FOLLOW US: facebook twitter

Στα σαλόνια των μεγάλων επενδυτών η Ελλάδα – Ποιοι και γιατί επενδύουν στην Εθνική Τράπεζα

Ημερομηνία: 18-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Ηχηρά ονόματα όπως οι Fidelity, BlackRock, Lazard, Allianz, το νορβηγικό Norges και το GIS της Σιγκαπούρης επένδυσαν στην ΕΤΕ

Σε υψηλού επιπέδου επενδυτικά σαλόνια, με μακροπρόθεσμες προοπτικές και μεγάλες αποδόσεις, εισέρχεται η χώρα μας, όπως αποδεικνύει η επιτυχία της διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και η είσοδος της UniCredit στην Alpha Bank.

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκτόξευσε το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών, που μέχρι πρότινος ήταν περίπου «αποκλεισμένοι» από τα ελληνικά μετοχολόγια. Νέα funds αλλά και παλιότεροι «γνώριμοι» του ελληνικού Χρηματιστηρίου, συνταξιοδοτικά ταμεία και μεγάλοι οίκοι που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια διεκδικούν αποδόσεις από το ράλι τιμών στη χώρα μας.

Η εμφάνιση μεγάλων διεθνών funds στα μετοχολόγια των τραπεζών, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας, δημιούργησε ξέφρενη κούρσα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με αιχμή του δόρατος τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Έτσι, μετά τη UniCredit που έγινε στρατηγικός επενδυτής στην Alpha Bank ακολούθησε η εξαιρετικά επιτυχημένη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που συγκέντρωσε πλήθος από τους μεγαλύτερους διεθνώς επενδυτικούς οίκους.

Όχι πως εταιρείες όπως η Fidelity είχαν αποχωρήσει εντελώς από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ωστόσο το ότι η χώρα δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα διαμόρφωνε προϋποθέσεις συγκρατημένων επενδυτικών σχεδίων και επιλογών στο Χ.Α. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για οργανισμούς που διαχειρίζονται μεγάλης αξίας χαρτοφυλάκια ανά τον κόσμο και οι οποίοι διαγκωνίστηκαν για μια μακροπρόθεσμη επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής.

Τα περισσότερα από αυτά τα funds έχουν ισχυρούς ιδρυτές, συχνά οι μέτοχοί τους ταυτίζονται με τις κυβερνήσεις των κρατών στα οποία εδρεύουν, λειτουργούν για λογαριασμό ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων ή είναι τα ίδια συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ποιοι επένδυσαν στην Εθνική

Μεταξύ των επενδυτών συγκαταλέγονται οι Fidelity, BlackRock, Capital, το νορβηγικό Norges, η γνωστή Lazard, η Allianz, το σιγκαπουριανό fund GIS, το ολλανδικό Robeco Asset Management, το αμερικανικό RDC και το Wellington.

Πιο αναλυτικά:

  • Η Fidelity Investments προσφέρει χρηματοοικονομικό σχεδιασμό και συμβουλές, συνταξιοδοτικά προγράμματα, υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας, υπηρεσίες εμπορίου και μεσιτείας.
  • Η BlackRock, Inc. είναι αμερικανική πολυεθνική επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη.
  • Η Capital Group είναι αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
  • To Νorges αποτελεί σχήμα με μέτοχο την κυβέρνηση της Νορβηγίας και συστήθηκε όταν η χώρα ανακάλυψε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για Ταμείο που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την οικονομία από τις διακυμάνσεις των πετρελαϊκών τιμών και με εναλλακτικές επενδύσεις.
  • Με ιστορία που χρονολογείται από το 1848, η Lazard Asset Management υπηρέτησε εδώ και καιρό ως έμπιστος σύμβουλος σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, και ιδιώτες φροντίζοντας τις αποταμιεύσεις τους.
  • O γνωστός όμιλος Allianz έχει ήδη επενδύσει στη χώρα μας και διευρύνει όπως φαίνεται τις επενδύσεις του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
  • Τo GIS από τη Σιγκαπούρη είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που έχει σχεδιαστεί για επενδυτές οι οποίοι αναζητούν σταθερό εισόδημα. Ακολουθεί μια ευρεία προσέγγιση για την επένδυση σε ομόλογα που δημιουργούν εισόδημα. Αντιμετωπίζει προφανώς τη συγκεκριμένη επένδυση ως τέτοια.
  • Η ολλανδική Robeco, που ιδρύθηκε το 1929, είναι μια διεθνής εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που προσφέρει μια εκτεταμένη κλίμακα επενδύσεων για τους πελάτες της.
  • Η RDC εστιάζει σε μετοχές, σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος εμπορεύματα και επιλογές συναλλάγματος.
  • Η Wellington Management Company είναι ιδιωτική, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με περιουσιακά στοιχεία πελατών υπό διαχείριση συνολικού ύψους άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με έδρα στη Βοστόνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς ερμηνεύεται το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Ως η πλέον επιτυχημένη διάθεση μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφεται η αποεπένδυση σε ποσοστό 22% του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα.

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκόμισε 1,067 δισ. ευρώ και η τιμή διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Η τελική υπερκάλυψη, πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο, επιβεβαίωσε την ισχυρή πρόθεση του επενδυτικού κοινού να επενδύσει στη χώρα, στις ελληνικές τράπεζες, στην Εθνική.

Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισ. ευρώ. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών, καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).

Η μακρόχρονη και συστηματική δουλειά που έχει προηγηθεί σε συνεργασία με όλες τις συστημικές τράπεζες, για την πλήρη εξυγίανσή τους και την επιστροφή τους σε ανάπτυξη και κερδοφορία, κατέστησε εφικτό αυτό το «σερί» αποεπενδύσεων, που συνολικά εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 1,45 δισ. ευρώ.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που εκτελείται μέσω δημόσιας προσφοράς από το 2017, καθότι η προηγούμενη αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. ευρώ, με έκπτωση 43%.

Για την αποεπένδυση ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Εθνική και το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Είναι όμως και μια εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια άλλων πρόσφατων θετικών εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, των αλλεπάλληλων αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia