα ανταμειφθούν στη συνέχεια. Η τύχη σπάνια οδηγεί σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. 

Τώρα που έβαλες μόνος σου ψηλά τον πήχη ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Η Ελλάδα χωράει τα όνειρά σου ή σκοπεύεις να φύγεις στο εξωτερικό;

Αυτή την περίοδο υπηρετώ την στρατιωτική μου θητεία και μόλις την ολοκληρώσω θα συνεχίσω με διδακτορικές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού πάνω στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι μια ενδιαφέρουσα επιστήμη η οποία θα κάνει τη ζωή του ανθρώπου πολύ πιο εύκολη σε καθημερινό επίπεδο, με τη βοήθεια πάντα της τεχνολογίας, η οποία παρέχει απεριόριστες δυνατότητες, ασύλληπτες για τον ανθρώπινο νου.

Στην επιτυχία σου αυτή φαντάζομαι συνέβαλλαν και οι γονείς σου που είναι και οι δύο εκπαιδευτικοί

Θα ήθελα πράγματι να ευχαριστήσω τους γονείς μου  Νίκο Αλεξανδρόπουλο φιλόλογο και Κατίνα Θεοδοσίου γυμνάστρια, για την συμπαράσταση που μου έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια και την στήριξη τους που ήταν όντως σημαντική αλλά και τα άτομα που ήταν δίπλα μου αλλά και τους φίλους μου με τους οποίους περάσαμε αξέχαστες στιγμές. Εύχομαι αυτή η επιτυχία  μου να έχει ανάλογη συνέχεια και να μπορέσω να συνεισφέρω στη βελτίωση της καθημερινότητας του ανθρώπου. Γενικά κάθε επιτυχία δεν πρέπει να μας οδηγεί στον εφησυχασμό, γιατί αυτό που μπορεί να δώσει πραγματικό νόημα στη ζωή μας είναι η ευτυχία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος