FOLLOW US: facebook twitter

Σωματείο Τουριστικών Γραφείων και Ιδιοκτητών Λεωφορείων Ν. Ηλείας: «Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο αφανισμού»

Ημερομηνία: 09-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα
-Προαναγγέλουν κινητοποιήσεις στον Πύργο

Έκτακτη Γ.Σ με θέμα συζήτησης την εξαιρετικά δεινή κατάσταση στην οποία έχει υποπέσει το επάγγελμα των τουριστικών μεταφορών, πραγματοποίησε στην αρχή της εβδομάδα, το Σωματείο Τουριστικών Γραφείων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Ν. Ηλείας “ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΩΝΙΟΥ”, όπου αποφάσισε και απέστειλε επιστολή προς τους Ηλείους βουλευτές ζητώντας να παρέμβουν στο Υπουργείο Τουρισμού για να επιλυθούν τα προβλήματά τους γιατί οπως επισημαίνουν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο αφανισμού. Προαναγγέλουν δε, εκ νέου κινητοποιήσεις στην πόλη του Πύργου

Ειδικότερα στην επιστολή αυτή αναφέρουν τα εξής:

«Το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Ηλείας πραγματοποίησε έκτατη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η εξαιρετικά δεινή κατάσταση στην οποία έχει υποπέσει το επάγγελμα των τουριστικών μεταφορών εξαιτίας της έκτατης κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία αλλά κυρίως οι αρνητικοί χειρισμοί εκ μέρους της κυβέρνησης.

Το υποτιθέμενο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι ουδέποτε άγγιξε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, που αποτελούν την πλειοψηφία του κλάδου. Αφορούσαν μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Αντίθετα δε ο τρόπος που έγινε το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό με την σωρεία νέων κρουσμάτων κορονοϊού που προκάλεσε επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση για εμάς. Χάθηκε και το τελευταίο ψήγμα εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις μας.

Ταυτόχρονα ο χειρισμός των υγειονομικών πρωτοκόλλων έγινε με τρόπο αντιφατικό προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο και την αιτία που υιοθετήθηκαν. Στα αεροπλάνα και τα πλοία πληρότητα 100% , στα τουριστικά 65%, στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών 100% πληρότητα στα τουριστικά 65%, με ποία λογική και για ποίο σκοπό άραγε; Το ίδιο χρονικό διάστημα κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν είδαμε από την κυβέρνηση παρ όλες τις προτάσεις μας τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, ενώ οι διακηρύξεις του υπουργού τουρισμού κ. Θεοχάρη από το βήμα της Βουλής τον Αύγουστο περί άμεσης χρηματικής ενίσχυσης του κλάδου μας ήταν μάλλον λόγια του αέρα.  Από τα ελλιπέστατα και κατώτερα των περιστάσεων μέτρα ελάχιστοι συνάδελφοι, πλην των μεγάλων εταιριών του κλάδου μας, μπήκαν σε προγράμματα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΗΧ.

Επίσης συζητήθηκε το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική/οικονομική κρίση είχαμε έγκαιρα προτείνει την συμμετοχή του κλάδου των τουριστικών λεωφορείων στον κρατικό σχεδιασμό μεταφορών που απαιτείται για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ καθώς και των λεωφορείων μεταφοράς μαθητών. Αντί αυτού η περιφέρεια αγνόησε την κατάσταση και μπήκε για μία ακόμα φορά στη λογική των προηγούμενων ετών (μειοδοτικοί διαγωνισμοί) πράγμα που εξορισμού αποκλείει ουσιαστικά τη συμμετοχή του κλάδου μας, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μεταφορικού έργου στην Πρωτεύουσα μισθώνει λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε, με όρους που δεν έχουν γίνει γνωστοί. Τέλος το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι επιχειρήσεις των τουριστικών μεταφορών, οι πρώτες επιχειρήσεις που επλήγησαν και εξακολουθούν να ατενίζουν το μέλλον με εξαιρετική αβεβαιότητα, να μην είναι σε προτεραιότητα ενίσχυσης καθώς με βάση τα κριτήρια που ετέθησαν μένουν εκτός προγράμματος το 90% των συναδέλφων.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα πολλά προβλήματα των τουριστικών λεωφορείων που συζητήθηκαν. Εκφράζουμε λοιπόν τον φόβο και την αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον. Αντιμετωπίζουμε άμεσο κίνδυνο αφανισμού, τόσο οι δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο όσο και πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Δεχόμαστε μια άγρια επίθεση τόσο φυσική εξαιτίας της πανδημίας όσο και οικονομική εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Βιώνουμε μια εντελώς άδικη αντιμετώπιση  αφημένοι στη μοίρα μας την ίδια στιγμή που βλέπουμε γύρω μας να στήνετε χορός εκατομμυρίων σε χρήμα που καταλήγει στους μεγάλους παίκτες της οικονομίας. Απέναντι σε αυτό αποφασίσαμε να μην σταθούμε παθητικοί παρατηρητές, θα παλέψουμε με όσα όπλα διαθέτουμε.  Ζητάμε από τους βουλευτές του Νομού και όλους τους αρμόδιους να σκύψουν άμεσα πάνω από το μείζον πρόβλημα μας και να μεριμνήσουν για γρήγορη διευθέτηση του.

Το σωματείο μας σε συνεργασία με τις συνομοσπονδίες μας θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα σύντομα.

Σας καθιστούμε αγγελιοφόρους της κατάστασης και του ψηφίσματός μας   προς όλους τους αρμόδιους.

Σας καλούμε να μας ενημερώσετε  για τις απαντήσεις που πήρατε πριν το τέλος του μήνα.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος