FOLLOW US: facebook twitter

Σημαντικές παρεμβάσεις του αντιπεριφερειάρχη Γ. Αγγελόπουλου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR στη Φιλανδία

Ημερομηνία: 28-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική
2016.06.16-18 @ Συνεδρίαση του πολιτικού Γραφείου της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) στο Κότκα Φιλανδίας

2016.06.16-18 @ Συνεδρίαση του πολιτικού Γραφείου της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) στο Κότκα Φιλανδίας

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Αγγελόπουλος, εκπροσωπώντας τις Μεσογειακές Περιφέρειες, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέχει την Αντιπροεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.

Το ανώτατο πολιτικό όργανο της CPMR συνεδριάζει ανά εξάμηνο, με κύριο στόχο να εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ και να καθορίζει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της CPMR, ώστε να διασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντα των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης.

Η δεύτερη συνεδρίαση για το 2016 του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κιμενλάξο (Kimenlaakso), στην πόλη Κότκα της Φιλανδίας, και στις εργασίες εκτός των μελών του Πολιτικού Γραφείου συμμετείχαν και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κιμενλάξο, Χάρι Χέλμινεν, καθώς και η Φιλανδή Ευρωβουλευτής, Χένα Βίρκουνεν.

2016.06.16-18 @ Συνεδρίαση του πολιτικού Γραφείου της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) στο Κότκα Φιλανδίας

Θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, η Προσβασιμότητα και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, τα Θαλάσσια Θέματα και η Γαλάζια Ανάπτυξη, και η Προσφυγική Κρίση, ενώ εκτός ημερησίας διάταξης κυριάρχησε το θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Γιώργου Αγγελόπουλου, κατά τη συζήτηση για την προσφυγική κρίση, όπου τόνισε τις δυσμενείς επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε τον υποβόσκοντα κίνδυνο για φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και βίαιου εξτρεμισμού, και κάλεσε για μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος από την ΕΕ.

«Στην πράξη αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ εστιάζεται κυρίως στον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη, καθώς και στην κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών. Όμως η έκταση και η σοβαρότητα της κρίσης απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να καλύπτει όλες πτυχές του προβλήματος» ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι μόνο ότι οι Περιφέρειες και οι Πόλεις της Μεσογείου αντιμετωπίζουν αυτή την κρίση ολομόναχες, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και μέσα, και αποκλεισμένες από το σχετικό πολιτικό διάλογο που γίνεται για το θέμα.

Η συσσώρευση μεγάλων αριθμών προσφύγων έχει σημαντικό αντίκτυπο και δημιουργεί αυξημένες πιέσεις και στις τοπικές κοινωνίες υποδοχής. Όμως, οι πιέσεις αυτές στις κοινότητες υποδοχής έρχονται συχνά να προστεθούν σε ήδη υφιστάμενα προβλήματα και προκλήσεις. Ο συνδυασμός όλων αυτών προκαλεί συχνά κοινωνικές εντάσεις μεταξύ των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής, αλλά και μεταξύ των ίδιων των (ομάδων) προσφύγων, ή καθιστά πρόδηλες υφέρπουσες κοινωνικές εντάσεις εντός των κοινοτήτων υποδοχής.».

Επιπλέον, κατά τη συζήτηση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό της πολιτικής και στην ανάγκη του να διασφαλιστεί ότι θα καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες μετά το 2020.

«Η Πολιτική Συνοχής είναι απαραίτητη όχι μόνο για τις περιφέρειες και τις πόλεις – και ιδίως αυτές τις Μεσογείου –, αλλά και για το ίδιο το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, και για αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποδυναμωθεί. Η Πολιτική Συνοχής δεν είναι τέλεια, και φυσικά χρειάζεται μεταρρύθμιση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Όμως η μετά το 2020 Πολιτική Συνοχής, πρέπει να διατηρήσει τον θεμελιώδη ρόλο της στο να παράγει συγκεκριμένα οφέλη τόσο για τις φτωχότερες όσο και για τις πλουσιότερες περιοχές, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη εμπλοκή των τοπικών και περιφερειακών αρχών και “από-κάτω-προς-τα-πάνω” προσέγγιση» υπογράμμισε ο κ. Αγγελόπουλος κατά την παρέμβασή του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia