FOLLOW US: facebook twitter

Σοφία Κουζούλη: Εμπνέοντας την καινοτομία & τη γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης με εκπαιδευτικές δράσεις

Ημερομηνία: 28-09-2024 | Συντάκτης:

Θερινή Ακαδημία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Γράφει η Σοφία Κουζούλη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & ομάδας σχολείων Αχαΐας

H Θερινή Ακαδημία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV) του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το 2024, διεξήχθη στο Γκρατς της Αυστρίας, από 24 έως 28 Ιουνίου. Με θέμα “Inspiring Innovation in European Language Teacher Education”, η Ακαδημία εστίασε στην καινοτομία στη διδασκαλία γλωσσών και την αποτελεσματική προετοιμασία των εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της σύγχρονης γλωσσικής εκπαίδευσης στα πολυπολιτισμικά σχολεία της Ευρώπης, τομείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Συμμετείχαν 25 έμπειροι επιμορφωτές/-τριες εκπαιδευτικών σε θέματα γλωσσικής εκπαίδευσης από 25 χώρες της Ευρώπης. Εκπρόσωπος της Ελληνικής συμμετοχής ήταν η υπογράφουσα, Σοφία Κουζούλη, ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και ομάδας σχολείων Αχαΐας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML) του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα το Γκρατς της Αυστρίας, είναι ένας οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση της γλωσσικής εκπαίδευσης και της γλωσσομάθειας σε όλα τα κράτη-μέλη. Ιδρύθηκε το 1994 με στόχο να ενισχύσει την ποιότητα της διδασκαλίας ξένων γλωσσών, προωθώντας την καινοτομία, την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και την υποστήριξη πολυγλωσσικών και διαπολιτισμικών πρακτικών. Το ECML προσφέρει πλατφόρμες συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ γλωσσολόγων, εκπαιδευτικών και ερευνητών, προάγοντας την ποικιλία γλωσσών και πολιτισμών στην εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Θερινής Ακαδημίας παρουσιάστηκαν βασικές πολιτικές και σύγχρονες προσεγγίσεις και πρακτικές που αφορούν διαπολιτισμική εκπαίδευση και την πολυγλωσσία, οι οποίες, αφενός, σχετίζονται με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης και, αφετέρου, έχουν θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ποικιλομορφία. Διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί με εισηγήσεις και εργαστήρια ανέδειξαν τη σημασία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης σε ένα πολυγλωσσικό και δημοκρατικό περιβάλλον. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι αξίες, οι αρχές και τα εργαλεία που παρέχει το Συμβούλιο της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν τη γλωσσική εκπαίδευση, σε συνάρτηση με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη.

Συνολικά, οι εργασίες της θερινής ακαδημίας ανέδειξαν την αξία των γλωσσών στη δημοκρατική κουλτούρα και την ταυτότητα των εκπαιδευτικών, την αναθεώρηση του ρόλου των γλωσσών στη μάθηση και τη συμβολή της έρευνας δράσης στην εκπαίδευση.

Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε εκπαιδευτικές πρακτικές και εμπειρίες από τη συμμετοχή μας σε Ευρωπαϊκά συνεργατικά προγράμματα eTwinning και προγράμματα Erasmus+, να διερευνήσουμε ποικίλες μεθοδολογίες και να υλοποιήσουμε εργαστήρια που εστίασαν στην καινοτομία, την επικοινωνία και την ευελιξία στην τάξη. Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς και οι ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες ενίσχυσαν το πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, και έθεσαν τις βάσεις για μελλοντικές συνεργατικές διακρατικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Μια ακόμη από τις σημαντικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML) είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών,που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου και για το 2024 το θέμα του εορτασμού είναι «Γλώσσες για την ειρήνη».

Στα ελληνικά σχολεία, οι δραστηριότητες εορτασμού περιλαμβάνουν γλωσσικά παιχνίδια, εργαστήρια και ανταλλαγές πολιτισμικών εμπειριών, ενισχύοντας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Οι εκπαιδευτικοί με τις δράσεις τους σε επίπεδο τάξης, σχολικής κοινότητας και διασχολικών συνεργασιών συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κουλτούρας σεβασμού και αλληλεγγύης, καλλιεργώντας αξίες όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη και η ενσυναίσθηση.

Η Θερινή Ακαδημία και, γενικά, οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML) αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την απόκτηση εργαλείων και τεχνικών που μπορούν να ενσωματωθούν στη μαθησιακή διαδικασία, με στόχο την προώθηση της γλωσσικής επάρκειας και την αξιοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ μαθητών/τριών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot