SOS για το νερό
Έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη τη Δευτέρα στο Διοικητήριο ΠΕ Ηλείας στον Πύργο με θέμα την πορεία της φετινής αρδευτικής περιόδου
-Τα λιγοστά αποθέματα νερού στο Φράγμα Πηνειού υπονομεύουν το ανεμπόδιστο πότισμα και τη φετινή αγροτική παραγωγή του Κάμπου
-Με εναλλάξ διακοπές παροχέτευσης νερού οι καλλιέργειες για το Σαββατοκύριακο
-Ηχηρό «καμπανάκι» χτυπά για το πότισμα ενόψει καλοκαιριού ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας και πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Δραματική είναι η κατάσταση στην αγροτική παραγωγή του ηλειακού Κάμπου, καθώς τα λιγοστά αποθέματα νερού στο Φράγμα Πηνειού δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη άρδευση των καλλιεργειών, υποχρεώνοντας την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας και τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού να εφαρμόσουν ειδικό πρόγραμμα ρυθμισμένου ποτίσματος με εναλλάξ διακοπές παροχέτευσης νερού στους ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Σαβαλίων, Αμαλιάδας και Γαστούνης για τις επόμενες τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», προχθές Τρίτη (5/6) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας με τους ΤΟΕΒ του Κάμπου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το πρόβλημα, ωστόσο διατυπώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα το πότισμα στις καλλιέργειες.
Όπως αναφέρει η απόφαση που υπογράφει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, η εφαρμογή προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού για το χρονικό διάστημα 7 έως 10 Ιουνίου είναι επιβεβλημένη από τα δεδομένα που επικρατούν στην Ηλεία.
«Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη αφού πρώτα συνυπολογίστηκαν τα στοιχεία ωφέλιμου όγκου νερού στη λίμνη φράγματος Πηνειού και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες και η επιτακτική ανάγκη κάλυψης των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων καλλιεργειών στο σύνολο της αρδευτικής περιόδου», αναφέρει στην απόφασή του ο κ. Μικέογλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες ενημερώθηκε αναλυτικά για το πρόβλημα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την εξεύρεση δίκαιης και ρεαλιστικής λύσης στο πότισμα μέχρι τον Οκτώβριο.
Τάκης Παρασκευόπουλος: «Πρέπει να αποφύγουμε την εξάντληση των αποθεμάτων»
Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας και πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, που αν δεν εφαρμοστεί ρυθμισμένη παροχή νερού, τα αποθέματα οριακά επαρκούν ως τα μέσα Αυγούστου, αφού από το φράγμα υδρεύεται και η Αμαλιάδα.
«Το ιστορικό χαμηλό στο Φράγμα Πηνειού σημειώθηκε το 1989-90. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά αν δεν πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις, δεν είμαστε μακριά από μια τέτοια κατάσταση. Δεν θα είναι καλή εξέλιξη να εξαντληθούν τα αποθέματα, γιατί δεν ξέρουμε πώς είναι ο πάτος στο φράγμα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βρούμε μια δίκαιη και ρεαλιστική λύση, για να κυλήσει ομαλά η φετινή αρδευτική περίοδος ως τον Οκτώβριο και να μην αδικηθεί κανένας καλλιεργητής. Πρέπει όλοι να κάνουμε τις υπερβάσεις μας και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο κατάρρευσης της αρδευτικής περιόδου, διότι η ζημιά στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στην οικονομία θα είναι ανυπολόγιστου μεγέθους», υπογράμμισε στην «Πρωινή» ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι ήδη εξετάζει όλα τα δεδομένα που ισχύουν για τα αποθέματα νερού και τις ανάγκες των καλλιεργειών, τονίζοντας ότι θα πρέπει στη σύσκεψη της Δευτέρας να επικρατήσει η σύνεση και η συνεννόηση.
«Η άρδευση των καλλιεργειών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα διότι ουσιαστικά αφορά τις ζωές μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον αντιληπτές και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα. Αυτό που προέχει σε πρώτη φάση, είναι να συμφωνήσουμε σε μια ρύθμιση που θα είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμη και δίκαιη για όλους, προκειμένου να αποφύγουμε την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής της Ηλείας. Η διαφύλαξη του πρωτογενούς τομέα είναι ύψιστη προτεραιότητα για την Ηλεία, διότι αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό και τον κύριο πυλώνα της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας», δήλωσε.