FOLLOW US: facebook twitter

Οικολογική και οικονομική καταστροφή: Σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κτηνοτροφία και στο κυνήγι από την πυρκαγιά που έκαψε 3.000 στρέμματα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 27-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116589″ img_size=”full”][vc_column_text]

*Τι επισημαίνει στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας,
*Απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο από τις καμένες αγροτικές εκτάσεις

Με τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή ισοδυναμεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Γραμματικό Λαντζοΐου και έφτασε ως το Χελιδόνι και το Πουρνάρι, αφήνοντας πίσω πάνω από 3.000 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων τα 2.500 ήταν αναγεννημένη δασική έκταση από τις φωτιές του 1998 και του 2007, και τα 500 στρέμματα αγροτικές εκτάσεις –κυρίως ελαιόδεντρα και σταφίδες- κρίσιμες για το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων της περιοχής.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, οι επιπτώσεις του συμβάντος είναι σοβαρές στο περιβάλλον και στον πρωτογενή τομέα και ότι έχει ήδη δρομολογήσει τις πρώτες ενέργειες για την προστασία της καμένης γης.

«Κάηκε δασική έκταση φυσικής αναγέννησης χαλεπίου πεύκης, που είχε καεί ξανά το 1998 και το 2007. Σε πρώτη φάση προβαίνουμε στην ακριβή οριοθέτηση της καμένης έκτασης, με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού συστήματος Κοπέρνικος, ώστε να αποτυπώσουμε την έκταση και με βάση τους αναρτημένους δασικούς χάρτες να την κηρύξουμε αναδασωτέα. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν αισθητά οι βοσκήσιμες  που δηλώνουν κάθε χρόνο ως επιλέξιμες στις αιτήσεις ΟΣΔΕ οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να λάβουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Δυστυχώς κάθε μεγάλη πυρκαγιά έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, διότι όσο περισσότερες είναι οι καμένες εκτάσεις που εμφανίζονται ως αναδασωτέες στον χάρτη, τόσο θα μειώνονται και τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων», εξήγησε ο κ. Λάττας και εξέφρασε την προσδοκία ότι δεν θα παρατηρηθούν εκ νέου φαινόμενα παράνομων εκχερσώσεων στις καμένες εκτάσεις, διότι προβλέπονται «βαριά» πρόστιμα.

«Οι δασικοί χάρτες που έχουμε από το 2007 και μετά, είναι ορόσημο για εμάς και το σημαντικότερο εργαλείο για να οριοθετήσουμε τι έχει καεί και τι όχι, διότι έχουμε το χαρτογραφικό. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθούν πρακτικές παλαιότερων δεκαετιών και να μην έχουμε παράνομες εκχερσώσεις, διότι αυτές οι εκτάσεις δεν μπορούν να δηλωθούν πουθενά για να αποφέρουν επιδότηση. Θα είναι λανθασμένη ενέργεια να γίνει κάτι τέτοιο, διότι αφενός δεν θα γίνεται να νομιμοποιηθεί και αφετέρου επισύρει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες», τόνισε.

Ο κ. Λάττας αναφέρθηκε και στα προβλήματα διαβρώσεων που είναι πλέον πιθανό να προκληθούν μετά τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα στις καμένες εκτάσεις, ειδικά σε επικλινή εδάφη.

«Μια σημαντική περιβαλλοντική παρενέργεια είναι οι διαβρώσεις του εδάφους και η συνακόλουθη υποβάθμισή του, ενώ όπου έχουμε ισχυρές κλίσεις, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα αν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, ειδικά σε πλαγιές απόκρημνης κλίσης, όπως στο Πουρνάρι, διότι η βροχή θα “γυμνώσει” τα εδάφη. Πέραν όλων των άλλων, θα είναι και αισθητικά άσχημη εικόνα», δήλωσε.

Επίσης, ο δασάρχης Πύργου αποκάλυψε στην «Πρωινή» πως στην περιοχή θα απαγορευτεί το κυνήγι για τρία χρόνια, καθώς χάθηκε μεγάλος αριθμός από την πανίδα της περιοχής.

«Δυστυχώς η πυρκαγιά θα έχει επιπτώσεις και στο κυνήγι. Με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου θα εκδοθεί δασική αστυνομική διάταξη απαγόρευσης της θήρας για τρία χρόνια στην καμένη έκταση, διότι χάθηκε μεγάλο κομμάτι της Άγριας Ζωής», τόνισε προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς είδε αρκετά ζώα τρομοκρατημένα να προσπαθούν να ξεφύγουν.

Παράλληλα, ο κ. Λάττας επισήμανε πως το δίκτυο ήταν καλά συντηρημένο και συνέβαλε στο να μετακινηθούν άνετα τα πυροσβεστικά οχήματα, παρέχοντας ασφάλεια και προσβασιμότητα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51797″ img_size=”full”][vc_column_text]Τεράστια ζημιά σε ελαιώνες και σταφιδοκαλλιέργειες

Η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστια ζημιά σε γεωργικές εκτάσεις, κυρίως στο μέτωπο προς το Χελιδόνι, καθότι κάηκαν λιοστάσια και σταφιδοκαλλιέργειες. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστια απώλεια στο αγροτικό εισόδημα, σε μια χρονιά ήδη ζημιογόνα λόγω κορονοϊού και ακραίων καιρικών φαινομένων (καύσωνας, χαλάζι).

«Δυστυχώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής υπέστησαν πολύ σοβαρή ζημιά, διότι από την πρώτη εικόνα που έχουμε, κάηκαν περίπου 500 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων. Σε μια περίοδο που οι παραγωγοί προσπαθούν να ορθοποδήσουν, υπολόγιζαν ένα μικρό εισόδημα από τις ελιές και τις σταφίδες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, όμως η φωτιά τα κατέστρεψε όλα. Είναι αναγκαίο να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και να αποζημιωθούν τάχιστα και στο ακέραιο. Τα δέντρα θέλουν 15 χρόνια για να ξαναγίνουν. Ποιος θα τους βοηθήσει να πληρώσουν τα έξοδά τους και να ζήσουν; Και δεν βάζω μέσα την ψυχική οδύνη, διότι είναι ψυχοφθόρο να βλέπεις να σε κυκλώνει η φωτιά», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116633″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο παραγωγός Μαρίνος Μιχαλόπουλος από το Χελιδόνι, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι επικρατεί απογοήτευση διότι χάθηκε σημαντικό εισόδημα σε μια δύσκολη χρονιά.

«Δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα, όμως έχουμε υποστεί σοβαρή ζημιά, κυρίως σε λιοστάσια που έχουν καεί ολοσχερώς, αλλά και σε σταφιδοκαλλιέργειες. Χάσαμε σημαντικό εισόδημα σε μια χρονιά δύσκολη για εμάς και υπάρχει απογοήτευση», είπε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia