FOLLOW US: facebook twitter

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως: 24ωρη απεργία την Πέμπτη για το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας

Ημερομηνία: 19-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ ΟΤΑ, ως μια πρώτη αντίδραση στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στην τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα την ελεγχόμενη κατάργηση του επιδόματος της Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας, απευθύνει προς όλα τα μέλη του, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως.

Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Γαρύφαλλος, σύμφωνα με το Νόμο 4512/2018 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χορηγείται στους δικαιούχους εργαζόμενους έως 28/2/2019, αφού η κυβέρνηση όρισε την 1/3/2019 ως ημερομηνία που παύουν να ισχύουν όλες οι διατάξεις χορήγησης του επιδόματος. «Τώρα εξήγγειλε ότι θα δοθεί εξάμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής η οποία υποχρέωση έχει να καταθέσει πόρισμα μετά την επανεξέταση των δικαιούχων και των ποσών για το εν λόγω επίδομα. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταθέσει σχετική ρύθμιση και με αποτέλεσμα τα γραφεία μισθοδοσίας των οικονομικών υπηρεσιών να προχωρούν στην περικοπή του επιδόματος για το μήνα Μάρτιο, αφού έως τις 20/2/2019 είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολή αρχείων μισθοδοσίας στην ενιαία αρχή πληρωμών. Αποκλείεται να έχει υπάρξει δημοσιευμένη σε ΦΕΚ ρύθμιση τροποποίησης του Νόμου. Σοβαρή επίσης εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή των διατάξεων Κλεισθένη 1, με τις οποίες από 1 Ιανουαρίου 2019 καταργήθηκε ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μεταφέρθηκε το σύνολο της Οικονομικής Ευθύνης στους εργαζόμενους στις Οικονομικές Υπηρεσίες, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη τους αιρετούς. Τέλος συνεχίζεται με ένταση η «χιονοστιβάδα» ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών από μικρούς αλλά και μεγάλους Δήμους σε όλη τη χώρα».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

1. Άμεσα την νομοθετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος για την κατοχύρωση αλλά και την επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων,

2. Την άμεση κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 204 του Ν.4555/2018 με τις οποίες οι αιρετοί απαλλάσσονται κάθε ευθύνης των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και την έναρξη διαβούλευσης μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., για την δημιουργία, ρύθμιση και εφαρμογή ενός νέου, σύγχρονου και ουσιαστικά λειτουργικού και αποδοτικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

3. Την πλήρη απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε Πειθαρχική ή Ποινική ευθύνη σχετική με την Οικονομική Διαχείριση και την εφαρμογή της μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται Βαριά Αμέλεια ή Δόλος.

4. Την επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

5. Την κατάργηση δημιουργίας και λειτουργίας των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου στους νέους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας των ΟΤΑ Α΄Βαθμού και

6. Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 και του άρθρου 43 του Ν.4257/2014.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος