FOLLOW US: facebook twitter

Στ. Καννής: Στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής Πύργου η στέγαση της ιστορίας του Δήμου

Ημερομηνία: 16-06-2024 | Συντάκτης:

-Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κ. Μπασέτα «Χωριά της Ηλείας στα ύστερα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά- Οθωμανικά χρόνια, δημογραφική, οικονομική και εθνολογική κατάσταση αυτών»

«Έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής η στέγαση της ιστορίας του Δήμου», τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Κωνσταντίνου Μπασέτα,  “Χωριά της Ηλείας στα ύστερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά- οθωμανικά χρόνια, Δημογραφική, οικονομική και εθνολογική κατάσταση αυτών”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου και ο κ. Καννής, αφού αναφέρθηκε στην αξία της ιστορικής έρευνας του συγγραφέα, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, κοινοποίησε την πρόθεση του Δήμου στο να αναζητήσει και να βρει κτίριο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την έκθεση στο κοινό των ιστορικών δεδομένων που έχουν σχέση με τον Πύργο και την Ηλεία.

Το βιβλίο αποτελεί μια εκτενή μελέτη της ιστορίας των χωριών της Ηλείας κατά την περίοδο από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια μέχρι την οθωμανική εποχή, εστιάζοντας στη δημογραφική, οικονομική και εθνολογική κατάσταση της περιοχής. Μέσα από την έρευνα του συγγραφέα, αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Ηλείας και προσφέρεται ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας.

Εξετάζονται, ονομαστικά, 94 χωριά της εποχής εκείνης, από άποψη πληθυσμιακή (όπου και καταγράφονται όλα τα ονοματεπώνυμα των κατοίκων τους), εθνολογική και οικονομική αλλά και η τύχη των χωριών αυτών στη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, καθώς και η ιστορία κάποιων άλλων που αναδείχθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όπως είναι  ο Πύργος.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Γεώργιος Β. Νικολάου, καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  Γεώργιος Δ. Κουρκούτας, καθηγητής Φιλόλογος-ιστορικός και ο Κωνσταντίνος Δ. Λούρμπας, συγγραφέας και πρώην Δήμαρχος Γαστούνης καθώς επίσης και ο ίδιος ο συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος