FOLLOW US: facebook twitter

«Η αναπηρία είναι μια βαθιά πολιτική και κοινωνική υπόθεση»: Σημαντική ενημερωτική ημερίδα από το Σωματείο Παραπληγικών Κινητικά Αναπήρων Ηλείας

Ημερομηνία: 16-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”86731″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η πρόσβαση είναι δικαίωμα, η προσβασιμότητα είναι η διασφάλιση άσκησης του δικαιώματος για την οποία κάνει μεγάλο αγώνα τα τελευταία χρόνια το αναπηρικό κίνημα και στην Ελλάδα και στην Ε.Ε, θέλοντας να δημιουργήσεις σχέσεις ισοτιμίας και  ανεξαρτησίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της  της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στην  ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, με θέμα «Η προσβασιμότητα στο σύγχρονο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας». Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ν.Ηλείας «ΗΛΙΣ» και ο Σύλλογος Παραπληγικών Κινητικά Αναπήρων Ηλείας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μια εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου δράσης για την προαγωγή Υγείας των πολιτών και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου αναπτύχθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε πολλαπλές πλευρές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Πέρα από τον κ. Βαρδακαστάνη που μίλησε με θέμα «τα δικαιώματά σου στην Ε.Ε», ομιλητές ήταν ακόμα ο πρώην Γ.Γ Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Καλαματιανός που ανέπτυξε το θέμα «Προνοιακή πολιτική στην Ελλάδα» και ο δικηγόρος Γιώργος Καλούδης ειδικός σύμβουλος για θέματα των αμεα και της Γ.Γ Αθλητισμού με θέμα «Αθλητισμός για όλους χωρίς εμπόδια». Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ακόμα οι βουλευτές Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και Γιάννης Κουτσούκος, εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Πάνος Μπράμος και εκ μέρους του δήμου Πύργου η αντιδήμαρχος Ανδριάνα Αγγελακοπούλου.

O κ. Βαρδακαστάνης  στην ομιλία του αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ, όπως διαμορφώθηκαν την τελευταία 20ετία, μετά τους αγώνες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, αλλά και των κατά τόπους εθνικών αναπηρικών κινημάτων, όπως είναι το ελληνικό και παρουσίασε αναλυτικά τους σταθμούς στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα από το 1997 έως και σήμερα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.  «Το κυριότερο, όμως, είναι τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί με νόμους και αποφάσεις, και τα οποία στα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί αμφισβήτηση, να γίνουν πράξη στην ουσία.  Σε ότι αφορά τις πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αυτή τη δεκαετία ζούμε το μεγάλο παράδοξο: από τη μια μεριά να έχουμε πετύχει την πιο δυνατή στην ιστορία της ανθρωπότητας αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σε διεθνές και κρατικό επίπεδο και από την άλλη μεριά τη σκληρή και επώδυνη κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα και αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών. Συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε συστηματικά με επιμονή, με προσήλωση και στοχοθυσία έτσι ώστε οι πολίτες με αναπηρία να μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους στην καθημερινότητά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά « γιατί η αναπηρία συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι μια βαθειά πολιτική, κοινωνική αλλά και δημοκρατική υπόθεση».

Τέλος, ειδική  αναφορά έκανε στην  και στην οδηγία Προσβασιμότητα του Διαδικτύου και στην Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας , για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και μη διάκρισης. Η νομοθεσία όπως είπε έχει προσαρμοστεί, αλλά μπορεί επίσης να πετύχει περισσότερα, τόσο στη νομοθεσία και τις πολιτικές, καθώς και στην καθημερινότητα, γιατί το αναπηρικό κίνημα δεν είναι ικανοποιημένο στ ο βαθμό που θα ήθελε.   

Ο κ. Καλαματιανός αναφερόμενος από την πλευρά του στην κοινωνική πρόνοια για τα άτομα με αναπηρία, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόμνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία, αλλά το  ζητούμενο, είναι πάντα, αυτή η εφαρμοζόμενη κοινωνική πολιτική να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις ανάγκες των ανθρώπων που τη χρειάζονται. Μέρος της ομιλίας του κ. Καλαματιανού δημοσιεύεται στην σελίδα 2.

Τέλος να σημειώσουμε ότι την ημερίδα παρακολούθησαν πολλά άτομα με αναπηρία αλλά και πολλοί ευαίσθητοι πολίτες, όπως και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και αυτοδιοικητικοί.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot