FOLLOW US: facebook twitter

Σπείρα διακίνησης παράτυπων μεταναστών στην Ηλεία: Επιχείρηση του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. σε Γλύφα, Σαβάλια, Κατάκολο

Ημερομηνία: 02-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Εντοπίστηκαν το σούρουπο 119 Ιρακινοί και Κούρδοι στην παραλία Σαβαλίων!
-Συνελήφθησαν και ανακρίνονται ως διακινητές πέντε συνολικά άτομα

 

Σε εξέλιξη βρισκόταν από τα ξημερώματα της Πέμπτης έως αργά το βράδυ, μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Γλύφας, για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών και των διακινητών τους. Από την πρώτη στιγμή συνελήφθησαν φερόμενοι ως διακινητές, τρία άτομα εκ των οποίων δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός που επέβαιναν σε σκάφος και αργότερα στην ακτή ένας ακόμα Ουκρανός και ένας Έλληνας.  Το σούρουπο εντοπίστηκαν στην παραλία Σαβαλίων περίπου 119 άτομα από το Ιράκ, Ιρακινοί και Κούρδοι.  Στην περιοχή της Αττικής συνελήφθησαν και οι δύο οδηγοί των λεωφορείων που μετέφεραν τους παράτυπους μετανάστες στην Ηλεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στις τέσσερις τα ξημερώματα από τις κεντρικές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος που είχαν και την πληροφορία, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Γλύφας, ιστιοφόρο σκάφος με τους τρεις επιβαίνοντες. Με πλωτά μέσα απο τον Πειραιά και την Ζάκυνθο, έγινε η επιχείρηση αυτή. Οι τρεις από την πρώτη στιγμή φέρονται ως ύποπτοι για διακίνηση προσφύγων ή παράτυπων μεταναστών απο την Ελλάδα στην Ιταλία. Εκείνη την ώρα ένα πυκνό πέπλο ομίχλης σκέπασε την περιοχή και εκτιμήθηκε πως περίπου 100 άτομα που ήταν έτοιμα να επιβιβαστούν σκορπίστηκαν σε δασική έκταση της περιοχής. Οι Αρχές παρέμειναν εκεί αναζητώντας στοιχεία για την υπόθεση ή και άτομα που πιθανόν να παραμένουν κρυμμένα για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Έτσι συνέλαβαν τον έναν ακόμα αλλοδαπό και τον ένα Έλληνα.

Οι παράτυποι μετανάστες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μεταφέρθηκαν στην περιοχή με δύο λεωφορεία που πολύ αργότερα το πρωί εντοπίστηκαν να επιστρέφουν στην Αθήνα, στα διόδια της Ελευσίνας και οι οδηγοί τους συνελήφθησαν. Την ίδια ώρα κλιμάκιο των ειδικών υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος που έχουν αναλάβει την υπόθεση, μετέφεραν το σκάφος στο λιμάνι του Κατακόλου λίγο πριν από τις έξι το πρωί. Οι πέντε εμπλεκόμενοι διακινητές κρατούνται και ανακρίνονται στο Λιμεναρχείο, ενώ οι δύο οδηγοί θα οδηγηθούν αύριο μαζί με τους άλλους πέντε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ο εντοπισμός των παράτυπων μεταναστών

Οι έρευνες των Αρχών δεν σταμάτησαν στιγμή, στην περιοχή των παράλιων της Ηλείας, απο τη στιγμή που είχαν εντοπιστεί άδεια τόσο το σκάφος όσο και τα λεωφορεία. Έτσι λίγο πριν σουρουπώσει σε μια δασική περιοχή κοντά στην παραλία των Σαβαλίων εντοπίστηκαν οι παράτυποι μετανάστες. Απο την πρώτη καταμέτρηση προέκυψε πως πρόκεται για 119 άτομα, εκ των οποίων περίπου 17 είναι παιδιά και 15 γυναίκες, ενώ οι υπόλοιποι άντρες, όλοι Ιρακινοί και αρκετοί εξ αυτών Κουρδικής καταγωγής. Σύμφωνα με άλλες πηγές οι παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν με τη χρήση μη επανδρωμένου ιπτάμενου μέσου (drone). Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Κατακόλου, όπου θα διέμεναν τη νύχτα στη μεγάλη αίθουσα του Τελωνείου. Για τη σίτισή τους έχει μεριμνήσει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος