Σοβαρό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης από την ΠΕ Ηλείας, αλλά η αγωνία καλά κρατεί!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”148907″ img_size=”full”][vc_column_text]
Σε εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας για αντιμετώπιση πλημμυρών
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
– Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος παρουσίασε όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν και αυτές που προγραμματίζονται
– Για χρηματοδοτήσεις με το σταγονόμετρο έκαναν λόγο οι δήμαρχοι
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκεται η Π.Ε Ηλείας, η Πυροσβεστική, τα Δασαρχεία, οι δήμοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σχεδιασμό των δράσεων Πολιτικής Προστασίας του νομού που μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, έχουν να δώσουν νέες μάχες ίσως και με ακραία καιρικά φαινόμενα από τις επερχόμενες κακοκαιρίες.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Ηλείας που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τονίστηκε ότι έχουν μεν γίνει ως τώρα σημαντικές παρεμβάσεις στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού, ωστόσο όλοι εξέφρασαν την αγωνία τους και ο αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι, για το αν αυτές θα είναι αρκετές για να θωρακίσουν το νομό κυρίως απέναντι στις πλημμύρες.
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι παρότι η Περιφέρεια και η ΠΕ Ηλείας έχει κάνει πολύ σοβαρές παρεμβάσεις- τις οποίες παρουσίασε στη συνέχεια- και βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμοί ρεμάτων σε όλο το νομό, ενδεχομένως έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα και παρατεταμένες βροχοπτώσεις να μην μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. Το βλέμμα όλων εννοείται ότι είναι στραμμένο κυρίως στην πυρόπληκτη περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όπου όπως ανέφερε έχουν καταστραφεί εντελώς από τις φωτιές οι λεκάνες απορροής.
“Εμείς έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουμε κάνει πολύ σοβαρές παρεμβάσεις στο θέμα των αντιπλημμυρικών – σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος- έτσι ώστε να θωρακίσουμε αυτές τις περιοχές, αλλά δεν ξέρω αν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν περιορίζουμε το θέμα βέβαια στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, έχουμε δώσει το βάρος μας και στον Αλφειό που ξέρουμε πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει αλλά και σε όλο γενικά το νομό.”
Στην συνέχεια παρουσίασε τα έργα που έχουν γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού και εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται.
Οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού από την ΠΕ Ηλείας
Αναφέρθηκε αρχικά σε δύο μεγάλα έργα που αφορούν τον «Καθαρισμό – συντήρηση και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους Ν. Ηλείας ετους 2019-2020 », με άλλα δύο υποέργα συντήρησης– αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, καθαρισμός βλάστησης και φερτών υλικών σε δευτερεύοντα υδοτορέματα της Π.Ε Ηλείας.
΄Οπως σημείωσε,” τα δυο αυτά έργα έχουν ολοκληρωθεί και αμέσως μετά τις πυρκαγιές στην Π.Ε Ηλείας ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την έγκριση των συμπληρωματικών συμβάσεων στα δυο αυτά έργα, για ποσά 789.248,72 ευρώ και 831.552,84 ευρώ. Έχει ήδη εκδοθεί η σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων Π.Ε Ηλείας, σήμερα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή ΠΔΕ και αναμένεται ο έλεγχος νομιμότητας. Παράλληλα έχει ληφθεί απόφαση για υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου και την έγκριση των Συμπληρωματικών Συμβάσεων.”
Επίσης έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση για ένα νέο έργο, με τον τίτλο «Καθαρισμός –συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της Π.Ε Ηλείας, ετών 2020-2022» με προϋπολογισμό 9.300.000 ευρώ, για να υπάρχει διαρκώς η δυνατότητα διενέργειας επαναλαμβανόμενων δράσεων συντήρησης που βρίσκεται στο στάδιο της συμβασιοποίησης. Παράλληλα ο κ. Γιαννόπουλος έκανε αναφορά σε άλλα δύο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς Αλφειό και Ερύμανθο, που «τρέχουν» από την κεντρική Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της έδρας (Πάτρα) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, προκειμένου να μη χαθεί κρίσιμο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, από την 1η Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικές παρεμβάσεις καθαρισμών και αντιπλημμυρικής θωράκισης, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, στις παρακάτω περιοχές:
Στις κοίτες των υδατορεμάτων στην Τ.Κ Πλατάνου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Πελοπίου (κοίτη της αποστραγγιστικής τάφρου 3Τ4), στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου και παραποτάμιων αυτού, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στις κοίτες υδατορεμάτων στις Τ.Κ Ηράκλειας, Πουρναρίου, Καυκωνίας, Πελοπίου, Πλατάνου (περιοχές Πλατανάκια και Βαρκός), Κοσκινά, Αρχαίας Πίσας, Μουριάς, Λιναριάς, Κάμενας και Λούβρου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στις εκβολές του Ενιπέα ποταμού του Δήμου Πύργου και σε αποστραγγιστικές τάφρους 5Τ και 5Τ3 και σε ρέματα και χειμάρους στις περιοχές Κολιρίου και Λαμπετίου του Δήμου Πύργου.
Βεβαίως ο κ. Γιαννόπουλος καταλήγοντας τόνισε ότι αναμένονται και νέες χρηματοδοτήσεις για τις οποίες έχει αποσπάσει δεσμεύσεις από την κεντρική εξουσία, έτσι ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις.
Να σημειώσουμε ότι πριν από την συζήτηση για το θέμα των αντιπλημμυρικών έγινε και από τον αντιπεριφερειάρχη και από τον Διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηλείας κ. Βασίλη Σολδάτο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που όπως τόνισαν αμφότεροι για την Ηλεία ήταν πολύ δύσκολη με δεδομένες τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ιδιαίτερα στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και λιγότερο στο δήμο Πύργου. Ο κ. Γιαννόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όχι μόνο την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά όλους όσους έδωσαν ηρωίκή μάχη 8 μέρες στο μέτωπο των πυρκαγιών.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ι.Μ Ηλείας ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος που τόνισε ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται στο πλευρό τους όπως έκανε και τις ημέρες των πυρκαγιών.
Σάκης Μπαλιούκος
Στην συνέχεια εκ μέρους της ΠΕΔ και της Τ.Α μίλησε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος που αφού έκανε σημαντικές επισημάνσεις για το θέμα των πυρκαγιών αναφέρθηκε στην αντιπλημμυρική προστασία τονίζοντας οτι οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν οι δήμοι όσο και να προσπαθούν να προετοιμαστούν όσο πρέπει, ενώ θα πρέπει να αιτηθούν όλοι οι δήμαρχοι να δίνονται ξεχωριστά κονδύλια για την αντιπλημμυρική θωράκιση όπως για την πυροπροσασία. “ Εχουμε συνηθίσει στα δύσκολα, θα είμαστε εδώ, αλλά όσο και να παλεύουμε θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με την ετοιμότητα που έχει ο νομός”.
Γιώργος Γεωργιόπουλος
Ακολούθως τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος αρχικά για τις φωτιές που είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για το δήμο του κάνοντας επίσης σοβαρές επισημάνσεις επαναλαμβάνοντας πως ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του νομού, ενώ δεν έκρυψε ότι φοβάται πολύ για την επόμενη μέρα γιατί οι χρηματοδοτήσεις έρχονται με το σταγονόμετρο και οι δήμοι μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Τέλος εξέφρασε το παράπονο ότι ο Κ. Μητσοτάκης όταν παρουσίασε το ειδικό σχέδιο αποκατάστασης της Β. Εύβοιας αναφέρθηκε και στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά έκτοτε δεν άκουσε τίποτα ξανα γι αυτό “ και όσο ο χρόνος περνάει, φοβάμαι ότι θα μας ξεχάσουνε…”[/vc_column_text][vc_single_image image=”148908″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]