FOLLOW US: facebook twitter

Στα χωριά δεν ζουν πολίτες β’ κατηγορίας…

Ημερομηνία: 10-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

skoupidia-latzoi

(Λατζόι)

Η αποκομιδή των σάπιων σκουπιδιών απ’ όλο το Δήμο Πύργου δε χωρά αναβολή

Μπορεί το … νερό να μπήκε στο αυλάκι και τα καθημερινά σκουπίδια του δήμου Πύργου να μεταφέρονται πλέον  για επεξεργασία στη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και το ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά, το πρόβλημα όμως, εξακολουθεί να παραμένει στην περιφέρεια και τα δημοτικά διαμερίσματα.

skoupidia-olena

(Ώλενα)

Χιλιάδες τόνοι σάπιων απορριμμάτων βρίσκονται διάσπαρτοι σε παράδρομους, παραθαλάσσιους οικισμούς και όλες ανεξαιρέτως τις εισόδους  των χωριών του διευρυμένου Δήμου Πύργου, και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο αυτήν την τραγική κατάσταση… Δεν γίνεται, διαρκώς, το βάρος της αποκομιδής να εστιάζεται αποκλειστικά στην πόλη του Πύργου και οι κάτοικοι των χωριών να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.

skoupidia-labeti

(Λαμπέτι)

Τα σωρευμένα επί χρόνια (!) σάπια σκουπίδια έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση αφόρητη και απελπιστική και έχουν οδηγήσει ουκ ολίγες φορές τους κατοίκους, στην επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, αναγκαστική «λύση» της καύσης τους. Υπαίθριοι σκουπιδότοποι πυρπολούνται ακόμα και σήμερα με στόχο να περιοριστεί η έκταση τους και η δυσωδία  -λόγω και της αύξησης της θερμοκρασίας-, παρότι γνωρίζουν, ότι η πρακτική αυτή, οδηγεί στην έκλυση τοξικών αερίων και είναι το ίδιο, ίσως και περισσότερο επιζήμια για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

skoupidia-keramika

(Κεράμικα)

Κάθε είσοδος και… σκουπιδότοπος

Όσα φορτία σκουπιδιών και να μεταφέρθηκαν τον τελευταίο χρόνο σε ΧΥΤΑ εκτός Ηλείας, αφορούσαν κατά βάση, τα απορρίμματα της πόλης του Πύργου και μόνον ελάχιστες ποσότητες απομακρύνθηκαν από τα χωριά. Η επιλεκτική αυτή αντιμετώπιση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί, την οργή των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να περιορίσουν τους όγκους των σκουπιδιών που είχαν «πνίξει» όλες τις γειτονιές των χωριών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να τα κάψουν και να «μεταφέρουν» το σημείο εναπόθεσης τους, στις εισόδους των χωριών ώστε να είναι μακριά από τα σπίτια τους αλλά και σε ελεύθερες εκτάσεις δίπλα από χώρους άθλησης. Μια ενέργεια που «έσωσε» κατά κάποιον τρόπο τους κατοίκους από την δυσοσμία των σκουπιδιών που παρέμεναν επί χρόνια στον οικιστικό ιστό των χωριών τους, από την άλλη όμως, δημιούργησε, χωματερές δεκάδων μέτρων στην είσοδο κάθε δημοτικού διαμερίσματος και των τοπικών γηπέδων τους…

skoupidia-pyrgos-katakolo

Παραλίες «σκουπιδότοποι»

Δεκάδες χωματερές έχουν διαμορφωθεί στη διαδρομή από το Κατάκολο έως τον Πύργο, μια διαδρομή που ακολουθούν καθημερινά χιλιάδες τουρίστες που καταφθάνουν στην Ηλεία με τα κρουαζιερόπλοια και οι οποίοι με έκπληξη αντικρίζουν την τελευταία τριετία, την άθλια αυτή εικόνα που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας. Τουριστικοί πράκτορες και ξεναγοί, απολογούμενοι στους τουρίστες, «στέρεψαν» πια από δικαιολογίες ενώ και οι εταιρείες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένες για την κατάσταση που επικρατεί.

skoupidia-16katakolo

(Κατάκολο Νο16)

Την ίδια στιγμή, στους παραθαλάσσιους οικισμούς του Δήμου Πύργου, εκατοντάδες εστίες σάπιων σκουπιδιών, παραμένουν διάσπαρτες ανάμεσα στα σπίτια και τους δρόμους, και η αφόρητη δυσοσμία, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, για ακόμα ένα καλοκαίρι, σε παραθεριστές και επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, που τέτοια εποχή θα είχαν ήδη «μετακομίσει» στη θάλασσα αναζητώντας λίγη δροσιά.

skoupidia-sykia

(Συκιά)

Αλλά και όσοι λουόμενοι, σπεύδουν στις παραλίες του Δήμου Πύργου, από το Ανεμοχώρι, το Επιτάλιο, τη Μούτελη, τη Σπιάντζα, το Κατάκολο, τη Σκαφιδιά, το Λεβεντοχώρι και τον Άγιο Ηλία, για να απολαύσουν το μπάνιο τους, είναι αναγκασμένοι να περνούν ανάμεσα από τεράστιους όγκους σκουπιδιών που έχουν στην κυριολεξία κατακλείσει όλα τα σημεία πρόσβασης στη θάλασσα…

skoupidia-fwtia-mouria

(Μουριά)

Το καλοκαίρι λοιπόν, είναι ακόμα μπροστά μας, οι θερμοκρασίες συνεχώς θα ανεβαίνουν και η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη με την αποσύνθεση των απορριμμάτων. Είναι πλέον καιρός ο δήμος Πύργου, να βρει και την άλλη… μισή λύση – πέραν της διαχείρισης των φρέσκων σκουπιδιών- και να απομακρύνει τάχιστα τη σαπίλα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε αναβολής, ούτε και ανοχής! Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά!

skoupidia-goumero

(Γούμερο)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος