FOLLOW US: facebook twitter

Στα βιβλιοπωλεία η «οικονομία της ευτυχίας»

Ημερομηνία: 28-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116730″ img_size=”full”][vc_column_text]Η προσπάθεια είναι να αποτιμηθεί το κοινωνικό κόστος των οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται ώστε, ίσως για πρώτη φορά, να καταρτιστούν εκείνοι οι δείκτες που θα αποτυπώνουν μια εικόνα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα περιλαμβάνει την ευτυχία των πολιτών και θα βρίσκεται όσο το δυνατόν στον αντίποδα αυτού που συχνά λέγεται ότι «οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν».

Ενα πρώτο βήμα προς την κατάρτιση αυτών των δεικτών που θα συνυπολογίζουν τον οικονομικό με τον κοινωνικό παράγοντα στην κατεύθυνση της χαρτογράφησης της «οικονομίας της ευτυχίας» αποτελεί το βιβλίο που μόλις εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ «Οικονομική Ανάπτυξη και Ευτυχία των Πολιτών: Ανθρώπινη ανάπτυξη και η θέση της Ελλάδας στον διεθνή χώρο». Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ την πρώτη μελέτη που εγκαινιάζει τη φιλόδοξη ερευνητική προοπτική συνυπογράφουν οι συνεργάτιδές του Αθηνά Καρατζά και Λίλα Παπαβασιλείου.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του εγχειρήματος Ν. Παναγιωτόπουλο, ο στόχος είναι να «γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στον κυρίαρχο οικονομικό λόγο και την κοινωνική ευημερία», συσχετίζοντας τους οικονομικούς δείκτες με κοινωνικούς που αντανακλούν τις κοινωνικές συνέπειες των ασκούμενων πολιτικών, όπως είναι τα εργασιακά ατυχήματα, ασθένειες, αλκοολισμός, ναρκωτικά, εγκλήματα κ.λπ.

«Η διαχείριση της παγκόσμιας επιδημίας μάς οδηγεί στον αναστοχασμό της σύνθετης σχέσης μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, ατομικής ευδαιμονίας και κοινωνικής ευημερίας και των εργαλείων που χρησιμοποιούμε για να τα μετρήσουμε. Η παρούσα εργασία επιχειρεί, ανάμεσα σε άλλα, να συγκροτήσει μια οικονομική σκέψη η οποία θα σέβεται περισσότερο τους ανθρώπους, θα αναδεικνύει τις αιτίες των διαφόρων μορφών κοινωνικής οδύνης που πλήττουν τον εργατικό κόσμο και τη σύγχρονη κοινωνία και θα θέτει τις βάσεις μιας οικονομίας της ευτυχίας ικανής να συμπεριλαμβάνει όλα αυτά που ο κυρίαρχος οικονομικός λόγος αφήνει έξω από τους υπολογισμούς του».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot