FOLLOW US: facebook twitter

Σοφία Βέμπο: 40 χρόνια από τον θάνατο της…

Ημερομηνία: 26-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

11 Μαρτίου του 1978, και πριν 40 χρόνια πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στο σπίτι της η ηθοποιός και τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο στα 68 της χρόνια ενώ η κηδεία της μετετράπη από το λαό σε πάνδημο συλλαλητήριο για την αγαπημένη του Τραγουδίστρια της Νίκης.

Η Σοφία Βέμπο, Σοφία Μπέμπου το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις 10 Φεβρουαρίου του 1910. Κόρη καπνεργάτη με τρία ακόμα αδέλφια, τον Τζώρτζη την Αλίκη και τον Ανδρέα θα βρεθεί με την ανταλλαγή πληθυσμών του ’22 και με όλη της την οικογένεια προσφυγοπούλα στο Βόλο. Εκεί οι εργάτες γονείς τα βγάζουν δύσκολα πέρα, γιαυτό η μικρή Σοφία σταματά το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένεια και δουλεύει εργάτρια.

Το πάθος της για τη μουσική την κάνει να αγοράσει κρυφά από τον αυστηρό πατέρα μια κιθάρα και να αρχίσει να μαθαίνει τραγούδι. Τυχαία η άνοδος της το 1930 σε πίστα στη Θεσσαλονίκη όπου θα γνωρίσει επιτυχία και σε τρία χρόνια, το 1933 υπογράφει συμβόλαιο να κατέβει στην Αθήνα. Θα υπογράψει το πρώτο της συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Columbia 1933- και λόγω της μοναδικής μπάσας φωνής της η επιτυχία θα έρθει πολύ σύντομα.

Πρώτη και η καλύτερη τραγουδίστρια του ελληνικού ελαφρού τραγουδίστρια ήδη από το 1939 με τεράστιες επιτυχίες, η Βέμπο το 1940 και με τη κήρυξη του πολέμου ψυχαγωγεί και ενθαρρύνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια και πρωταγωνιστεί σε επιθεωρήσεις με θέμα την πολεμική επικαιρότητα.

Παιδιά της Ελλάδας παιδιά

Που για σας τραγουδάμε…

Τραγουδίστρια της Νίκης, Σύμβολο του Έθνους που ταύτισε το όνομά της με το Αλβανικό μέτωπο μετά την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή όπου και τραγουδούσε για τα ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.

Μετά την απελευθέρωση και την επιστροφή της στην Ελλάδα αγόρασε θέατρο στο Μεταξουργείο όπου ανέβασε με μεγάλη επιτυχία πολλές επιθεωρήσεις. Ταυτόχρονα η επιτυχία της και καταξίωση της σαν τραγουδίστρια συνεχώς μεγάλωναν, κυρία του θεάτρου και του τραγουδιού που λάνσαρε και το αρχοντορεμπέτικο τραγούδι.

Το 1957 παντρεύτηκε μετά από μακροχρόνια σχέση τον συνεργάτη της στιχουργό και συγγραφέα Μίμη Τραϊφόρο.

Θέατρο, τραγούδι και κινηματογράφος για τη Σοφία Βέμπο που έλαβε μέρος μόνο σε τρείς ελληνικές ταινίες. 1938 – Προσφυγοπούλα/ 1955- η κλασική και αξεπέραστη Στέλλα/ 1959 –Στουρνάρα 288.

Από τη σκηνή η Σ. Β., άρχισε να αποσύρεται στα τέλη του ’60. Είναι γνωστή η ηρωική της πράξη τη ματωμένη νύχτα του Πολυτεχνείου να κρύψει στο διαμέρισμα της και να αρνηθεί να παραδώσει στην αστυνομία της χούντας κυνηγημένους φοιτητές.

Σ’ αγαπώ/Αφήστε με να πιώ/ Αντίο/ Για μια γυναίκα/ Ας πεθάνω/ Ψαροπούλα/ Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά/ Μαύρα μου μάτια ενδεικτικοί τίτλοι τραγουδιών που ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο.

Το μικρό μας αφιέρωμα με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό της κλείνει με τους στίχους του τραγουδιού-σταθμός στο ελαφρό τραγούδι που πρώτη το ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο.

Να με παίρνανε τα σύννεφα.

Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος

Μουσική: Λεό Ραπίτης

Πρώτη εκτέλεση: Σοφία Βέμπο.

Columbia-1950

Σε πνίγουν κάθε στιγμή/δίχως αφορμή/ στρατιές θυμοί/ζήλιες και στεναγμοί./Ενώ η σκιά σου είμαι εγώ/που σε κυνηγώ/με το μυαλό μου θολό/παρακαλώ:

……….

Να με παίρνανε τα σύννεφα/οι άνεμοι τα κύματα/να με παν σε ένα έρημο νησί/Να γλυτώσω από τις ζήλιες σου/κι από όλα σου τα πείσματα/κι από τις πίκρες που μου’ δωσες εσύ./Μα δε θα χωρίσουμε ποτέ/και θα πεθάνουμε ερασταί/κι ας με κουράζει ο έρωτας σου/κι ας πικραίνομαι κοντά σου//Και θα φεύγουνε τα σύννεφα/οι άνεμοι τα κύματα/και θα’ μαστε πάντοτε μαζί.

………

Κοντά μου ήρθες εσύ/σαν αυγή χρυσή/κι ένας γαλανός/έλαμψε ουρανός/Μα όλη η άνοιξη αυτή/έχει πια σβηστεί/κι ενώ τρελά σε φιλώ/παρακαλώ.

Υλικό: Στέλιος Τραϊφόρος, Δημοσιογράφος.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia