Εισαγγελική έρευνα για παράνομες διαγραφές δανείων.
Σκελετούς 1,5 δισ. ευρώ στα ντουλάπια της Τράπεζας Πειραιώς βρήκε η Grant Thornton
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”22248″ img_size=”full”][vc_column_text]
Νέες αποκαλύψεις για το τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς διέγραψε δάνεια ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ αναμένονται από έρευνα που διενεργεί στο τραπεζικό ίδρυμα η ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton. Ο ελεγκτικός οίκος ανέλαβε το έργο από την Τράπεζα Πειραιώς και αφού πρώτα υπήρξε σχετική εισαγγελική εντολή.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πολυπληθής ομάδα ελεγκτών της Grant Thornton ερευνά από την αρχή του 2020 δάνεια που είχαν χορηγηθεί από την προηγούμενη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος και τα οποία διαγράφηκαν κυρίως την περίοδο 2011-2015.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα αυτή κινήθηκε με βραδύτητα στο πρώτο διάστημα διότι η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων αποδείχθηκε πιο δύσκολη υπόθεση από ότι αρχικά αναμενόταν. Ωστόσο, η διαδικασία απέκτησε πιο γρήγορο βηματισμό όταν οι ελεγκτές απέκτησαν ηλεκτρονικά στοιχεία και έγγραφα που βρίσκονταν στο αρχείο του πρώην Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννη Σγουροβασιλάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento το «αρχείο Σγουροβασιλάκη» -όπως το αποκαλούν – έχει αποκαλύψει αφενός πλήθος ελεγχόμενων διαγραφών δανείων αφετέρου χορηγήσεις δανείων πέραν από τις συνηθισμένες τραπεζικές πρακτικές. Γιατί οι νέες αυτές αποκαλύψεις είναι εξαιρετικά σημαντικές;
Οι εν λόγω διαγραφές δανείων, αλλά και το πλήθος έκνομων ενεργειών της προηγουμένης διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς που έχει τεκμηριωθεί από το γνωστό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, τις έρευνες της Αρχής για το Ξέπλυμα και τις διώξεις των εισαγγελέων, είχαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα η τράπεζα να βρίσκεται διαρκώς σε αδύναμη κεφαλαιακή θέση και να αποτυγχάνει στα stress test. Έτσι, βρέθηκε στην ανάγκη τεράστιων κεφαλαιακών στηρίξεων με χρήμα των φορολογουμένων (άνω των 16 δισ. ευρώ), από τις οποίες το Δημόσιο μέσω της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας έχει ήδη απωλέσει 6 δισ. ευρώ.
Μεγάλες καθυστερήσεις
Το έργο των ελεγκτών της Grant Thornton έχει απαιτήσεις και δυσκολίες διότι σύμφωνα με πληροφορίες οι χειρισμοί σε πολλές περιπτώσεις δανείων που διαγράφηκαν ήταν σύνθετοι, αλλά και διότι πολλά συνδεδεμένα στοιχεία ακόμη «αναζητούνται».
Ωστόσο, η πολύμηνη διαδικασία οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες τον εισαγγελέα να ζητήσει από την Τράπεζα Πειραιώς την επίσπευση της διαδικασίας και επίσπευση της αποστολής των στοιχείων.
Η προσοχή των αρχών βρίσκεται σε δάνεια που η τράπεζα είχε χορηγήσει σε συνδεδεμένα μέλη, σε εταιρείες με πραγματικούς δικαιούχους μέλη του προηγούμενου ΔΣ του πιστωτικού ιδρύματος, σε επιχειρηματίες που μετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και σε οντότητες που δεν είχαν το οικονομικό προφίλ ώστε να δανειοδοτηθούν, αλλά παρόλα αυτά έλαβαν μεγάλα δάνεια που δεν εισπράχθηκαν ποτέ.
Αυτό που δεν έχει αποσαφηνισθεί είναι το εάν και σε πιο βαθμό η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημερώσει τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) για τον έλεγχο της Grant Thornton και για το εάν έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος από το Audit Committee του ιδρύματος. Άγνωστο είναι και το εάν η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι ενήμερηγια τον έλεγχο – αν και διαθέτει μέλος στο Audit Committee της Πειραιώς-.
Καμία απάντηση από την Πειραιώς
Το Documento την Τρίτη 20 Οκτωβρίου απηύθυνε ερωτήσεις στο Γραφείο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς για το θέμα, ζητώντας την επίσημη θέση της τράπεζας. Το σχετικό ερώτημα κοινοποιήθηκε και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου. Σχετικά επανήλθαμε και χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή, ωστόσο η πλευρά της τράπεζας δεν απάντησε στα ερωτήματα μας.
Οι σχετικές ερωτήσεις είχαν ως εξής:
«Σύμφωνα με διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναθέσει από τις αρχές του 2020 στην ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton να ελέγξει δάνεια που διαγράφηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση του ιδρύματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έργο ανατέθηκε αφού πρώτα η Οικονομική Εισαγγελία ζήτησε από την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ενημέρωση για δάνεια που είχε διαγράψει η τράπεζα την περίοδο 2011 -2015 και αφορούν σε χορηγήσεις προς συνδεδεμένα μέλη και σε επιχειρηματίες που είχαν μεγάλη δανειακή έκθεση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Οικονομική Εισαγγελία ζήτησε από την Τράπεζα Πειραιώς προ μηνός να επιταχύνει τη σχετική έρευνα.
Στη βάση των ανωτέρω θα ήθελα να με ενημερώσετε :
-Για το που βρίσκεται ο έλεγχος της εταιρείας Grant Thornton και ποιος είναι ο εκτιμώμενος ορίζοντας ολοκλήρωσής της.
-Για το εάν επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες πως ήδη έχουν εντοπισθεί παράνομες διαγραφές δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
-Για το εάν έχει ενημερωθεί το Audit Committee της τράπεζας, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM.
-Για το εάν θα κινήσετε όλα τα ένδικα μέσα σε βάρος όσων ζημίωσαν την τράπεζα».
Εμπλοκή με τους εισαγγελείς
Ωστόσο, στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα διαφαίνεται ένα πρόσθετο πρόσκομμα στην εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης των διαγραφών δανείων, αλλά και όλων των άλλων κρίσιμων υποθέσεων που χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι εισαγγελείς διαφθοράς . Αυτό έχει να κάνει με την απόφαση της Κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς δημιουργώντας στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ένα νέο ενιαίο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος.
Το άρθρο 75 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή αναφέρει πως η θητεία των υπηρετούντων Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς, των αναπληρωτών τους, των συνεπικουρούντων αυτούς εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει τους ως άνω εισαγγελικούς λειτουργούς «λήγει αυτοδικαίως» από την τοποθέτηση των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος.
Το ίδιο άρθρο ξεκαθαρίζει πως «οι αρμοδιότητες επί όλων των εκκρεμών υποθέσεων» ενώπιον των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς περιέρχονται αυτοδικαίως στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος. Τί σημαίνει αυτό; Πως στην περίπτωση που δεν τοποθετηθούν στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος οι ίδιοι εισαγγελείς που χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές, τότε η διερεύνηση των εκκρεμών υποθέσεων θα ξεκινήσει εκ νέου από νέους εισαγγελείς, ήτοι θα υπάρξει τεράστια απώλεια χρόνου.
Πηγή: documentonews.gr
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]