FOLLOW US: facebook twitter

Στα Χριστούγεννα εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι έμποροι της Ηλείας

Ημερομηνία: 13-12-2022 | Συντάκτης:

Ενέργεια και επιτόκιο «καίνε» την αγορά

-Αιχμές και για το πώς εφαρμόστηκε η «Μπλακ Φράιντεϊ»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τις ελπίδες τους στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων εναποθέτουν πλέον οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Ηλείας, αφού το ενεργειακό κόστος έχει επηρεάσει την αγοραστική κίνηση, ενώ και η διεύρυνση της διάρκειας της «Μπλακ Φράιντεϊ» (Black Friday) σε μία εβδομάδα φαίνεται ότι δημιούργησε σύγχυση στην αγορά και στους καταναλωτές.

Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Ηλίας Ξανθούλης, τόνισε πως το νόημα της συγκεκριμένης πρακτικής αλλοιώθηκε και ουσιαστικά χρησίμευσε για άλλους σκοπούς.

«Η  Μπλακ Φράιντεϊ δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ ως ημέρα προσφορών για τα ηλεκτρονικά είδη σε μια περίοδο που συνήθως οι εταιρείες ανανέωναν τα προϊόντα της. Αυτό είναι το νόημά της. Φέτος όμως νομίζω ότι στην Ελλάδα αλλοιώθηκε το νόημά της, διότι έγινε… μπλακ γουίκ (black week). Εκτιμώ πως επειδή έχουν καταργηθεί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, μάλλον ήταν ευκαιρία για τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων να καλύψουν αυτό το κενό με ξεστοκάρισμα σε όλα τα είδη και όχι μόνο στα ηλεκτρονικά. Κάπου το χάσαμε το νόημα και “πάγωσε” η αγορά» σχολίασε ο κ. Ξανθούλης και πρόσθεσε πως η ενεργειακή κρίση δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, εναποθέτοντας όλες τις προσδοκίες στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά.

«Λόγω της ενεργειακής κρίσης, η αγοραστική κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη. Πλέον περιμένουμε τις γιορτές, που πάντα για το εμπόριο και ειδικά για ρούχα, παπούτσια, είδη δώρων κλπ είναι περίοδος κατά την οποία κάνουμε τον μεγαλύτερο τζίρο της χρονιάς, παρότι το ενεργειακό έχει διαμορφώσει μια ιδιόμορφη κατάσταση. Το ενθαρρυντικό σε σχέση με πέρυσι είναι πως πάει καλά η αγορά του ελαιολάδου, με υψηλή τιμή, και ελπίζουμε να συνεχιστεί διότι θα φανεί και στην τοπική αγορά», εξήγησε.

«Μας γονατίζει το ενεργειακό»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Φώτης Νικολόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως το σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου είναι το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος.

«Η κίνηση είναι υποτονική στην αγορά, διότι η ενεργειακή κρίση έχει γονατίσει την αγορά. Είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση για τους εμπόρους, διότι το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων είναι πλέον δυσβάσταχτο και συμπιέζει τον όποιο τζίρο κάνουμε. Η Μπλακ Φράιντεϊ εξελίχθηκε σε δεκαπενθήμερο προσφορών, ενώ δεν είναι αυτό το νόημά της. Πλέον ελπίζουμε πως κατά την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς θα κινηθεί καλύτερα η αγορά της Αμαλιάδας. Η πόλη έχει στολιστεί, οι συνάδελφοι έχουν κάνει την προετοιμασία τους και προσδοκάμε σε καλύτερες ημέρες. Όμως επαναλαμβάνω πως το ενεργειακό παραμένει τεράστιο πρόβλημα και απαιτεί στήριξη του εμπορίου για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, εξέφρασε παρόμοια άποψη για τη Μπλακλ Φράιντεϊ, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ευνοήθηκε μια συγκεκριμένη μερίδα της αγοράς.

«Βοηθήθηκαν κάποιες επιχειρήσεις αλλά όχι όλες. Από τις έρευνες που έχουμε δει ως τώρα, φαίνεται πως μάλλον ευνόησε τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, αλλά υπάρχουν και κάποιοι μικρότεροι που έκαναν μια προσπάθεια. Οι έμποροι της Ηλείας έχουν προετοιμαστεί για την εορταστική περίοδο και ελπίζουμε πως οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν και θα μπορέσουμε να πάμε καλύτερα, διότι γενικά ο κλάδος δέχεται πίεση ισχυρή από την ενεργειακή κρίση και από τον πληθωρισμό», ανέφερε.

Νέα επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων

Μια πρόσθετη δαπάνη στον ήδη οριακό προϋπολογισμό των εμπορικών επιχειρήσεων είναι η αύξηση της μηνιαίας δόσης στα δάνεια, εξαιτίας της αύξησης του επιτοκίου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ο  Νίκος Καρυώτης εξήγησε πως οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να ανταποκριθούν σε μια πρόσθεση οικονομική επιβάρυνση, την οποία δεν είχαν υπολογίσει.

«Δυστυχώς η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επηρεάζεις τις δανειακές υποχρεώσεις των εμπόρων, ανάλογα με το ύψος της δόσης και το μέγεθος του δανείου κάθε επιχείρησης. Το σίγουρο είναι πως επιβαρυνόμαστε με μια δαπάνη που δεν ήταν προϋπολογισμένη όταν είχε ληφθεί το δάνειο, με συνέπεια να πρέπει τώρα τη διαχειριστούμε εν μέσω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης», τόνισε και πρόσθεσε ότι δημιουργούνται πρόσθετες δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, αφού ο κύκλος εργασιών επηρεάζεται.

«Οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, οπότε μια νέα επιβάρυνση που αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις, μας οδηγεί σε οριακό σημείο. Οι ανάγκες είναι αυξημένες κάθε μήνα και προφανώς δεν είναι εύκολο για τους εμπόρους να απορροφούν διαρκώς κάθε νέα δαπάνη στο κόστος. Το θετικό είναι ότι αυτή τη δυσκολία την αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός και για αυτό είδαμε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε και συμπλήρωσε πως ακόμα υπάρχουν ζητήματα που τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να διορθώσουν.

«Δείτε για παράδειγμα πόσο μεγάλη είναι η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου δανεισμού. Κανονικά πρέπει να γίνει το αντίστροφο, να αυξηθεί το επιτόκιο των καταθέσεων και να μειωθεί αυτό του δανεισμού. Όσον αφορά την ευκολία με την οποία δανείζονται σήμερα οι επιχειρήσεις, αυτό εξαρτάται από την τραπεζική εικόνα και αν έχει υγιή οικονομικά στοιχεία η κάθε επιχείρηση. Είναι γεγονός ότι πλέον έχουμε φύγει από τις εποχές που ήταν εύκολος ο δανεισμός. Τώρα είναι αρκετά τα φίλτρα, το οποίο δεν είναι λάθος. Το πρόβλημα είναι πως μετά από μια δύσκολη δεκαετία, οι επαγγελματίες κουβαλάνε συσσωρευμένα χρέη και δεν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις, με συνέπεια να μην έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση»,

Ένα ακόμα πρόβλημα που επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, είναι ότι με την αύξηση των δόσεων στα δάνεια θα αυξηθούν και οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης, εξέλιξη που ενδεχομένως προκαλέσει φορολογική επιβάρυνση, αφού αν η αύξηση του τεκμηρίου διαβίωσης δεν καλυφθεί από τα έσοδα, θα πρέπει να γίνει ανάλωση κεφαλαίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia