FOLLOW US: facebook twitter

Σενάρια για την μόνιμη επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα

Ημερομηνία: 19-02-2024 | Συντάκτης:

Του Γιώργου Ευθυμίου, Εκπ/κού


Αυτές τις ημέρες ανακινήθηκε από μια ιστορική και βασικά αγωνιστική Αθηναϊκή εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τη χαλάρωση ή και την παντελή ακόμη απουσία από τις περισσότερες χώρες του κόσμου του ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή τους σε κάποια απ’ αυτές λόγω του γεγονότος της αδυναμίας ανάληψης των υπέρογκων οικονομικών υποχρεώσεων.

Φαίνεται βέβαια πως κάπως έτσι είναι τα πράγματα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά αυτό δε βοηθάει να γίνει η επιστροφή τους στην Πατρίδα τους, στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν και κάποιοι λαοί, λίγοι έστω, που τα οικονομικά τους είναι ανθηρά και δε θα πάψουν να είναι διεκδικητές τους.

Από την άλλη η σεβαστή ΔΟΕ δε γίνεται ποτέ να συμφωνήσει σ’ αυτό, στη μόνιμη δηλ. τέλεσή τους στη χώρα μας, γιατί τα συμφέροντά της, που εξυπηρετούνται από «τα παζαρέματα» για την ανάθεση σ΄αυτό ή σ’ εκείνο το κράτος της διεξαγωγής τους δεν τους αφήνουν να πάρουν αυτή τη θέση, δηλ. της μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε.

Τη μόνιμη τέλεση των αγώνων αυτών στη χώρα μας την είχε ζητήσει με επιστολή του ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής το 1976από τον τότε Πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κινάλιν, στηριζόμενος στο ότι η Ελλάδα τους είχε διεξαγάγει χίλια διακόσια χρόνια κι επομένως καμιά άλλη χώρα δε θα μπορούσε να διεκδικήσει τη μονιμότητά τους εκτός από τη χώρα, που είχε γεννήσει την Ολυμπιακή Ιδέα και είχε το χρέος αλλά και το δικαίωμα να διατηρήσει το βαρύ προνόμιο της τελέσεώς τους.

Μάλιστα προσδιόρισε ως κατάλληλο και μόνιμο χώρο την Αρχαία Ολυμπία, που θα ‘πρεπε να πάρει το χαρακτήρα ουδέτερου εδάφους με μια διεθνή συμφωνία, που θα καθιέρωνε το απαραβίαστο της περιοχής, όπως γινόταν στην Αρχαία Ελλάδα.

Κι εμείς, με αφορμή το δίκαιο αίτημα του αλησμόνητου Κων/νου Καραμανλή, με κάποια λάθη του και με την πολύ θετική προσφορά του σε χαλεπούς για τη χώρα μας καιρούς ερωτάμε : Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν διακόπτονταν από το Θεοδόσιο Α΄το 393 μ.Χ. και συνεχίζονταν, όπως γινόταν 1200 χρόνια (776 π.Χ.- 393 μ.Χ. ), ποιος νομίζετε ότι θα΄ταν  ο τόπος της διεξαγωγής τους;

Μπορεί να φανταστεί κανείς κανέναν άλλον τόπο από εκείνον, δηλ. την Ολυμπία, που επί δώδεκα και πλέον αιώνες τη σεβάστηκαν ακόμη και τα πιο ισχυρά κράτη της Ελλάδας και δε διανοήθηκαν καν να εκμεταλλευτούν τη δύναμή τους, για να διεξαγάγουν Αγώνες στο δικό τους τόπο, για να δοξαστούν κι αυτά;

Ούτε η Αθήνα, που ήταν παντοδύναμη την εποχή του Σόλωνα, του Κλεισθένη και του Περικλή, ιδιαίτερα μετά τους Περσικούς πολέμους, όταν έγινε παντοδύναμη.

Ούτε η Σπάρτη κι ας ήταν σύμμαχος πόλη με τους Ηλείους , αλλά ούτε και όταν νίκησε την κραταιά πριν αλλά αποδυναμωμένη  πια Αθήνα. Ούτε η Θήβα, ούτε και η Μακεδονία, που επικράτησε κατά κράτος αργότερα, δεν διανοήθηκαν να διαπράξουν μια τέτοια ιεροσυλία, διοργανώνοντας στον τόπο το δικό τους παρόμοιους  ή εφάμιλλους Αγώνες.

Από την άλλη μάλιστα ο Φίλιππος Β’ , για να εκφράσει το σεβασμό του στα Ιερά της Άλτεως, κατασκεύασε εντός αυτής το Φιλιππείο και ο γιος του ο Αλέξανδρος ,όχι μόνο αποπεράτωσε το Φιλιππείο, που δεν πρόλαβε να το κάνει ο πατέρας του λόγω της δολοφονίας του,  αλλά πρόσφερε και μέγα ποσό χρημάτων , για να αποπερατωθεί  η Στοά της Ηχούς.

Ακόμη κι ο Νέρων, ο αυτοκράτορας των Ρωμαίων και εμπρηστής της Ρώμης (64 μ.Χ.), ούτε καν διανοήθηκε να μεταφέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη, αλλά αντίθετα ίδρυσε εντός του ιερού χώρου ένα ογκωδέστατο παλάτι (το οκτάγωνο) για να διαμένει, όταν ερχόταν στην Ολυμπία, για να αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τι μας λένε όλα αυτά, αν όχι για το σεβασμό και την υποχρέωση των λαών, ισχυρών και ανίσχυρων, και ιδιαίτερα των ΔΟΕ, των υπευθύνων για την διεξαγωγή των Αγώνων, να δουν με ιερό δέος το χρέος τους και να συμβιβασθούν  με την επιστροφή των ιερών και υπεραιώνιων αυτών αγώνων στη γη που τους γέννησε και τους τίμησε επί αιώνες αιώνων και σε χαλεπούς ακόμη καιρούς 1200 τόσα χρόνια κι ακόμη με το χρέος τους να ορίσουν τον Ιερό Χώρο της Ολυμπίας ως ένα είδος χώρου λατρείας του θεού ή και των θεών τους και των Αγώνων οι λαοί που θέλουν να επιδείξουν το ευγενές πάθος τους  γι’ αυτούς με τη διοργάνωσή τους κι όχι να τους αμαυρώνουν με τα μποϊκοτάζ τους σαν εκείνα του Μόντρεαλ, της Μόσχας, του Λος Άντζελες κλπ.

Το Πάρκο των Ολυμπιονικών, που οραματίσθηκε ο αείμνηστος και αθάνατος  Ολυμπιολάτρης Νίκος Καρυώτης περιμένει υπομονετικά αυτούς που θα του δώσουν σάρκα και οστά.

Οι προτάσεις ωστόσο που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από κάποιους , όπως από τη Δ/ντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, την Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου  Άσπεν και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ιδεών, Κίτι Μπουν, που είχε αναλύσει και το σκεπτικό της για τη μόνιμη τέλεση των Αγώνων στην Ολυμπία, ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Είναι και κάποια εκατομμύρια των Ελλήνων απανταχού της γης, που όμως το πάθος τους για την Ελλάδα, την Αρχαία και τη Νέα, δεν έχει καμιά αξία για τη ΔΟΕ. «Ευτυχώς !!!»  όμως που έχει για εκείνους, που εκπροσωπούν την Ελλάδα και μας έχουν κάνει κάποια έργα σαν εκείνα του Καλατράβα….. ΦΕΥ!!!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia