Στα χαρακώματα για την… Μουσειολογία!: Περί εισήγησης κατάργησης μιλά ο Γ. Λιατσής, περί αναστολής η πρόεδρος Δρ. Ζαφειροπούλου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8104″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Αποφασίζει σήμερα η Σύγκλητος του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας- Τι είπε ο Β. Τριανταφύλλου
-Πρόταση Δημάρχου Πύργου σε Γαβρόγλου για Σχολή Προπονητικής & Φυσιοθεραπείας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Περί εισήγησης, για κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας στο ΤΕΙ Πύργου, από την πρόεδρο του ΔΟΕΠΤΜ προς τη Σύγκλητο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μίλησε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Ωστόσο η εισήγηση της Δρ. Αναστασίας Ζαφειροπούλου, μιλά για αναστολή της λειτουργίας της κατεύθυνσης τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο εξαιτίας της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους τριτοετής φοιτητές, όπως άλλωστε είχε συμβεί και πρόπερσι στην κατεύθυνση «Επικοινωνία Πολιτιστικών Μονάδων».
Ο κ. Λιατσής, απεύθυνε έκκληση προς τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Τριανταφύλλου «να δώσει μάχη στη Σύγκλητο για τη μη κατάργηση του τμήματος» διαφορετικά «να πάρουν και τα υπόλοιπα και να φύγουν από τον Πύργο» ενώ επισήμανε ότι η κ. Ζαφειροπούλου είναι «ανεπιθύμητη για την πόλη».
Παράλληλα όμως, ανακοίνωσε πως από τις 19 Οκτωβρίου έχει στείλει επιστολή στον Υπουργό Παιδείας μέσω της οποίας προτείνει την εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Πύργο και τη δημιουργία Πανεπιστημιακού τμήματος «Προπονητικής και Φυσιοθεραπείας», καλώντας τον ταυτόχρονα να υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε στη διάρκεια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Πάτρα, εντάσσοντας στα Μηχανογραφικά του 2019, τις δυο Πανεπιστημιακές Σχολές της Ηλείας.
Το τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων στο πρόγραμμα σπουδών του δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών κατευθύνσεων και συγκεκριμένα α) Διοικηση Πολιτιστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας, β) Μουσειολογία και γ) Επικοινωνία Πολιτιστικών Μονάδων. Για να λειτουργήσει κάθε κατεύθυνση και να συγκροτηθεί τμήμα βάσει της Συγκλήτου απαιτούνται τουλάχιστον 10 φοιτητές που στην περίπτωση της Μουσειολογείας, φέτος, ενδιαφέρον υπήρξε μόλις από 4 για αυτό και η προϊσταμένη του ΔΟΕΠΤΜ εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας της συγκεκριμένης κατεύθυνσης την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο υποστηρίζοντας πως αν δε το έπραττε, θα την κατηγορούσαν για «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος». Το θέμα αυτό μάλιστα, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου.
«Η Σύγκλητος θα συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα προτού λάβει την απόφασή της» επισημανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου και προσθεσε «Θα εξετάσουμε την εισήγηση του τμήματος, για την οποία εξ όσων γνωρίζω η απόφαση είναι πλειοψηφική, συνεπώς οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και το σκεπτικό της μειοψηφίας. Το 2015 είχαμε λάβει μια παρόμοια απόφαση, για την οποία ίσχυαν συγκεκριμένα δεδομένα εκείνη την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, η Σύγκλητος θα εξετάσει με προσοχή όλες τις παραμέτρους που αφορούν τους σπουδαστές και την ομαλή φοίτησή τους (διδασκαλία, εξεταστική, οφειλόμενα μαθήματα, κ.ά.) και θα αποφασίσει με πρώτιστο κριτήριο το συμφέρον των σπουδαστών του ιδρύματος».
Λιατσής: «Αν το καταργήσουν να φύγουν όλα!»
«Πονάς πολύ όταν χάνεις κάτι που το αισθάνεσαι δικό σου. Τελικά δικό μας στη ζωή δεν είναι τίποτα αλλά δικά μας είναι εκείνα που τα χαίρετε όλος ο κόσμος, δημιουργούν καλό σε όλους και έχουμε συμβάλει στο να δημιουργηθούν. Άρα επειδή είχα καταβάλει κατά το παρελθόν τεράστια προσπάθεια για να γίνει το τμήμα Μουσειολογίας ως τμήμα των ΤΕΙ της Ελλάδας, πονάω σήμερα που με τρόπο άσχημο, με τρόπο ανεύθυνο, χωρίς να υπάρχει καμιά τυπική ενημέρωση να μαθαίνω ότι το τμήμα Μουσειολογίας με εισήγηση του ανθρώπου που είναι επιφορτισμένο με τη λειτουργία του ζητείται από τη Σύγκλητο η κατάργηση του. Διατηρώ την επιφύλαξη του 1% που μπορεί αυτό που λέω να είναι αναληθές όμως η πληροφόρηση που έχω είναι πάρα πολύ κατά τη γνώμη έγκυρη» είπε ο κ. Λιατσής και ζήτησε τη στήριξη του κ. Τριανταφύλλου στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έγγραφο που απέστειλε στον κ. Γαβρόγλου προτείνοντας τη δημιουργία τμήματος Προπονητικής και Φυσιοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπενθυμίζοντας ότι ο Υπουργός είχε σαφέστατα τοποθετηθεί το τι θα γίνει στον Πύργο, ότι φεύγουμε από τα ΤΕΙ και πάμε σε Πανεπιστημιακό επίπεδο».
«Λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος»
Η Δρ. Ζαφειροπούλου με δηλώσεις της αναφέρθηκε στα γεγονότα, τονίζοντας ότι κατά τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο είχαν 58 δηλώσεις για την κατεύθυνση του Τουρισμού, 27 για την κατεύθυνσης της Επικοινωνίας Πολιτιστικών Μονάδων και τέσσερις δηλώσεις για την κατεύθυνση της Μουσειολογίας. «Βάσει αυτού του γεγονότος και έχοντας υπόψη απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από το 2015, στην οποία αναφερόταν ότι για να λειτουργήσει κατεύθυνση τμήματος απαιτείται να έχουν δηλώσει τουλάχιστον δέκα ενεργοί φοιτητές, εισηγήθηκα στη Συνέλευση του τμήματος να μη λειτουργήσει για φέτος (Ε’ Εξάμηνο) η Μουσειολογία λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους σπουδαστές. Είχα υποχρέωση να θέσω το θέμα στη Συνέλευση του τμήματος διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατηγορηθώ για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Τη στιγμή που η Σύγκλητος δεν μου εγκρίνει πρόσληψη ακαδημαϊκών υποτρόφων και πιέζει για περικοπές ομάδων και εργαστηρίων, ζητώντας μας να βάζουμε δύο και τρία άτομα ανά υπολογιστή, φτάνοντας στα 30 άτομα εργαστήριο, δεν μπορώ να εισηγηθώ να λειτουργήσει κατεύθυνση χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό φοιτητών. Επί δύο χρόνια ήταν “κομμένη” από τη Σύγκλητο η κατεύθυνση της Επικοινωνίας λόγω αυτού του σκεπτικού, στην οποία είχαμε οκτώ δηλώσεις την πρώτη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση τη λαμβάνει η Σύγκλητος», τόνισε η κα Ζαφειροπούλου προσθέτοντας ότι το 7ο εξάμηνο της Μουσειολογίας θα λειτουργήσει κανονικά, ενώ όσοι χρωστάνε μαθήματα από πέρυσι θα εξεταστούν κανονικά στην εξεταστική περίοδο του Ιανουαρίου.[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1540490077251-32f7f3e3-e09b-8″ include=”74234,74235″][/vc_column][/vc_row]