FOLLOW US: facebook twitter

Στα όρια της εξαφάνισης η σταφίδα

Ημερομηνία: 25-10-2023 | Συντάκτης:

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στα όρια της εξαφάνισης είναι πλέον η καλλιέργεια της σταφίδας στην Ηλεία, αφού η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη από 50 έως και 80% ανά περιοχή, εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη ασθενειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αγροτικές περιοχές του δήμου Ήλιδας έχουν παραχθεί μόλις 150 τόνοι από 800 πέρυσι! Αυτή η εξέλιξη θέτει πλέον σε κίνδυνο την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αφού οι περισσότεροι σταφιδοπαραγωγοί δυσκολεύονται να πιάσουν το απαιτούμενο όριο.


Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει ό,τι σχεδιάζει και με το βαμβάκι, δηλαδή να μηδενίσει για φέτος το όριο για την καταβολή της συνδεδεμένης για να μη χαθούν τα χρήματα.


«Ενημερώσαμε τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταμενίτη ότι ο κόσμος δεν μπόρεσε να τρυγήσει και θα χάσει τη συνδεδεμένη. Εμείς ζητάμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μαζέψει στοιχεία και να κάνει με τη σταφίδα ό,τι και με το βαμβάκι. Φέτος με το ζόρι θα φτάσουμε 200 τόνους παραγωγή από 800, εξαιτίας του καύσωνα και των βροχοπτώσεων. Περιμένουμε τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, τα οποία θέλουμε να είναι σωστά και δίκαια, ειδάλλως θα αντιδράσουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η φετινή τιμή είναι προφορικά στο 1,40 ευρώ το κιλό, αλλά ακόμα δεν έχει κοπεί τιμολόγιο.


«Έχουμε μια ενημέρωση ότι θα είναι στο 1,40 ευρώ φέτος η τιμή της σταφίδας, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τιμολόγιο. Προφορικά το έχουμε ακούσει, αλλά θέλουμε να το δούμε και στην πράξη, γιατί οι σταφιδοπαραγωγοί έρχονται από δύο δύσκολες χρονιές, όπου ακούστηκαν πολλά και στο τέλος δεν έγιναν», σημείωσε.

Θ. Βομπίρης: «Με 1,40€ δεν βγαίνει τίποτα, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει καμία ζημιά»

Ο σταφιδοπαραγωγός στις περιοχές της Ωλένης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η φετινή παραγωγή είναι σίγουρα κάτω από 50%, εξαιτίας της ζημιάς στο προϊόν από τις καιρικές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει επί της ουσίας καμία νέα ζημιά τα τελευταία χρόνια.


«Αυτό που γίνεται με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και στη σταφίδα και στην ελιά, ισοδυναμεί με κοροϊδία. Εμεις θέλουμε να καλύπτει στο 100% κάθε ζημιά με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι να μας λένε ότι δεν αποζημιώνουν την ακαρπία ή τον περονόσπορο, τα οποία ευνόησαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις. Πληρώνουμε υψηλά ασφάλιστρα και αποζημιώσεις δεν παίρνουμε. Σήμερα υπάρχει η τεχνογνωσία για να στηριχθεί και να προστατευτεί ο παραγωγός. Έχουμε ελιές, σταφίδες, αμπέλια και καταλήγουμε να μην έχουμε τίποτα έσοδα», εξήγησε.

Για τη φετινή κατάσταση στη σταφίδα, ο κ. Βομπίρης ανέφερε ότι η τιμή είναι στο 1,40 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας ότι οριακά βγαίνει το κόστος παραγωγής.


«Ερχόμαστε από δύο πολύ κακές χρονιές στη σταφίδα, όπου πολλά μας έταξαν αλλά τίποτα δεν έγινε και μπήκαμε μέσα, γιατί πουλήσαμε το προϊόν με 0,70€ και 0,90€. Φέτος πάμε για 1,40 ευρώ, που μπορεί να ακούγεται καλύτερο αλλά επί της ουσίας είναι στο κόστος παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευτεί με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Αν ήταν μεγαλύτερη η παραγωγή, κάτι μπορεί να γινόταν, αλλά με τόσο μικρή παραγωγή φέτος δεν μένει κάτι με αυτήν την τιμή. Απλά βγάζουμε το κόστος. Δεν έγινε καμία παρέμβαση στην τιμή, όπως ζητούσαμε εμείς, δηλαδή κατώτερη εγγυημένη τιμή. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και κόσμος που έχει από πέρυσι σταφίδα να δώσει, διότι δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν όλοι να την πουλήσουν. Το χειρότερο είναι πως φέτος θα είναι άσχημη η χρονιά και στο ελαιόλαδο. Δεν ξέρω πώς θα βγει ο χειμώνας για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot