FOLLOW US: facebook twitter

Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας: Η πολύπλευρη δύναμη της Aroma Farms

Ημερομηνία: 02-09-2022 | Συντάκτης:

Από την Νικολέτα Τζώρτζη

Με τη δύναμη των ιδιαίτερων εδαφολογικών συνθηκών της Ηλείας και του γόνιμου εδάφους της, την αφοσίωση στις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής και μεταποίησης, αλλά και την προσωπική έρευνα και φροντίδα μιας οικογένειας, τα μοναδικά χαρακτηριστικά των αρωματικών φυτών και θεραπευτικών βοτάνων της περιοχής, γίνονται όλο και περισσότερο γνωστά στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Η Aroma Farms είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε το 2013, ύστερα από πενταετή έρευνα και δοκιμαστικές παραγωγές στα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, αγροτικά προϊόντα, έλαια και σπόρους σε ιδιόκτητους πειραματικούς και παραγωγικούς αγρούς. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που κατάφεραν να επιτύχουν στα ήδη άριστα σπορόφυτα που είχαν προμηθευτεί, πολλαπλασιάσει και εγκαταστήσει οι γονείς τους, ήταν η προίκα τους για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας.

Σήμερα η επιχείρηση παράγει, επεξεργάζεται, συσκευάζει και διαθέτει αρίστης ποιότητας ρίγανη, μέντα, θυμάρι, δάφνη, θρούμπι, λεβάντα, χαμομήλι, δενδρολίβανο, δαμασκηνό τριαντάφυλλο, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, λουΐζα αλλά και άλλες ειδικές ποικιλίες, όπως και  αιθέρια έλαια και λάδι καλέντουλας, χαμομηλιού, δάφνης και βαλσαμόχορτου. Όλα βιολογικής πιστοποιημένης καλλιέργειας, επεξεργασμένα σε μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία, αποτελούν τις χώρες στις οποίες έχoυν διεισδύσει τα προϊόντα της Aroma Farms.

Ο Χάρης Βασιλειάδης, ο γιος του Σωτήρης και η αδερφή του Θεοδοσία Μητροπούλου, αποτελούν την ψυχή της Aroma Farms, που χάρη στο δημιουργικό μυαλό τους, επένδυσαν στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας και της ιατρικής, συνεργαζόμενοι με με διάφορα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα.

Και επειδή «η ισχύς εν τη ενώσει», έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ένα άτυπο cluster με επιχειρήσεις του νομού που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, ώστε να βοηθούν η μία την άλλη σε εξαγωγικό επίπεδο.

«Το 90% της παραγωγής μας φεύγει στο εξωτερικό. Η ζήτηση είναι μεγάλη και χρόνο με το χρόνο γίνεται μεγαλύτερη, αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης εργατικών χεριών δεν μπορούμε να επεκταθούμε περισσότερο για να καλύψουμε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Βασιλειάδης και προσθέτει: «Έχουμε δημιουργήσει άτυπo cluster για να μπορούμε οι επιχειρήσεις του νομού να συνεργαζόμαστε για την προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουμε το πελατολόγιο μας και γνωρίζουν προς τα έξω τα ποιοτικά προϊόντα που διαθέτουμε».

Αρχαία Ολυμπία

 Η έδρα της και τα αγροκτήματα βρίσκονται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας. Όλες οι διαδικασίες παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας γίνονται με το χέρι, ούτως ώστε να λαμβάνουν άριστο φυτικό υλικό και να μην τραυματίζουν το προϊόν. Στους αγρούς δε χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα αλλά μόνο κάποια εργαλεία, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον από ρυπογόνες ουσίες.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης, η στόχευση της οικογενειακής επιχείρησης είναι η συνέχιση της διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την τιμή που χρειάζεται η εταιρία για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της. Σημαντική βοήθεια σε αυτό τον τομέα προσφέρει, όπως ο ίδιος σημειώνει, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την αγροδιατροφική σύμπραξη και τις διεθνείς εκθέσεις στις οποίες συμμετέχουν, αλλά και το Επιμελητήριο Ηλείας.

«Η ελληνική αγορά είναι δυστυχώς αρκετά περιορισμένη με πάρα πολύ μεγάλο ανταγωνισμό, καθώς σχεδόν όλες οι εταιρίες του κλάδου μας κατευθύνονται σε συγκεκριμένα προϊόντα με ένα πολύ καλό επίπεδο ποιότητας αλλά οι τιμές που μπορεί να απορροφήσει η αγορά είναι χαμηλές με λίγα σημεία πώλησης. Εξάλλου στην ελληνική αγορά διατίθενται προϊόντα τρίτων χωρών όπως η Κίνα, η Τουρκία, Μαρόκο κλπ με υποδεέστερη ποιότητα αλλά πολύ χαμηλές τιμές», εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος απολαμβάνει πλέον τους καρπούς των κόπων του και της επίπονης πολύωρης καθημερινής εργασίας τόσο στους αγρούς όσο και στην προώθηση των προϊόντων, δεδομένου ότι οι πωλήσεις έχουν ανοδική πορεία χρόνο με το χρόνο. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί έχουμε καταφέρει πλέον να παράγουμε με τον τρόπο που εμείς θέλουμε τα προϊόντα μας, αυτά να έχουν απήχηση στο εξωτερικό, και επίσης να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών παραγωγών προς όφελος του τόπου μας». 

Καινοτομία Έρευνα

Μεγάλη βαρύτητα δίνει η επιχείρηση και στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Η «Aroma Farms» είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Aroma Innovation Hub που είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και προωθεί τη σύμπραξη της ακαδημαϊκής κοινότητας με τους ερευνητικούς φορείς και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα συνεργάζεται με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδα, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και με τη Φαρμακευτική Σχολή Πατρών – τμήμα φαρμακογνωσίας.

Πριν από λίγα χρόνια συνέβαλαν με τα προϊόντα τους στην έρευνα γνωστής ποτοποιίας στην Αχαΐα για την ανάπτυξη νέων αλκοολούχων ποτών σε συνεργασία με τον κόμβο καινοτομίας Aroma Innovation HUB και τις Σχολές Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συγκεκριμένα ερευνήθηκαν όλες οι ευεργετικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου – κατεξοχήν αρωματικού φυτού – και αξιοποιήθηκαν όλα τα επιστημονικά δεδομένα, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου «Ανάπτυξη νέων πικρών αλκοολούχων ποτών από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, Natubitters»!

Ιατρικούς σκοπούς

Ήδη έχει ολοκληρώσει με επιτυχία και τα τελευταία παραδοτέα του ερευνητικού προγράμματος «ΑΝΑΣΑ», σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη καινοτόμου ιατρικής συσκευής και χορήγηση φυτοθεραπευτικών φαρμάκων με τη μορφή θερμού νεφελώματος για την αντιμετώπιση παθήσεων του κατώτερου αναπνευστικού, με υπεργολάβο το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Φαρμακευτικής και αντικείμενο την καλλιέργεια βιολογικών φαρμακευτικών φυτών που θα είναι η βάση του φυτοθεραπευτικού φαρμάκου.

Η εταιρία, διαθέτοντας χρόνια εμπειρίας στην βιολογική καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της ελληνικής χλωρίδας εξασφάλισε στους συνεργάτες του «ΑΝΑΣΑ» την παροχή πρώτης ύλης εξαιρετικής ποιότητας, που απαιτείται για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών φυτικών εκχυλισμάτων. Το έργο πραγματοποιείται στα πλαίσια της ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ2014-2020), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ypaithros.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος