FOLLOW US: facebook twitter

Σκληρή γλώσσα

Ημερομηνία: 20-09-2024 | Συντάκτης:

«Μύδροι» κατά του ΥΠΕΝ από Χριστοδουλόπουλο και Καστρινό στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων

-Αντί να μας βοηθήσουν με την ανακύκλωση, μας καταργούν, τόνισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Ήλιδας

-Αψυχολόγητh η εμμονή στην ενοποίηση, επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Φορέα, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πηνειού, Αλ. Καστρινός

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

«Βέλη» προς το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη στάση του στη διαχείριση των απορριμμάτων απέναντι στους δημάρχους της Ηλεία εξαπέλυσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, καταλογίζοντας την έλλειψη της ελάχιστης κοινωνικής συναίνεσης στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε ότι όλοι οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας και η Περιφέρεια έχουν διατρανώσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ σε έναν ενιαίο φορέα Δυτικής Ελλάδας και στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο που έχει επιδείξει η Ηλεία όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Δεν λένε όχι οι δύο ή οι πέντε από τους 19 δήμους. Λένε όχι οι 19 στους 19, όπως και η Περιφέρεια. Το υπουργείο, για το καλό μας λέει, “όχι δεν καταλαβαίνετε εσείς, πρέπει να συνεννοηθείτε να κάνετε ένα ενιαίο ΦΟΔΣΑ” γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Τόσα χρόνια πού είναι το εργοστάσιο στην Ηλεία, ο ΦΟΔΣΑ του νομού το έφτιαξε χωρίς προσωπικό, γιατί το επιχείρημα είναι ότι δεν έχουμε προσωπικό», επισήμανε ότι το υπουργείο θα έπρεπε να βάλει άλλες προτεραιότητες για τα στερεά απόβλητα.

«Έχουμε σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία και είμαστε στους τέσσερις νομούς της Ελλάδας που ξεκινήσαμε και φτιάξαμε τη μονάδα αυτή. Όπως μας είχε πει ο γενικός γραμματέας, τον Oκτώβριο θα άνοιγαν τα προγράμματα ώστε αυτή η μονάδα να μετατραπεί από ΜΕΑ σε ΜΑΑ, δηλαδή σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης και να μειωθεί το υπόλειμμα το οποίο διαθέτουμε σήμερα σε ένα XYTY, που σε λίγο θα κορεστεί, για αυτό και έχουμε ήδη ετοιμάσει από τον περιφερειακό σχεδιασμό έναν άλλο μεγαλύτερο ΧΥΤΥ. Περιμέναμε να χρηματοδοτηθούμε για να κάνουμε ένα ΚΔΑΥ και να μην μεταφέρουμε την ανακύκλωση στην Αχαΐα αφού το κόστος είναι τεράστιο (…) και αντί για αυτό, έρχεται να μας συνενώσει», σημείωσε και υπενθύμισε ότι, όποτε έχει χρειαστεί, βοήθησε όμορους δήμους άλλων νομών, όπως η Αιγιάλεια και η Ζάκυνθος.

Ο δήμαρχος Ήλιδας επισήμανε ότι η συγχώνευση θα πρέπει να ξανασυζητηθεί όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και κυρίως όταν και οι άλλες δύο περιφερειακές ενότητες αποκτήσουν μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων όπως η Ηλεία.

«Μελλοντικά, όταν και οι 19 δήμοι της Δυτικής Ελλάδας φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο στις μονάδες επεξεργασίας, τότε μπορεί ο περιφερειακός σχεδιασμός των οποίο εφαρμόζουμε σήμερα να είναι διαφορετικός», τόνισε και ζήτησε από την ΚΕΔΕ να στηρίξει την πρόταση των δήμων της Ηλείας.

Αλ. Καστρινός: «Αψυχολόγητη ενέργεια η ενοποίηση»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Αλέξης Καστρινός, χαρακτήρισε αψυχολόγητη ενέργεια την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση.

«Αν είναι να κάνουμε οικονομία κλίμακας, να κάνουμε έναν ΦΟΔΣΑ για όλη την Ελλάδα. Καλό θα είναι να λύσουν πρώτα το πρόβλημα της Αττικής με τα απορρίμματα και μετά να δουν της επαρχίας. Αυτή η συγχώνευση είναι παρά φύσιν και ό,τι είναι παρά φύσιν η φύση το αποβάλλει», ανέφερε αρχικά και επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια η Ηλεία θα υποδεχθεί πλήθος κόσμου και θα πρέπει η ίδια να διαχειριστεί τα απορρίμματά της.

«Εμείς κάνουμε καθαρές εξηγήσεις για να έχουμε καθαρά αποτελέσματα. Μας προβληματίζει αυτή η εμμονή στη συγχώνευση. Όσον αφορά την επισκεψιμότητα, αυτή τη στιγμή, η Ηλεία δείχνει ότι έχει περιθώρια ανάπτυξης και προορισμού, έχει δύο λιμάνια και σύντομα την Ολυμπία Οδό, ενώ τα επόμενα χρόνια θα υποδεχθούμε f35 στην Ηλεία, που θα έρθει ολόκληρη αμερικανική βάση εδώ. Πού θα πάνε τα απορρίμματα που θα προκύψουν και ποιος θα τα διαχειριστεί; Ακούω ότι έρχονται Ρώσοι μεγαλοεπενδυτές στην περιοχή μας, όλα τα πεντάστερα ξενοδοχεία θα αναγνωριστούν μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο. Έγινε το 2ο κύτταρο γιατί το πρώτο το γεμίσαμε», ανέφερε ο κ.Καστρινός και στάθηκε στην κληρονομιά που θα πρέπει να αφήσουν οι σημερινοί αιρετοί.

«Ας δώσουμε στην επόμενη γενιά μια ευκαιρία να μην ξαναζήσει ζητήματα σαν του Πύργου. Όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα, έχουμε μάθει και να το διαχειριζόμαστε καλά το ζήτημα των στερεών αποβλήτων», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot