FOLLOW US: facebook twitter

Σκέψεις γύρω από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση γνωστή ως Brexit

Ημερομηνία: 13-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”84349″ img_size=”full”][vc_column_text]

Του Άγγελου Ζαχαρόπουλου
Επίτιμου Διευθυντή της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής
Τ. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας

Θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας όσα έγραψε για το BREXIT στο ΒΗΜΑ της 30.12.2018, ο κύριος Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας και βαθύς γνώστης των αγγλικών πραγμάτων.

Ιδού πώς συνοψίζει τις επιπτώσεις της άναρχης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δηλαδή χωρίς την εφαρμογή της συμφωνίας την οποία η Πρωθυπουργός της Βρετανίας κυρία Τερέζα Μέϊ σύναψε με την ΕΕ :

«Η Βρετανία τους επόμενους μήνες θα ζήσει συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης και επιστράτευσης, καθώς τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων άρχισαν ήδη να συσσωρεύονται για την αποφυγή ελλείψεων και 3.500 στρατιωτικοί θα είναι σε επιφυλακή για να βοηθήσουν τα υπουργεία σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Πρώτη φορά μια χώρα θα ζήσει καθεστώς αβεβαιότητας και έκτακτης ανάγκης χωρίς τούτο να οφείλεται σε πόλεμο ή φυσική καταστροφή.»

Ο Καθηγητής έγραψε αυτό το άρθρο πριν αποφασιστεί από την Βρετανική Βουλή η απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία της Συμφωνίας Μέϊ – ΕΕ, πράγμα το οποίο συνεπάγεται την άναρχη έξοδο με τις επιπτώσεις που ο ίδιος τόσο τραγικά περιγράφει.

Είναι γεγονός ότι η απορριφθείσα από την Βρετανική Βουλή συμφωνία είναι ιδιαίτερα σκληρή σε βάρος της Βρετανίας. Η βρετανική πλευρά είχε αρχικώς κινηθεί με την υπεροψία της παλαιάς κοσμοκράτειρας, χωρίς αίσθηση του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων. Από την άλλη μεριά, η ΕΕ επέδειξε, παραδόξως, άριστο συντονισμό, ισχυρή θέληση και εντυπωσιακή ομοψυχία.

Το αποτέλεσμα ήταν η βρετανική πλευρά να νικηθεί κατά κράτος και να περιορισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα υποστεί η ΕΕ λόγω BREXIT, σε αντίθεση με τις ιδιαίτερα βαριές επιπτώσεις που θα υποστεί η Βρετανία.

Η σκληρή στάση της ΕΕ προς την βρετανική πλευρά είχε, κατά τη γνώμη μου και σωφρονιστικό χαρακτήρα. Έπρεπε να τιμωρηθεί το «άτακτο παιδί», όχι μόνο γιατί θέλησε να αποστατήσει αλλά και για τη συμπεριφορά του όταν βρισκόταν εντός της ΕΕ.

Ας ανατρέξουμε στην συμπεριφορά της Βρετανίας έναντι της ευρωπαϊκής ιδέας από την γέννησή της στη δεκαετία του 1950. Όταν, με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, άρχισε η διαδικασία δημιουργίας της ΕΟΚ, η Βρετανία έσπευσε να διαφοροποιηθεί ιδρύοντας την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ). Επειδή δε η ΕΖΕΣ δεν τελεσφόρησε, ζήτησε και έγινε μέλος της ΕΟΚ, απαιτώντας όμως συχνά εξαίρεση από τα μέτρα που δεν την συνέφεραν και εφαρμογή μόνο των μέτρων που την συνέφεραν.

Η ΕΖΕΣ είχε μόνο οικονομικο-εμπορικό χαρακτήρα και δεν αποσκοπούσε στην πολιτική ένωση. Την πολιτική ένωση, την απέρριπτε η Αγγλία ευθύς εξαρχής, συμπορευόμενη με τις ΗΠΑ των οποίων ήταν πάντα το ευρωπαϊκό τους φερέφωνο. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, είναι γεγονός ότι ενεθάρρυναν στην αρχή της δημιουργία της ΕΕ.

Πρώτον, επειδή δεν ήθελαν οι Ευρωπαίοι να ξαναρχίσουν πολέμους μεταξύ τους, στους οποίους κινδύνευσαν να εμπλακούν και πάλι οι ΗΠΑ, όπως συνέβη στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Δεύτερον, ήθελαν μια Ενωμένη Ευρώπη, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ικανή να εμποδίσει την κομμουνιστική διείσδυση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ήθελαν, όμως, μια Ευρώπη με οικονομική μόνο διάσταση. Ως εδώ και μη παρέκει. Όχι πολιτική διάσταση.

Εξάλλου, η άκαμπτη στάση της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας και η επιβολή αυστηρών όρων αποσκοπούσε επίσης στην αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τις πολιτικές δυνάμεις μερικών χωρών-μελών που ονειρεύονται να παρασύρουν τις χώρες τους προς την έξοδο από την ΕΕ. Ήθελε να μάθουν αυτοί οι ευρωσκεπτικιστές τι περιμένει τις χώρες τους αν πραγματοποιήσουν τις προθέσεις τους. Το μήνυμα απευθύνεται τόσο στις ακροδεξιές εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις, Λεπέν της Γαλλίας, Σαλβίνι της Ιταλίας, Ορμπέν της Ουγγαρίας, όσο και σε διάφορες αριστερές ευρωσκεπτικιστικές παρατάξεις. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών αυτών δυνάμεων είχαν πανηγυρίσει με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Τώρα, όμως, δεν λένε κουβέντα αν θα αποτολμήσουν να προτείνουν έξοδο των χωρών τους από την ΕΕ.

Η απόρριψη της συμφωνίας εξόδου και το φάσμα της εξόδου χωρίς συμφωνία, πέραν αυτών που αναφέρει ο καθηγητής Τζιόβας,  έχει δημιουργήσει χάος σους πολιτικούς κύκλους της Βρετανίας και πανικό στις χρηματοπιστωτικές κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν καταφύγιο στις χώρες της ΕΕ.  Έχει δε γίνει γνωστό ότι, η αποφυγή της άτακτης εξόδου βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών βουλευτών όλων των κομμάτων. Όμως, οι ίδιοι αυτοί βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία με συντριπτική επίσης πλειοψηφία. Πώς θα αποφευχθεί η άτακτη έξοδος αφού η ΕΕ αρνείται επιμόνως την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ;

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα έπεσε σαν ιδέα για την αποφυγή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Δεν φαίνεται πιθανόν να ευδοκιμήσει αυτή η ιδέα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την υπερήφανη Βρετανία να εμφανίζεται ως «μετανοούσα Μαγδαλινή». Ούτε την ΕΕ να θυσιάζει τον «μόσχον τον σιτευτόν» προκειμένου να υποδεχτεί τον «άσωτον υιόν».

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, απομένουν λίγες  ημέρες μέχρι την 29η Μαρτίου. Αν μέχρι τότε δεν γίνει κάτι, θα έχουμε μία άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, με τις επώδυνες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται και που έχουν αναφερθεί.

Κατά συνέπεια, οι Βρετανοί βουλευτές θα βρεθούν μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα : να επιλέξουν μεταξύ δύο κακών, δηλαδή της άτακτης εξόδου από τη μία πλευρά και της αποδοχής μία δυσβάσταχτης συμφωνίας, που έχουν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία, από την άλλη πλευρά.

Πιστεύω ότι θα επιλέξουν «το μη χείρον» ως «βέλτιστον», δηλαδή θα αποδεχτούν την συμφωνία υπερψηφίζοντάς την με συντριπτική πάλι πλειοψηφία, πραγματοποιώντας έτσι μία ιστορική «κωλοτούμπα». Θα διευκολυνθούν ίσως προς αυτό από την ΕΕ η οποία μπορεί να τους παράσχει κάποια προσχήματα δεχόμενη κάποιες τροποποιήσεις της συμφωνίας ήσσονος σημασίας.

Ωστόσο, το μάθημα προς εκείνους που ονειρεύονται να σπρώξουν τις χώρες τους έξω από την ΕΕ θα έχει δοθεί.

Πιστεύω, εν κατακλείδι, ότι η βρετανική περιπέτεια θα συμβάλλει στην συσπείρωση των 27 χωρών μελών της ΕΕ και θα ωφελήσει την παράταξη των ευρωπαϊστών έναντι των ευρωσκεπτικιστών ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia