FOLLOW US: facebook twitter

Σταδιοδρομία 2.0: Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 – Μαζί μέχρι το Μηχανογραφικό

Ημερομηνία: 20-07-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”137603″ img_size=”full”][vc_single_image image=”85214″ img_size=”medium”][vc_column_text]

γράφει ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc, MA, ΠΕΣΥΠ*

[/vc_column_text][vc_column_text]Παρουσιάζουμε από αυτή τη στήλη ένα αφιέρωμα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 που έχει ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών που θα συμμετέχουν στις φετινές εξετάσεις και θα τους συντροφεύσει μέχρι και την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Η συμμετοχή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας των μαθητών για την είσοδό τους στα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να σπουδάσουν στη σχολή που οι ίδιοι επιλέγουν.

Λίγα λόγια για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου 2021

Οι υποψήφιοι/ες που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021, έχοντας λάβει τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας από το Λύκειό τους θα είναι σε θέση σε λίγες μέρες να κάνουν εισαγωγή στο ηλεκτρονικό σύστημα https://exams.it.minedu.gov.gr/ και να  συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους.

Η διαδικασία στο τεχνικό της κομμάτι είναι σχετικά εύκολη καθώς πρόκειται για την απλή συμπλήρωση μιας ηλεκτρονικής φόρμας όπου οι υποψήφιοι/ες συμπληρώνουν με τη σειρά προτίμησής τους τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία επιθυμούν να ενταχθούν και να σπουδάσουν για τα επόμενα χρόνια.

Πως επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Μια καινοτομία του συστήματος των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021 είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για την οποία έχουν γραφτεί τόσα πολλά και έχουν δοθεί από το Υπουργείο ακόμα και παραδείγματα προκειμένου καταστεί σαφές αυτό το νέο πλαίσιο. Πρόκειται για ένα συντελεστή που για πρώτη φορά καθορίζεται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια που τους δίνεται η δυνατότητα να καθορίσουν την εισαγωγή των νέων φοιτητών σε αυτά με βάση τις επιδόσεις τους. Οι υποψήφιοι/ες που θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους ευτυχώς δεν θα χρειαστεί να κάνουν μαθηματικές πράξεις για να μπορούν να διαπιστώσουν ποιες Σχολές μπορούν να δηλώσουν. Η ηλεκτρονική φόρμα του Μηχανογραφικού θα είναι ενημερωμένη και θα επιτρέπει στον κάθε υποψήφιο/α να δηλώνει μόνο Τμήματα για τα οποία πληροί τις προϋποθέσεις της αντίστοιχης ΕΒΕ.

Ανάμεσα στα “περίεργα” που θα προκύψουν είναι να υπάρξουν περιπτώσεις όπου κάποιος υποψήφιος θα μπορεί να δηλώσει ένα Τμήμα το οποίο από άποψη μορίων φαίνεται να υστερεί επειδή το Τμήμα έχει χαμηλή ΕΒΕ ενώ ένα άλλο Τμήμα (μπορεί και ομότιτλο σε άλλη πόλη) το οποίο από άποψη μορίων φαίνεται να το υπερβαίνει να μην μπορεί να το δηλώσει επειδή το Τμήμα έχει υψηλή ΕΒΕ.

Προετοιμασία για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Ακόμα και στην τρέχουσα φάση οι υποψήφιοι/ες μπορούν να κάνουν την προετοιμασία τους και να ανατρέξουν στα Τμήματα του Επιστημονικού Πεδίου τους προκειμένου να δουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές προκειμένου να αρχίσουν τα ιεραρχούν τις προτιμήσεις τους.

Σε αυτό το στάδιο της ζωής τους οι υποψήφιοι επιλέγουν σπουδές και όχι επάγγελμα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν μια σοβαρή και εις βάθος έρευνα στα προγράμματα σπουδών των Σχολών που τους ενδιαφέρουν τα οποία εύκολα μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν στο διαδίκτυο. Παράλληλα είναι χρήσιμο να διερευνήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχουν ως απόφοιτοι ενός Τμήματος και τις προοπτικές εξέλιξης στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό “στοίβο”. Επίσης είναι σημαντικό, ειδικά αν έχουν αδέρφια που σπουδάζουν ή πληρούν συγκεκριμένα οικονομοκοινωνικά κριτήρια να δουν την εγκύκλιο για τις μετεγγραφές που μπορεί να επηρεάσει τη σειρά των προτιμήσεών τους.

Σε ότι αφορά στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου τους, στη φάση του σχεδιασμού θα πρέπει να επιλέξουν σχολές σαν να είχαν πετύχει 20.000 μόρια δηλαδή το άριστο. Όταν έρθει η ώρα της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου απλά θα έχουν αφαιρεθεί από το σύστημα πιθανά οι πρώτες επιλογές (σε κάποιους) λόγω της ΕΒΕ.

Σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής

Όταν ανοίξει το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής του Μηχανογραφικού οι υποψήφιοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τις αλλαγές που πραγματοποιήσουν όσες φορές επιθυμούν αλλά η Οριστικοποίηση θα γίνει μόνο μια φορά.

Αυτή η χρονιά είναι και η τελευταία όπου δεν υπάρχει περιορισμός στις Σχολές που μπορεί να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του (τουλάχιστον όσες επιτραπούν λόγω ΕΒΕ). Από του χρόνου η διαδικασία θα είναι τελείως διαφορετική.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, οι υποψήφιοι/ες θα μπορούν να συμπληρώνουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ.

Κλείνοντας, οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι οι αποφάσεις τους θα επηρεάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια οπότε το βασικό κριτήριο επιλογής τους είναι θεμιτό να είναι οι πραγματικές τους επιθυμίες προκειμένου να είναι χαρούμενοι και ναζήσουν μια έντονη και γεμάτη από εμπειρίες φοιτητική ζωή.[/vc_column_text][vc_single_image image=”137695″ img_size=”full”][vc_column_text]Περισσότερες Πληροφορίες

* Ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος είναι κάτοχος Πτυχίου Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), του Προγράμματος Ειδίκευσης Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΠΕΣΥΠ). Συνεργάζεται στενά με την εταιρεία Computer Academy, η oποία δραστηριοποιείται και καινοτομεί στο χώρο των Ψυχομετρικών Τεστ (Άριστον) εδώ και τρεις δεκαετίες στη χώρα μας και είναι πιστοποιημένος για την χρήση και εφαρμογή των ψυχομετρικών εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού Άριστον. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.). Τέλος, είναι πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Κέντρο Ακαδημαϊκής &Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας

Τηλέφωνο: 6973395041email:orientation.gr@gmail.comweb: www.orientation.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot