«Σταφίδιασαν» οι ελιές!
-Σε απόγνωση οι παραγωγοί στα Μακρίσια και στα Καλυβάκια
-Η ζέστη του Δεκεμβρίου φαίνεται ότι ευνόησε την εμφάνιση δάκου και γλοιοσπορίου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Προβληματισμός επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς στη ζώνη Μακρίσια-Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία του Δεκεμβρίου φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τον καρπό ποσοτικά και ποιοτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελαιόλαδο που θα παραχθεί μετά τη συγκομιδή.
Παρότι μπήκαμε στον Ιανουάριο του 2023, η ελαιοσυγκομιδή θα αργήσει φέτος να ολοκληρωθεί διότι κυλά με αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης, με συνέπεια να επηρεαστεί ο καρπός που είναι ακόμα στα δέντρα, εξαιτίας της εμφάνισης δάκου και γλοιοσπορίου.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της ΤΚ Καλυβάκια, Πάνος Γεωργακόπουλος, η χρονιά ξεκίνησε με ικανοποίηση αλλά τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
«Υπάρχει ακόμα μεγάλη παραγωγή πίσω γιατί λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, πολλές ελιές δεν έχουν μαζευτεί ακόμα. Ειδικά αυτοί που μένουν στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές και έρχονται να τις μαζέψουν, δυστυχώς δεν έχουν βρει ακόμα εργάτες και αναγκαστικά πάνε μόνοι τους και περιμένουν να βρουν εργάτες κάποια στιγμή. Εκτός από το χαλάζι που πέρασε τον Δεκέμβριο και έκανε ζημιά σε ένα μεγάλο ποσοστό στα Καλυβάκια, στα Μακρίσια και στη Σκιλλουντία, δυστυχώς τώρα με τις αυξημένες θερμοκρασίες έχουμε και το γλοιοσπόριο παρόλο που οι ελιές είναι ραντισμένες –τις ραντίζουμε χώρια από τη δακοκτονία διότι δεν είμαστε στο πρόγραμμα- και υπάρχει μεγάλη ζημιά. Σαπίζουν οι ελιές πάνω στο δέντρο. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή γιατί θα χαλάσει και η ποιότητα του λαδιού μετά, θα ανεβούν τα οξέα. Αυτό εμφανίστηκε μέσα Δεκεμβρίου, με συνεχόμενες θερμοκρασίες 26 με 27 βαθμούς υπήρχε τόση πολλή ζέστη και εκεί ευδοκιμεί το γλοιοσπόριο. Πολλές ελιές δεν θα τις μαζέψει ο κόσμος γιατί δεν έχει νόημα να τις πάει στο ελαιοτριβείο. Η τιμή είναι καλή στο ελαιόλαδο, αλλά πρέπει να δώσουμε και εμείς ένα καλό προϊόν. Το πρόβλημα είναι σε όλη την περιοχή εδώ πέρα», εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ. Γεωργακόπουλος.
Ο Φώτης Βασιλόπουλος από τα Μακρίσια δήλωσε πως η κατάσταση έχει αλλάξει εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν τον Δεκέμβριο.
«Η ζέστη τράβηξε πολύ τον Δεκέμβριο και χαλάσανε πάλι οι ελιές. Με τις βροχές νωρίτερα ήταν καλή η κατάσταση. Τον τελευταίο καιρό δεν είναι καλά. Σε κάνα δυο κομμάτια έχω 40-50 ρίζες και 30 στο άλλο, στις οποίες δεν θα πάω καθόλου. Είναι μαύρες και έχουν πέσει κάτω, τι να πάω να κάνω; Και καλές να είναι κάποιες, δεν έχει ουσία να τις μαζέψω. Ό,τι έχει απομείνει τώρα για συγκομιδή, είναι για πέταμα. Μέχρι εδώ πιστεύω ότι ήταν για φέτος. Είναι κάποια σημεία καλά, αλλά τώρα υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.
Ο ελαιοπαραγωγός Θεόδωρος Γιαννόπουλος από τα Μακρίσια δήλωσε στην «Πρωινή» πως η φετινή παραγωγή ήταν μέτρια σε ποσότητα και είχε καλή τιμή, αλλά από τον Δεκέμβριο και μετά το κλίμα έχει επηρεάσει ό,τι έχει μείνει ακόμα στα λιοστάσια.
«Η παραγωγή ήταν μέτρια φέτος, δεν ήταν γεμάτη. Όσες μαζεύτηκαν πρώιμα, ήταν μια χαρά, ποιοτικές. Εδώ και δυο τρεις εβδομάδες όμως έχουμε δάκο και γλοιοσπόριο γιατί οι πολλές ζέστες τα βοηθάνε. Υπάρχει μια κάμψη της ποιότητας μετά τα Χριστούγεννα εξαιτίας της υψηλής για την εποχή θερμοκρασίας. Επηρεάζεται και η ποσότητα, γιατί η ελιά σαπίζει, χαλάει και πέφτει κάτω, και η ποιότητα δεν είναι ίδια. Ευνοημένοι είναι όσοι τη μάζεψαν νωρίς, που κι αυτό είναι δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν εργάτες. Παλεύουμε μόνοι μας και ευτυχώς η τιμή ήταν λιγο καλή και κάλυψε τα έξοδά μας ως έναν βαθμό», σημείωσε.
Αναγκαία η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ
Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, επισήμανε στην «Πρωινή» πως οι κλιματικές συνθήκες έχουν επηρεάσει σημαντικό μέρος της παραγωγής, διότι οι περισσότεροι δεν έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή.
«Φέτος η ελαιοσυγκομιδή δεν εξελίσσεται με τον ίδιο ρυθμό, όπως άλλες χρονιές, γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και πάνε όλοι πιο αργά, με αποτέλεσμα να έχει μείνει καρπός ακόμα επάνω. Όμως οι ζέστες του Δεκεμβρίου ευνόησαν την ανάπτυξη δάκου και γλοιοσπορίου στα λιοστάσια, με συνέπεια να ζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί σε μια χρονιά που η τιμή είναι καλή. Πρέπει να καταγραφεί άμεσα η ζημιά από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες», τόνισε.
Ο παραγωγός Δημήτρης Δελέγκος από τα Μακρίσια υπογράμμισε πως η ζέστη στις γιορτές έχει επηρεάσει τον καρπό και αλλάζει τον προγραμματισμό τους.
«Άλλο υπολογίζαμε να βγάλουμε και άλλο μας βγαίνει τώρα. Φέτος τις μαζεύουμε μόνοι μας τις ελιές, γιατί δεν υπάρχουν εργάτες, και πάμε πιο σιγά. Έχουν μείνει ελιές επάνω, οι οποίοες από τη ζέστη και το γλοιοσπόριο έχουν μαυρίσει. Δεν έχει νόημα να τις μαζέψουμε, γιατί δεν θα έχουν απόδοση. Πρέπει το κράτος να καταγράψει τη ζημιά και να μας βοηθήσει», ανέφερε.
Ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος ανέφερε επίσης ότι η ζέστη των Χριστουγέννων θα μειώσει την παραγωγή του ελαιολάδου. «Δυστυχώς πολλές ελιές έχουν σαπίσει και πέφτουν κάτω. Δεν προλάβαμε να τις μαζέψουμε όλες νωρίς γιατί δεν υπάρχουν εργάτες. Και τώρα πάθαμε ζημιά σε μια χρονιά που η τιμή είναι ανεβασμένη και θα μπορούσαμε να βγάλουμε κάποια χρήματα να περάσουμε τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε.