FOLLOW US: facebook twitter

Στα 10 δις. ευρώ το πακέτο διάσωσης της οικονομίας

Ημερομηνία: 20-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία
-Επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, οριζόντια μέτρα ζήτησε ο Τσίπρας
-Έξι οι νεκροί, 464 κρούσματα πανελλαδικά

 

Τη διάθεση 6,8 δις. ευρώ επιπλέον στην οικονομία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτω από το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων των οικονομικών και κοινωνικών φορέων της χώρας για τα ελλιπή και ανεπαρκή μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα από τους αρμόδιους υπουργούς. Αντιλαμβανόμενος ότι και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούν επιθετική πολιτική για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείταΙ και θα  διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

«Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.», δήλωσε και σημείωσε ότι 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας. Απέκλεισε την αναστολή του δώρου Πάσχα λέγοντας ότι «θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται», ωστόσο δεν διευκρίνισε το πότε. «Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία», ανέφερε.

Αποτέλεσμα εικόνας για gentleman

Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από το πρόβλημα»

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση τρέχει πίσω από το πρόβλημα και για την οικονομία δεν δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα,  παρά μονάχα αποσπασματικά και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της αγοράς.

«Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι τον Μάη,  όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται» και σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει  ο χαρακτήρας των παρεμβάσεων.

«Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης. Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι,  δεν θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα. Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα-ασπιρίνες,  αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους,  που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία. Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα. Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκρότηση, τέλος, ενός αντίστοιχου σχεδίου Ηρακλή για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σωτήρης Τσιόδρας

Στους 6 οι νεκροί, στα 464 τα κρούσματα πανελλαδικά

Σαράντα έξι (46) νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 464. Δεκαέξι είναι διασωληνωμένοι ενώ 72 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή. Παράλληλα τόνισε πως τουλάχιστον 2.000 συμπολίτες μας έχουν μολυνθεί. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η θνητότητα για όσους δεν έχουν υποκείμενο νόσημα παραμένει κάτω από 1% ενώ για όσους έχουν νοσήματα τα ποσοστά μπορεί να αυξηθούν έως και 10 φορές.

Ανέφερε πως το κύριο σύμπτωμα του κορονοϊού είναι η δύσπνοια, ενώ για πιθανά εμβόλια τόνισε πως είναι ευχάριστο το ότι έχουν ξεκινήσει δοκιμές αλλά απτά αποτελέσματα δεν θα έχουν νωρίτερα από το φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή, συνεχής αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται καθώς και εκείνων που επιδεινώνονται και χρειάζεται να διασωληνωθούν. Συνολικά, σε περισσότερα από δέκα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 83 ασθενείς, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος