FOLLOW US: facebook twitter

Σωσίπολις «πράσινο» και ψηφιακό! – Το πλάνο της Περιφέρειας για την αξιοποιήση του κτίσματος και του περιβάλλοντος χώρου

Ημερομηνία: 12-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117725″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός της ΠΕ Ηλείας για την αξιοποίηση του κτιρίου «Σωσίπολις», προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος νέας λεηλάτησης και βανδαλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το πλάνο κινείται σε κατεύθυνση φιλική προς το περιβάλλον όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο και ψηφιακή όσον αφορά το κτίσμα καθεαυτό. Οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων παρουσίασαν στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, παλαιότερη μελέτη που προβλέπει τη μετατροπή του εξωτερικού χώρου σε ένα είδος βοτανικού κήπου, συνδυασμένου με παρεμβάσεις για ήπιες δράσεις (π.χ. παιδότοπος, μικρό αίθριο) και εξήγησαν ότι είναι υλοποιήσιμη με μια μικρή επικαιροποίηση, ώστε να πληροί τις σημερινές προδιαγραφές για την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είτε αυτό είναι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας είτε το Πράσινο Ταμείο.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει φτάσει και στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, όπου την επεξεργάζεται το επιτελείο του, και σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκτίμηση είναι θετική, διότιεναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για «πράσινες» δράσεις.

Για το κτίριο «Σωσίπολις», το οποίο προοριζόταν για τη στέγαση Μουσείου Αρχαίας Ιστορίας αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, ο σχεδιασμός είναι σε πρώιμο στάδιο, καθότι αναζητείται κάτι καινοτόμο, ώστε να είναι ανταγωνιστικό στη χρηματοδότηση, και το οποίο θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση για να είναι επαρκώς προστατευμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η μόνη πρόταση που έχει διατυπωθεί ως τώρα, είναι από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, για τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου Σταφίδας, καθότι εκτιμάται πως θα επιτευχθεί ευκολότερα ο στόχος της χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, πρόκειται για μια δράση καινοτόμα που συνδέεται με ένα σημείο της πόλης ταυτισμένο με την ιστορία της σταφίδας.

Επιδίωξη της περιφέρειας είναι η παρέμβαση στο «Σωσίπολις» να υλοποιηθεί σε χρόνο κοντινό με την ανάπλαση της εισόδου του Πύργου, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές του 2021, ώστε να επιτευχθεί και η άνετη πρόσβαση στον χώρο. Το κόστος της παρέμβασης ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο υπολογίζεται ότι δεν θα είναι υψηλό για να μη χαθεί το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας στην αναζήτηση χρηματοδότησης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot