FOLLOW US: facebook twitter

Σταφιδοπαραγωγοί Ηλείας: «Απαιτούμε κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης της σταφίδας από τον παραγωγό πάνω από τα 2 ευρώ»

Ημερομηνία: 09-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Νέα δυναμική κινητοποίηση χθες στον Πύργο της ΟΑΣΗ και των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών με τα μηχανήματά τους

Στον κόμβο της Αγ. Γεωργίου μετέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος που δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ρεπορτάζ  Ελένη Παπαδοπούλου


Την απαίτηση τους να δοθεί εδώ και τώρα λύση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , πριν από τον τρύγο που ξεκινά σε λίγες μέρες,  το άλυτο θέμα της σταφίδας με την διασφάλιση κατώτατης εγγυημένης τιμής στο 1,50 ευρώ τουλάχιστον , καθώς ο εμπαιγμό συνεχίζεται, διατράνωσαν για μια ακόμα φορά οι σταφιδοπαραγωγοί  της Ηλείας που βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Πύργου.  Την νέα διαμαρτυρία οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σοπίου, με προσυγκέντρωση στα φανάρια της Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια με τα τρακτέρ πήγαν πορεία στο κέντρο της πόλης με προορισμό το Λάτσειο και το Επιμελητήριο Ηλειας για να παραδώσουν το ψήφισμά τους στον δήμαρχο και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου αντιστοίχως.  Στον χώρο της προσυγκέντρωσης των σταφιδοπαραγωγών, μετέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος αφού τους ενημέρωσε ότι λόγω απειλημένων υποχρεώσεων του θα έλειπε από το γραφείο του στο διοικητήριο και έτσι θέλησε αυτοπροσώπως να συναντηθεί με τους παραγωγούς και να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Ο  προεδρος της ΟΑΣΗ κ Θανάσης Βομπίρης, στην τοποθέτήσή του, τόνισε ότι σε λίγες μέρες μπαίνουν για τρύγο και από κει και πέρα κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη της σταφίδας, επισημαίνοντας ότι για μια ακόμα φορά είναι στο ίδιο έργο θεατές. «Πέρυσι πουλήσαμε τη σταφίδα 90 λεπτά έως 1 ευρώ,  τιμή εξευτελιστική, που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μας να καλλιεργήσουμε. Φέτος που το κόστος της καλλιέργειας διπλασιάστηκε, δεν έχουμε ούτε καν κατώτατη εγγυημένη τιμή και ζητάμε τουλάχιστον να διασφαλιστεί η τιμή στο 1,50 ευρώ, για να βγάλουμε απλώς τα έξοδά μας. Δεν μπορεί ένα προϊόν που συντηρεί την Ηλεία, με καλλιέργεια χιλιάδων στρεμμάτων, που θέλει απίστευτο κόπο και έξοδα, να είναι έτσι παραμελημένο και να μην μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας. ΄Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε γίνει έρμαιο στα χέρια των εμπόρων που δίνουν ότι τιμή θέλουν κι εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε με ψίχουμα για να μην πετάξουμε τη σταφίδα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μπαίνουμε μέσα και αν τρέχουν τα έξοδα και τα χρέη. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο! Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον δρόμο του αγώνα, γιατί μόνο με αυτόν έχουμε καταφέρει αυτά τα λίγα πράγματα που έχουμε πετύχει. Ζητάμε να σταθούν στο πλευρό μας όλοι οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας και να πιέσουν για τα δίκαια αιτήματά μας και προπαντός για την τιμή, άμεσα πριν πάμε για τρύγο. Αυτό το παραμύθι που μας λένε ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στην ελεύθερη αγορά, πρέπει να λήξει. Μπορούν αν θέλουν να πιέσουν.»

Β. Γιαννόπουλος: « Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ψήφισμα για την σταφίδα»

Από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας τον κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, ο κ. Βομπίρης μιλώντας εκ μέρους των σταφιδοπαραγωγών, ζήτησε να φερει το θέμα στο περιφερειακο΄συμβούλιο και να καταθέσει το ψήφισμα που έχουν εκδώσει ζητώντας να ληφθεί απόφαση υπέρ των σταφιδοπαραγωγών. Ο κ. Γιαννόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι  έχουν μιλήσει μαζί πολλές φορές, γνωρίζουν ότι θεωρεί δίκαιο το αιτημά τους αν και ο ίδιος ως αντιπεριφεριάρχης θεσμικά δεν μπορεί να έχει παρεμβατικό ρόλο στην κυβέρνηση. Ωστόσο στο περιθώριο του συνεδρίου Διανέοσις στην Αρχαία Ολυμπία έθεσε το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά ζητώντας επιτακτικά να δώσει λύση στο θέμα της σταφίδας και κυρίως της τιμής, ωστόσο  δεν έλαβε ούτε θετική απάντηση ούτε ως τωρα το υπουργείο προχώρησε σε κάποια κίνηση. « Εγώ από την πλευρά μου χωρίς να υπεκφεύγω , δεν ήρθα εδώ  να κάνω παρέλαση και να φωτογραφηθώ, δεν έχω την αρμοδιότητα να δώσει κάποια λύση, μόνο να πιέσω.  Στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, δεσμεύομαι να καταθέσω το ψήφισμα που μου παραδίδετε σήμερα και ζητώ να έρθετε και εσεις να στηρίξουμε όλοι μαζί το θέμα τη σταφίδας που είναι όντως μεγάλο ζήτημα».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σοπίου- Χειμαδιού  κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Εξευτελιστική τιμή τα 90 λεπτά για τη σταφίδα»

Ωστόσο όλοι οι παραγωγοί που ήταν παρόντες στην κινητοποίηση, εξέφρασαν την αγωνία τους αλλά και την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία που εισπράττουν από την κυβέρνηση για το θέμα της σταφίδας και ζητούν άμεσα λύση.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σοπίου- Χειμαδιού  κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ζητούν ότι καλύτερη τιμή μπορούν να καταφέρουν να πάρουν για την σταφίδα γιατί σε λίγες μέρες ξεκινάει ο τρύγος και η σταφίδα είναι στα αζήτητα. «Το καλλιεργητικό  κόστος είναι πλέον 1,5 ευρώ και στο τέλος  με την τιμή που μας δίνουν οι έμποροι, θα μπαίνουμε μέσα. Έχω 35 στρέμματα σταφίδα και την καλλιεργούμε τρεις άνθρωποι,  εγω, η μάνα μου και ο πατέρας μου και τωρα για τον τρύγο θέλουμε εργάτες  σκεφτόμαστε και πως θα τους πληρώσουμε!»

Ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος, σταφιδοπαραγωγός από το Σόπι, μας λέει ότι καλλιεργεί  45 στρέμματα σταφίδα. «Περυσι μας την πήρανε,90 λεπτά μπήκαμε και μέσα δηλαδή αντί να βγάλουμε τα έξοδα μας, γιατί για κέρδος δεν συζητάμε. . Ζητάμε την παρέμβαση της πολιτείας αλλά και της ΣΚΟΣ που είναι περιουσία των πατεράδων μας,  γιατί στο τέλος θα τις εγκαταλείψουμε τις σταφίδες αν δεν στηριχθούμε. Το Σόπι , το Χειμαδιό καρατουλα, 16 χωριά του πλαιού δήμου Ωλένης,  είναι όλα  σταφιδοχωρια, όπως και άλλα στην περιοχή του δήμου Ήλιδας, αλλά παρ΄όλα αυτά κανένας δεν μας δίνει σημασία. . Κανονικά 2 ευρώ πρέπει να είναι η τιμή, αλλά τουλάχιστον να διασφαλίσουμε το 1,5 και βλεπουμε.  Θέλουμε 2 με 2500 ευρώ έξοδα για τρύγο. που θα τα βρούμε ; Ας έρθουν να μας πουν».!

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Βαβίλης σταφιδοπαραγωγός από το Σόπι τόνισε ότι «. Κυβέρνηση και  αντιπολίτευση πρέπει όλοι να ντρέπονται!  Η σταφίδα, ένα εθνικό προϊόν που έχει σώσει την Ελλάδα από παλιά να είναι στα αζήτητα. Ένας αγρότης που κάνει 5 τόνους σταφίδα τι θα πάρει  νε την τιμή που εισπράττει; 4.500 ευρώ; τι να πρωτοπληρώσει, πώς να ζήσει την οικογένειά του; Πρέπει όλοι να κοιτάξουν τους αγρότες, αλλιώς να φύγουμε να πάμε σε άλλο κράτος, γιατί καλλιέργεια δεν μπορούμε να αλλάξουμε, μόνο να τις ξεριζώσουμε μπορούμε. Αν αυτό θέλουν να μας το πουν»!

Το ψήφισμα των σταφιδοπαραγωγών

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι σταφιδοπαραγωγοί και στον αντιπεριφεριάρχη Ηλείας κ. Β. Γιαννόπουλο και στους άλλους θεσμικούς φορείς αναφέρουν μετξαύ άλλων ότι «Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων.

Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες.

Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα για την επιβίωση μας. Διεκδικούμε:

  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από το παραγωγό για την Κορινθιακή Σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2€/Kg έτσι ώστε να καλύπτουμε το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουμε ένα εισόδημα επιβίωσης.
  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.»

Φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου – Χρήστος Αθανάσουλας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot