«SOS» μικρομεσαίων προς τις Βρυξέλλες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122752″ img_size=”full”][vc_column_text]
Αίτημα πρόσθετων μέτρων στήριξης από ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και τις Ομοσπονδίες Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας
Κοινή δράση με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες μμε των Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας αναλαμβάνουν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί το «λουκέτο» στο 33% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς η νέα επέλαση της πανδημίας έχει πλήξει την οικονομική δραστηριότητά τους και έχει μειώσει σημαντικά τη δυνατότητά τους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με ανοικτό το ενδεχόμενο μέχρι τέλος του έτους να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.
Με κοινή επιστολή προς την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι έξι οργανώσεις μμε (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, CNA, Confartigianato, CPME, PIMEC), εκπροσωπώντας πάνω από 2 εκατ. επιχειρήσεις και περισσότερες από 10 εκατ. θέσεις εργασίας, ζητούν σειρά επιπλέον μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της COVID-19 σε αυτές, με σειρά ευέλικτων μέτρων κρατικών ενισχύσεων σε αυτή τη μεταβατική και αβέβαιη περίοδο.
Η μόνη βεβαιότητα, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, είναι ότι η οικονομία θα πλήττεται χρόνια από αυτή την πανδημία και οι μμε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς σήμερα είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο.
«Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος της κρίσης θα είναι πολύ βαθύτερος για τις επιχειρήσεις μας και η επέκταση που αποφασίστηκε από την Ε.Ε. θα είναι ανεπαρκής, καθώς οι μμε θα συνεχίσουν να έχουν ανάγκη αποτελεσματικά και διαρκή μέσα για να διασφαλίσουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα» τονίζει ο κ. Καββαθάς.
Επιπλέον, οι αρχές της Ε.Ε. καλούνται να διασφαλίσουν τη μέγιστη ευελιξία των τραπεζικών κανόνων και κανονισμών έως ότου η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιστρέψει σε σταθερότητα. Και αυτό προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ακαμψίας που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη των μμε.
Επιστροφή πόρων
Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ζητούν από την Ε.Ε. να προτείνει μεγαλύτερη επέκταση επιστροφής πόρων τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και να εξετάσει περαιτέρω συνοδευτικούς τρόπους για να μπορέσουν οι μμε να επωφεληθούν περισσότερο από κρατικές ενισχύσεις και να αποκατασταθεί εμπιστοσύνη.
Στην παράγραφό του 27α το Προσωρινό Πλαίσιο δηλώνει ότι η ανώτατη περίοδος επιστροφής πόρων είναι τα 6 έτη. Αυτή τη στιγμή, εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, οι μμε προσπαθούν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους και την απασχόληση κατά το μέγιστο δυνατό. Η παροχή σύντομης περιόδου για την επιστροφή δανείων που χορηγήθηκαν στη βάση αυτού του πλαισίου, σε συνδυασμό με άλλες οικονομικές δεσμεύσεις όπως φόρους και πληρωμές ενοικίων, θα αυξήσει τα τρωτά τους σημεία και θα επηρεάσει την ικανότητά τους να προστατεύσουν τις δραστηριότητές τους και θέσεις εργασίας. Η οικονομία στο σύνολό της θα επηρεαστεί δεδομένου ότι οι μμε είναι η ραχοκοκαλιά της. Ζητάμε από την Ε.Ε. να επεκτείνει την περίοδο αυτή στα 10 έτη, τουλάχιστον.
Καθεστώτα εγγύησης
Επίσης, προσθέτει ο κ. Καββαθάς, ζητάμε τα καθεστώτα εγγύησης δανείων να μπορούν να εφαρμόζονται όχι μόνο σε δάνεια, αλλά και σε άλλους τύπους όπως είναι η προσωρινή χρηματοδότηση στο μετοχικό κεφάλαιο και στα δάνεια συμμετοχής των μμε. Θεωρούμε τους τύπους αυτούς απαραίτητους για την αποφυγή δυσκολιών φερεγγυότητας που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως προς αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι και το IMF (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) προτείνει αυτούς τους τύπους για να διασφαλιστεί μακροχρόνια η βιωσιμότητα των μμε, καθώς και η επενδυτική ικανότητα λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαρτίου – Σεπτεμβρίου οι δείκτες χρέους των μμε επιδεινώθηκαν σημαντικά.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, η κατάσταση είναι γεμάτη αβεβαιότητα όπως και η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένου του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.
Συνοψίζοντας υπογραμμίζει ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξηθεί η ασφάλεια (σε σχέση με την αβεβαιότητα) των επιχειρήσεων: επέκταση της ισχύος του προσωρινού πλαισίου και επέκταση της περιόδου επιστροφής.
Δυσοίωνα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, καθώς 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα) αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, έναντι μόλις του 10,7% που εμφανίζεται αισιόδοξο και του 26,9% που δεν περιμένει κάποια μεταβολή.
Οι απώλειες περίπου 22 δισ. ευρώ που μέτρησαν οι επιχειρήσεις της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι πληγές από την πανδημία παραμένουν ανοιχτές, φαίνεται ότι θα φανούν με ακόμη πιο οδυνηρό τρόπο στο τέλος του έτους. Ακόμη κι αν τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση στον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων εστίασης σε σύγκριση με τον Ιούλιο, της τάξης του 68%, αυτή δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τις μεγάλες απώλειες που υπέστη ο κλάδος.
Πηγή: naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]