FOLLOW US: facebook twitter

Σκύλος που εντοπίζει «φόλες» στα Λεχαινά!

Ημερομηνία: 17-07-2024 | Συντάκτης:

Εκπαιδευμένος Κ-9 στον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο από τη θηροφυλακή της Γ’ ΚΟΠ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του δηλητηριασμένου δολώματος, της γνωστής «φόλας», επιχειρεί να δώσει εδώ και μερικές εβδομάδες η Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, καθώς εκπαιδεύει σκύλο Κ-9 στον εντοπισμό αυτών των εστιών δηλητηρίου.

Ένα από τα τρία αυτά σκυλιά -ράτσας Μαλινουά- είναι στην Ηλεία, καθώς ανήκει σε ομοσπονδιακό θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου, τον Γιώργο Λάττα, ο οποίος και ο υπεύθυνος για την ανατροφή του και την εκπαίδευσή του.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Λάττας, πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε η κυνηγετική κοινότητα και το οποίο έχει ήδη φέρει αποτελέσματα στην ορεινή ζώνη Ηλείας-Αχαΐας.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία την οποία χρηματοδοτεί η Ομοσπονδία με δικούς της πόρους και στόχο έχει την πρόληψη της δηλητηρίασης όχι μόνο των σκύλων, διότι σε άλλη περιοχή εντοπίστηκαν φόλες δίπλα σε παιδική χαρά. Πρόκειται για σκύλο ράτσας Μαλινουά, ηλικίας περίπου 2,5 ετών, που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου και τελευταίο διάστημα εντοπίσαμε φόλες στο Παναχαϊκόν όρος. Συνεχίζουμε τους ελέγχους όπου υπάρχει πληροφορία ή τέτοια καταγγελία. Ευτυχώς, ως τώρα στην Ηλεία δεν έχουμε βρει κάτι επικίνδυνο», ανέφερε και πρόσθεσε πως η εκπαίδευση ενός σκύλου στον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ απαιτητική και απαιτεί λεπτό χειρισμό.

«Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνουμε διότι η εκπαίδευση του σκύλου έχει τριπλό στόχο: Να εντοπίσει τη δηλητηριασμένη τροφή, να μην τη δοκιμάσει και ταυτόχρονα να ειδοποιήσει τον χειριστή του για να γίνει η ασφαλής απομάκρυνσή της. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι αυτό, διότι σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το ένστικτο των σκυλιών, πού όταν βρίσκουν τροφή, την τρώνε αμέσως», εξήγησε στην Πρωινή.

Ο κ. Λάττας περνάει πολλές ώρες μαζί με την «Άρια», όπως την έχει «βαφτίσει», καθώς η επιχειρησιακή ικανότητα του σκύλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικειότητα που αποκτά με τον χειριστή.

«Η εκπαίδευση της Άριας είναι σε εξέλιξη και δεν σταματά. Περνάω πολλές ώρες μαζί της, την παίρνω σχεδόν πάντα και παντού μαζί μου. Έτσι αποκτάμε πολύ στενή σχέση, κάτι που βοηθά πολύ στην αποτελεσματικότητά της στον εντοπισμό μιας δηλητηριασμένης τροφής. Είναι βασική προϋπόθεση το δέσιμο του σκύλου με τον χειριστή του, για να πάει καλά όλη η επιχείρηση εντοπισμού και να μην έχουμε προβλήματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι στόχος της κυνηγετικής κοινότητας είναι να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της φόλας.

«Δυστυχώς είναι κάτι πολύ άσχημο να βρίσκουμε δηλητηριασμένα ζώα συντροφιάς. Εδώ κα χρόνια μελετάμε τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε, διότι ένα δόλωμα μπορεί να αποβεί επικίνδυνο όχι μόνο για ζώα συντροφιά αλλά και για τους ανθρώπους. Σκεφτείτε ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοια επικίνδυνα δολώματα και μέσα στην πόλη, στις γειτονιές. Με τον εκπαιδευμένο σκύλο κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της πρόληψης, διότι τα εντοπίζουμε εγκαίρως», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia