FOLLOW US: facebook twitter

Στα τελειώματα η παράδοση βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία

Ημερομηνία: 13-09-2024 | Συντάκτης:

“Λαβωμένο” από τον καύσωνα το προϊόν με μειωμένες αποδόσεις-  Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί από 135-137 ευρώ/τόνο

  • Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

«Λαβωμένη» από τον πολύμηνο καύσωνα που οδήγησε σε μειωμένες  σε σχέση με τις συμφωνημένες ποσότητες, με ποιοτικό όμως προϊόν, είναι φέτος η παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλείαη παράδοση της οποίας  έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το εργοστάσιο Μινέρβα έχει ήδη κλείσει από τις αρχές της εβδομάδας και σήμερα- αύριο, ρίχνει αυλαία και ο Κύκνος. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η ανομβρία οδήγησαν σε χαμηλότερες αποδόσεις από τις αναμενόμενες, με τους παραγωγούς να σημειώνουν απώλειες στα εισοδήματά τους.Μένει τώρα, να δουν πως θα αμοιφθούν οι κόποι τους με τον προσδιορισμό της τιμής, αλλά να δούμε και τις τελικές εκτιμήσεις σε επίπεδο νομού, καθώς η βιομηχανική τομάτα είναι μια από τις παραδοσιακές καλλιέργειες του νομού από τις οποίες  εισρέουν στην Ηλεία σημαντικά ποσά για το εισόδημα των παραγωγών.

Όπως αναφέρει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, «Το προϊόν είναι καλό ποιοτικά, όμως έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν όλο το καλοκαίρι και ο παρατεταμένος καύσωνας, έφερε και μειωμένες ποσότητες,  ευτυχώς όχι σε τεράστιο βαθμό. Στο εργοστάσιο της Κύκνος ΑΕ παραδόθηκαν συνολικά 28.000 τόνοι βιομηχανικής ντομάτας, ενώ η συμφωνία προέβλεπε 33.000 τόνους.Ειχαμε δηλαδή μια απόκλιση 5.000 τόνων από τα συμβόλαια που ειχαμε υπογράψει. Οι μοναδικές ποσότητες που απομένει να παραδοθούν για να κλείσει και ο Κύκνος, είναι από 250 στρέμματα στο Καλλίκωμο που επλήγησαν όμως από την πρόσφατη σφοδρή καταιγίδα. Στο εργοστάσιο της Μινέρβα το οποίο έκλεισε από την Τρίτη καθώς ολοκληρώθηκε η παραλαβή του προϊόντος, παραδοθηκαν8.000 τόνοι. Εδώ πιάσαμε τη συμφωνία αφούαπό τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αναμενόταν η ποσότητα να φτάσει τους 8.100 τόνους. ».

Σε ότι αφορά την τιμή με την οποία θα πληρωθούν οι παραγωγοί, τόνισε ότι αυτή θα διαμορφωθεί εντός των ημερών με την τελική παράδοση και αφού γίνει η εκκαθάριση κα εκτιμάται ότι φέτος θα κυμανθεί από 135 – 137 ο τόνος.

Καταλήγοντας ο κ. Βαλιανάτος επισήμανε ότι ο τελικός απολογισμός για την φετινή πορεία του προϊόντος σε επίπεδο νομού και όχι μόνο στην Ο.Π Αμαλιάδας, αναμένεται να γίνει από την επόμενη εβδομάδα με την συγκέντρωση των στοιχείων από όλες τις ομάδες και τους Ηλείους τοματοπαραγωγούς.

«Υπάρχουν ωστόσο τοματοπαραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές στο προϊόν τους, γεγονός για το οποίο έχει ενημερωθεί και ο ΕΛΓΑ Πάτρας, προκειμένου να αποζημιωθούν και εμείς θα είμαστε κοντά τους και θα αγωνιστούμε στο πλευρό τους», σημειώνει ο κ. Βαλιανάτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot