FOLLOW US: facebook twitter

Σοβαρότης μηδέν

Ημερομηνία: 28-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”84584″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε περίπου δύο μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να επιλέξουν εκείνες και εκείνους οι οποίοι θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Από τις πορτογαλικές ακτές μέχρι εκείνες της Κύπρου, και από το βορειότερο χωριό της Φινλανδίας μέχρι την Γαύδο, παντού, απ’ άκρη σ’ άκρη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα στηθούν κάλπες για να αναδειχθούν οι καλύτεροι. Οι καλύτεροι; Από πότε στις εκλογές αναδεικνύονται οι καλύτεροι; Τούτο συνιστά ένα από τα αρχαιότερα και δυσκολότερα καταστατικά προβλήματα αυτού του υπέροχου πολιτεύματος που οι Αθηναίοι ονόμασαν δημοκρατία. Δεν λύθηκε μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να λυθεί ούτε τώρα, εννοώντας το άμεσο μέλλον.

Ειδικά σε σχέση με την παρούσα συγκυρία, θα λέγαμε ότι η Ευρώπη πλέει σε αχαρτογράφητα νερά. Με μία οικονομική κρίση η οποία μεταξύ άλλων ανέδειξε το περιλάλητο, βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης –η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό–, με την ακροδεξιά να ανεβαίνει διαρκώς και να ετοιμάζεται να αλώσει εκλογικά το ευρωκοινοβούλιο, με μία προσφυγική-μεταναστευτική κρίση που συνεχίζει να γεννά θύματα και να ξεβράζει πτώματα στις ακτές της Μεσογείου, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται ήδη, θέλοντας και μη, στο κατώφλι της εξόδου από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και με τη Γερμανία να μονοπωλεί προκλητικά τα ηνία της διακυβέρνησης, ποτέ ξανά η Ευρώπη δεν είχε βρεθεί σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα έλεγε κανείς ότι αντίστοιχα τούτες οι εκλογές, είναι κρισιμότερες από ποτέ.

Ποια είναι λοιπόν η απάντηση που δίνουν τα κράτη-μέλη; Είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσει κανείς για κάθε χώρα ξεχωριστά, εφόσον οφείλει να είναι πρωτίστως καλός γνώστης της εσωτερικής τους πραγματικότητας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πάντως, μπορούμε να διαπιστώσουμε απλά και με μία σχετική άνεση ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη σοβαρότητα, και αυτό γιατί η πλειοψηφία των προσώπων τα οποία προαλείφονται από τα κόμματα προκειμένου να εκπροσωπήσουν την χώρα στο ευρωκοινοβούλιο, έχουν ελάχιστη σχέση με τα κοινά, πόσο μάλλον με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Είναι μία πολύ δύσκολη και σοβαρή δουλειά την οποία ως συνήθως θα αναλάβουν, έστω με το πρόσχημα της εκλογής, να διεκπεραιώσουν οι δημοφιλείς, οι πετυχημένοι, οι «ιδιαίτεροι», εν ολίγοις, αυτοί που θεωρεί κάθε κόμμα ότι «πουλάνε» και θα φέρουν πολλές ψήφους. Και αυτό συνιστά μία μεγάλη ήττα συνολικά για την Ελλάδα και την παρέμβασή της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Υστερόγραφο: Δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω στους φερέλπιδες εραστές της αυτοδιοίκησης, που σκοπεύουν να διαγωνιστούν στο στίβο του α΄ και β΄ βαθμού, ότι ξεκίνησε και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας. Ως εκ τούτου η περίοδος της φιλοξενίας των ενημερωτικών δελτίων Τύπου… έλαβε τέλος. Στο εξής κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει τα συνοδευτικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι πέρασαν από τον …πάγκο.    [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot