Σοφία Κατσή: «Όταν οι παλιές ιστορίες γίνονται πυρήνας μνήμης…»
2ο Πανελλαδικό Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας «ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ» στην Πάτρα
Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου
“Στον Πύργο της Ηλείας, ο χρόνος σταματά σε μια στιγμή, όπου οι παλιές ιστορίες γίνονται πυρήνας μνήμης, πλεκόμενες με νήματα παράδοσης και περήφανης κληρονομιάς”
Με αφορμή το 2ο Πανελλαδικό Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας «ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ» που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου στην Πάτρα, συνάντησα την Σοφία Κατσή, εκπαιδευτικό Αγγλικών στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου και συντονίστρια της αποστολής του σχολείου στο συνέδριο, η οποία μοιράστηκε μαζί μου περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή του σχολείου σε αυτό.
–Κα Κατσή, μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τη συμμετοχή του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Έλα να Σου Μιλήσω για τον Τόπο Μου!”;
Στο 2ο Πανελλαδικό Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο “Έλα να Σου Μιλήσω για τον Τόπο Μου!”πήραν μέρος τα τμήματα Γ1, Γ2, Γ3, Δ1, Δ2, Δ3, Ε1, Ε2, Ε3 (διαδικτυακά), ΣΤ1, ΣΤ2 (δια ζώσης) του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου. Παρουσιάσαμε τις εργασίες μας διαδικτυακά την Πέμπτη 18/4 και δια ζώσης στην Πάτρα το Σάββατο 20/4/24. Οι μαθητές μας αντιμετώπισαν πολύπλευρα το θέμα, εκπονώντας ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια, πάνω στις εξής ενότητες της βασικής θεματικής:
α) Τοπική ιστορία και εθιμικές τοπικές συνήθειες
β) Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι
γ) Τοπική Λογοτεχνία/ Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες
δ) Τέχνες και αρχιτεκτονική
ε) Τοπική ιδιομορφία: φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον
στ) Οικονομική ζωή/ εμπορική δραστηριότητα
ζ) Εξέχουσες μορφές του τόπου.
–Ποιες είναι οι εργασίες που παρουσιάστηκαν;
Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες που παρουσιάστηκαν είναι οι εξής:
- Ένα κτίριο μια ιστορία, (ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ)
- Η αιώνια παράδοση και η σύγχρονη σημασία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, (ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΚΥΡΛΑ, ΑΙΜΗΛΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΗ)
- Αρχαιολογικοί Χώροι του τόπου (ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΓΑΤΣΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, ΚΑΛΑΜΠΡΕΖΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ)
- Η Αρχαία Ολυμπία ζωντανεύει μέσα από την τέχνη (ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΝΑΡΔΗ)
- Ο Επικούρειος Απόλλωνας, (ΚΑΤΣΑΜΠΟΥΛΑ ΟΛΓΑ)
- Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, Άγιος Νικόλαος, Αρχαιολογικό μουσείο Πύργου, Θέατρο Απόλλων (Συνέντευξη από Χάρη Μικελόπουλο, περιήγηση στην πόλη όπου βρίσκονται τα κτίρια), (ΚΑΤΣΗ ΣΟΦΙΑ)
- Ηλειακά αρχαιολογικά μνημεία μέσα από τη ματιά των μαθητών της Στ΄ Δημοτικού (ΚΟΤΣΩΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΤΣΙΚΡΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
- Ηλίας Ανδριόπουλος, Σύντομο Βιογραφικό με ηχητικά αποσπάσματα και συνέντευξη στην ΕΡΑ Πύργου, Γιάννης Λάτσης η ζωή του, (ΚΑΤΣΗ ΣΟΦΙΑ, ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ)
–Μιλήστε μας για τις δυο δράσεις που “τρέξατε” με τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης.
Εξέχουσες μορφές του τόπου μας συμμετείχαν στην έρευνά μας. Τα παιδιά πήραν συνέντευξη από τον κ. Χάρη Μικελόπουλο και τον συνθέτη κ. Ηλία Ανδριόπουλο. Ο κ. Μικελόπουλος όντας ειδικός στα θέματα μνημείων της πόλης, ήρθε λοιπόν στο σχολείο μας και συνομίλησε με τα παιδιά για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το θέατρο Απόλλων, το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και το Μουσείο του Πύργου. Στη ροή της συνέντευξης βοήθησε το μέλος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ηρώ Ρήγα, ενώ την βιντεοσκόπηση ανέλαβε ο Τζίμης Γεωργιόπουλος. Έπειτα προσπαθήσαμε να καταγράψουμε σε video πληροφορίες έξω από τα μνημεία, σε αυτό βοήθησε πολύ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Βασίλης Μπαλάσκας.
Η άλλη πολύ σημαντική συνέντευξή μας ήταν από τον συνθέτη κ. Ηλία Ανδριόπουλο σχετικά με τη ζωή και το έργο του. Η συνέντευξη αυτή έγινε στο πλαίσιο του Zizanio Radio στο στούντιο της ΕΡΑ Πύργου και αναμεταδόθηκε ζωντανά. Στο μικρόφωνο, σε ρόλο δημοσιογράφου οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Πύργου, με την δημοσιογράφο Αθανασία Καρούμπαλη να κατευθύνει τη συζήτηση και τους τεχνικούς Γρηγόρη Κοτρέτσο και Χάρη Παπαδέα στην επιμέλεια του ήχου. Το συντονισμό του Zizanio Radio έκανε η πρόεδρος της Αέναον ΚοινΣΕπ Ηρώ Ρήγα για λογαριασμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και τη βιντεοσκόπηση ο Σταύρος Ρομποτής, τους οποίους ευχαριστώ θερμά. Και στις δυο συνεντεύξεις τα παιδιά φάνηκαν αντάξια των προσδοκιών, έγιναν δημοσιογράφοι και ενθουσίασαν με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην Πάτρα.
–Πόσο σημαντικό είναι να παίρνουν μέρος τα σχολεία σε τέτοιου είδους δράσεις;
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να παίρνουν μέρος σε διάφορες δράσεις και να αποκτούν ερεθίσματα. Καταρχάς μέσω του συνεδρίου, συμμετείχαν σε ένα δίκτυο σχολείων όπου πειραματικά δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πρότυπα σχολεία από όλη την Ελλάδα μίλησαν για την περιοχή τους. Ήταν ένας τρόπος για να γνωρίσουμε κουλτούρες, εξέχουσες μορφές, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους των υπολοίπων περιοχών, καθώς και τα άλλα σχολεία να γνωρίσουν τον δικό μας τόπο. Επίσης, γνώρισαν και τα ίδια τα κτίρια της πόλης τους -είναι μνημεία που θα έπρεπε το κάθε παιδί της πόλης να γνωρίζει!- και συνάντησαν κορυφαίες προσωπικότητες.
Ο κ. Ανδριόπουλος, αν και ξεχωριστή μορφή, πολύ απλός άνθρωπος, στάθηκε δίπλα στα παιδιά και απάντησε σε όλα τα ερωτήματά τους. Ειλικρινά τον ευχαριστούμε θερμά για αυτή την ευκαιρία που είχαμε να τον γνωρίσουμε από κοντά.
–Με ποιους τρόπους η συμμετοχή σε συνέδρια και αντίστοιχα μαθητικά προγράμματα συνεισφέρει στην περαιτέρω εξέλιξη των νεαρών μαθητών; Τι είδους δεξιότητες καλλιεργούνται;
Η συμμετοχή των παιδιών σε συνέδρια και δράσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την ανάπτυξή τους. Τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η δημόσια ομιλία, η συνεργασία και η αυτοπεποίθηση, ενώ τους επιτρέπει να μάθουν νέες ιδέες και να ανταλλάξουν απόψεις με άλλα παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον, η συμμετοχή τους σε δράσεις κοινοτικού χαρακτήρα μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της ευθύνης και της κοινωνικής συνείδησης.
Συμμετέχοντας σε ένα μαθητικό συνέδριο και εξερευνώντας τον τόπο και τις εξέχουσες μορφές της πόλης μας, τα παιδιά αποκτούν μια βαθύτερη κατανόηση του περιβάλλοντός τους και της ιστορίας του. Αυτό τους επιτρέπει να αναπτύξουν την εκφραστικότητά τους και να μοιραστούν τις γνώσεις τους με άλλους. Επιπλέον, η διαδικασία προετοιμασίας και παρουσίασης ενός θέματος ενισχύει τις δεξιότητες της ερευνητικής εργασίας, της δημόσιας ομιλίας και της ομαδικής εργασίας. Τέλος, η εμπειρία αυτή ενδυναμώνει το αίσθημα της κοινότητας και της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση του μέλλοντος του τόπου τους.
–Γνωρίζω ότι “τρέχετε” και το Etwinning και άλλα προγράμματα στο σχολείο. Πόσο δύσκολο είναι για έναν εκπαιδευτικό να υλοποιήσει συνδυαστικά τόσο απαιτητικά εκπαιδευτικά προγράμματα;
Είναι πολύ εύκολο θα έλεγα να υλοποιήσεις πολλές δράσεις συγχρόνως, αν νιώθεις ότι μπορείς να προσφέρεις και ότι ευχαριστείς μικρά παιδάκια. Όταν δουλεύεις με παιδιά δημοτικού νιώθεις και ο ίδιος παιδί και αυτό σου δίνει πολύ δύναμη και πραγματικά νιώθω πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε ευκαιρία να αναλάβω είτε το συνέδριο με τις διάφορες δράσεις του είτε τα ευρωπαϊκά προγράμματα που “τρέχω” φέτος στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου.
Σαφώς με την υποστήριξη των συναδέλφων εκπαιδευτικών, πχ. οι καθηγητές εκπαιδευτικοί που παραβρέθηκαν στο συνέδριο, Γιώργος Τσικρίκης και Χριστίνα Κοτσώνη, με τη δημιουργικότητα και την αφοσίωσή τους, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, καθώς και με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων. Νομίζω όμως το κυριότερο στήριγμα είναι η διευθύντριά μας, και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς την κα. Ελευθερία Νιβουρλή για την αφοσίωση και την ανθρώπινη προσέγγιση που επέδειξε κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση όλων των εργασιών μας.
–Πώς νιώθετε ύστερα από την ομολογουμένως επιτυχημένη συμμετοχή στο συνέδριο στην Πάτρα και αποκομίζοντας τόσο θετικά σχόλια;
Η επιτυχία αυτή αποτελεί αναγνώριση της αφοσίωσης και της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς. Συνεχίζουμε το έργο μας με ακόμη μεγαλύτερη αφοσίωση και δέσμευση προς την ποιότητα της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη των μαθητών μας.
Συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα δράση.
Ευχαριστώ τη Σοφία που μου το κοινοποίησε.